Što gledatelj želi?

 
Aleksandra Stojaković Olenjuk - Pick & Play

S velikim zadovoljstvom najavljujemo da će nakon dvogodišnje pauze riječka glumica Aleksandra Stojanović Olenjuk ponovno predstaviti svoj izvedbeni projekt Pick & Play, kojim promišlja odnose gledatelja i izvođača u kazališnoj umjetnosti. Za razliku od tradicionalnog pristupa kazališnom činu, u kojem izvođač s pozornice nešto prenosi gledateljima, ova specifična predstava namijenjena je u prvom redu samo jednom gledatelju, s kojim je glumica u neprestanoj komunikaciji i interakciji.

Izvedbe će se održavati od 10. do 13. i od 17. do 20. svibnja, s početkom u 19:30, 20, 20:30 i 21 sat.
Molimo Vas da svoj dolazak obavezno rezervirate i najavite pozivom na broj telefona 095 818 6735 (od ponedjeljka do petka od 9 do 17 sati) te izaberete datum i vrijeme Vašeg sudjelovanja u predstavi.
 
Sudjelovanje je besplatno.

Foto: Kristijan Vučković (Flickr galerija)

Projekt ovim riječima opisuje njegova autorica:

“Moje iskustvo rada počiva na komunikaciji koja se događa kada sadržaj kojeg utjelovljujem komuniciram s gledateljem, a tu se krije i potreba da taj transfer istražim. Kao glumica uglavnom nemam priliku birati sadržaj koji želim dijeliti. I u tome smo gledatelj i ja slični. U tome su izvođač i gledatelj slični. Izbor je naravno uvijek moguć, no kako on ne bi bio sveden samo na relaciju sudjelujem tj. ne sudjelujem, kroz ovaj projekt nudim mogućnost izbora kojim gledatelj može odlučiti kako želi provesti vrijeme koje je namijenio umjetničkom doživljaju. Cilj je omogućiti prostor direktne komunikacije, a time i konzumacije kazališnog čina, bez zadrške.”


 

IZ MEDIJA:

“U svojem projektu Aleksandra Stojaković Olenjuk ide i korak dalje, pa gledatelju/gledateljici nudi meni s nekoliko opcija i mogućnosti kreiranja izvedbe. Odatle i naslov ‘Pick & Play’ – ‘Odaberi i igraj’. Gledatelj može izabrati između izvođenja dramskih klasika i nekoliko slobodnijih varijanti koje uključuju i izlazak iz zgrade Filodrammatice na obližnje lokacije. (…) Više nećemo otkrivati, ali možemo reći da ovaj zanimljiv projekt uključuje i element igre, pa i zabave i opuštanja.”

– Kim Cuculić, Točka u kojoj se spajaju izvođač i gledatelj, Novi list, 8. 4. 2016.
 

“Što sam izabrala, ne smijem otkriti. Naime, trenutak spontanog odabira je Aleksandri Stojaković Olenjuk vrlo važan jer je cijela predstava osmišljena upravo oko toga – što gledatelj zapravo želi. Ali mogu reći da je bilo izvrsno, zanimljivo i čudesno.”

– Tajana Petrović Čemeljić, “Pick & Play” – predstava za jednog izvođača i samo jednoga gledateljaRadio Rijeka, 6. 4. 2016.
 

 

Kako izgleda sam početak predstave te što je o svojem projektu Aleksandra Stojaković Olenjuk ispričala novinarki Radija Rijeke Tajani Petrović Čemeljić, poslušajte u emisiji Box in:

  

Izvor: Radio Rijeka


  

AUTORSKI TIM:

Daniel Žuvela rođen je u Rijeci 1983. godine. U Ljubljani završava studij audio inženjerstva te se nakon toga seli u Zagreb gdje radi i uči posao tonskog snimatelja i dizajnera zvuka za film i video igre. Dosad je radio na dva igrana filma u nezavisnoj produkciji, dokumentarnom serijalu u suradnji s HRT-om te na nekolicini kratkih filmova.

 

Ivana Đula rođena je 1983. godine u Dubrovniku. Nakon završene Umjetničke škole (glazbeni smjer), upisuje Filozoski fakultet u Zagrebu na kojem 2012. godine diplomira komparativnu književnost i francuski jezik. 2014. godine upisuje MA dramaturgije izvedbe na ADU u Zagrebu. Kao dramaturginja i prevoditeljica surađuje s različitim autorima i redateljima (Ivan Popovski, Borut Šeparović, Goran Ferčec, Jean Claude Berruti, Pascal Rambert, Peter Brook, J.Vukmirica Makovičić, Renata Carola Gatica, Morana Novosel). Svira, piše i radi kao dramaturginja, prevoditeljica i glazbena pedagoginja. Živi u  Zagrebu s Lukom i Petrom.

Aleksandra Stojaković Olenjuk, rođena u Rijeci 1987. godine. Diplomirala je BA, a zatim i MA studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Trenutno je zaposlena u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, gdje od 2012. godine sudjeluje u mnogobrojnim kazališnim predstavama. U svom dosadašnjem radu sudjelovala je u filmskim, televizijskim i kazališnim projektima. Aktivna je članica Drugog mora s kojim je između ostalog surađivala na kazališnoj produkciji "Pristajanja". Njezin umjetnički rad nagrađen je nagradom publike za najbolje umjetničko ostvarenje 21. Marulićevih dana za ulogu Ružice i Zorke u predstavi "Reces i ja".
Aleksandra Stojaković Olenjuk

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV