Baci kamen prvi, DeltaLab, foto Tanja KanazirS otvorenja izložbe. Foto: Tanja Kanazir / Drugo more

Baci kamen prvi naziv je izložbe treće generacije polaznika radionice Gledanje naglavačke koju provodi nezavisna inicijativa Spačke u okviru programa Refleks Drugog mora.

Izložba Baci kamen prvi otvorit će se u četvrtak 26. listopada 2023. u 19 sati u prostorima DeltaLaba (ex-IVEX, Delta 5, Rijeka). Nakon otvorenja, izložbu je moguće razgledati i u petak 27. listopada, od 12 do 20 sati. Ulaz je slobodan.

Error fetching Flickr photos: A feed could not be found at https://api.flickr.com/services/rest/?method=flickr.photos.search&lang=en-us&format=feed-rss_200&api_key=573eaa4415bc2c99bc4bd2a553a464a5&user_id=62195395@N05&sort=date-taken-asc&tags=baci_kamen_prvi_deltalab&per_page=50. A feed with an invalid mime type may fall victim to this error, or SimplePie was unable to auto-discover it.. Use force_feed() if you are certain this URL is a real feed.

Otvorenje izložbe. Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

Radionica je bila fokusirana na korištenje metoda suvremene umjetnosti kao alata za razvijanje kritičkog mišljenja i re/imaginaciju svakodnevice mladih. Studentice druge godine kulturologije, Lana Kovačević i Tara Glavan, te učenik trećeg razreda gimnazije, Fabijan Škarić, bavili su se temama mentalnog zdravlja i utopije i realizirali autorske radove pod mentorstvom Elene Apostolovski i Petre Čargonja.

 
❝ Polaznici/e radionice suočili/e su se rano u procesu promišljanja ovih tema s pojmom osude – bilo u vidu straha od osude drugih, bilo prepoznajući osuđujuće tendencije u sebi samima. Dopustili su hrabro svojoj nelagodi da diktira proces stvaranja, ljušteći sloj po sloj performativnosti ne bi li stigli do ranjivosti.
 

Ranjivost je naposljetku onaj sastojak koji im omogućuje da počinju ostvarivati intimnost sa sobom i zamišljati konture autentičnog zajedništva u društvu u kojem postoji nebrojena nomenklatura zajednica no rijetko da se uopće pitamo što je to što zajednicu čini i koje su to osobine koje možemo njegovati u sebi samima ne bismo li ostvarili ono za čime čeznemo.
 

Naziv izložbe referira se na biblijsku priču o grešnosti koja nas poziva da pogledamo u svoju nesavršenost kao temelj empatije i jednakosti. Baci kamen prvi poziv je na suočavanje sa vlastitim strahovima, žudnjama i stanjima, te poziv na iskrenost. Također je i ponovno otkrivanje analogne i visceralne kvalitete naše emotivnosti u šumi digitalnih ‘zajednica’. ❞

 

Radionica Gledanje Naglavačke u Galeriji SKCS ovogodišnje radionice Gledanje Naglavačke u Galeriji SKC, ljeto 2023.

BACI KAMEN PRVI

GRUPNA IZLOŽBA

☛ DeltaLab, Delta 5, Rijeka

  
26. i 27. 10. 2023.

 

OTVORENJE IZLOŽBE:
četvrtak, 26. listopada, u 19 sati

RADNO VRIJEME:
petak, 27. listopada, od 12 do 20 sati

  

AUTORI/CE:
Lana Kovačević, Tara Glavan, Fabijan Škarić

MENTORICE:
Petra Čargonja i Elena Apostolovski

 

 


 

Spačke

facebook.com/spacke.smicalice
instagram.com/spacke_/
 

Elena Apostolovski i Petra Čargonja - Spačke | Gledanje Naglavačke
Spačke su nezavisna inicijativa iz Rijeke koja se bavi pretresanjem konvencionalnih načina gledanja kroz umjetničku praksu. Kroz radionice, izložbe, diskusije, intervencije i različite umjetničke akcije bave se marginalnim perspektivama u umjetnosti i kulturi. Spačke provode više edukacijskih projekata za mlade u suradnji s udrugom Drugo more u Rijeci, Hrvatskim udruženjem interdisciplinarnih umjetnika u Puli te Studentskim kulturnim centrom Sveučilišta u Rijeci. Radionica suvremene umjetnosti i kritičkog mišljenja Gledanje naglavačke (2021, 2022) realizirana unutar programa udruge Drugo more rezultira izložbama Ne damo vam sve i IDE IDE IDENTITET. Dva osmomartovska ciklusa radionica u Galeriji SKC u Rijeci smještaju u fokus feministički osviještenu vizualnu kulturu i rezultiraju  izložbama “Rodom u koprive” (2019., 2020.) te unutar istoimenog projekta kalendarom Studentskog Kulturnog Centra 2021. okupljaju ilustracije studentica tematizirajući različite aspekte ženske svakodnevice. Radionicom Dividing lines producirana je izložba “Imati moć u svojim rukama u potpuno nerealnom prostoru” u HUIU Pula 2022. godine.

 

Petra Čargonja (1987., Rijeka) je kulturologinja i pjesnikinja; u edukaciji za psihoterapeuta. Autorica je zbirke poezije “Sto korneta o bljubavi” (2015.). Tijekom studija pisala je za feministički portal Vox Feminae (2014.-2015.). te sudjelovala u produkciji projekta “Kino učionica” (2016. – 2019.) u suradnji s Art-kinom i Centrom za ženske studije u Rijeci kao predavačica, baveći se feminističkim čitanjem vizualne kulture i filma. Vodi razgovore s autorima u sklopu Liburnia film festivala (2019., 2021., 2022.) a od iste godine radi na Međunarodnom studentskom filmskom festivalu – STIFF, prvo u osmišljavanju i vođenju diskurzivnog dijela programa, zatim kao PR, a sada kao producentica i mentorica. Radi u udruzi za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter.

Elena Apostolovski (1994., Pula / Rijeka / Hag)  djeluje kao nezavisna kustosica i edukatorica u području suvremeno-umjetničke kritičke prakse. Radi kao producentica u organizaciji Instrument Inventors Initiative u Hagu te je aktivna uz kolektiv Touchy studios u Hagu. Recentini sadržaji nastaju u suradnji sa galerijom Trixie The Hague, Međunarodnim Studentskim Festivalom STIFF, udrugom Drugo more, galerijom 1646 u Hagu, Rijekom 2020 Europskom prijestolnicom kulture, Studentskim kulturnim centrom Sveučilišta u Rijeci, Centrom Kulture na Pešćenici KNAP, Hrvatskim udruženjem interdisciplinarnih umjetnika u Puli, Triptihom HRT-a i drugo.  Kao medijatorica nastoji propitati relaciju društvene stvarnosti, umjetničkog djela i publike te afirmirati iskustvo umjetnosti kao fizičko iskustvo tijela u prostoru. Fokus njezine prakse istraživanje je međuljudskih odnosa a djelovanje usmjereno je pronalaženju strategija suvremene umjetničke prakse koje doprinose osnaživanju zajedništva i ometanju konvencija.

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV