Lucidni tumač “anatomije” časopisne forme

Otvorenje izložbe / Fotografirala: Tanja Kanazir (Flickr galerija)

Bogata izložbena godina za grafičkog dizajnera Dejana Dragosavca Rutu – jednog od najznačajnijih i najzvučnijih imena vizualnog dizajna nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj – nakon Splita, Zagreba i Pule nastavlja se u Rijeci. U galerijskom prostoru Filodrammatice (Korzo 28/1), 6. listopada u 20 sati otvara se izložba Čitaj dizajn! Magazini i časopisi 90-ih i 2000-ih, okupljajući produkciju tog renomiranog dizajnera srednje generacije u području časopisa i magazina, bitnog dijela njegovog dosadašnjeg dizajnerskog opusa tijekom gotovo puna dva desetljeća.
 
Otvorenju izložbe prethodit će okrugli stol na temu časopisa za kulturu u Hrvatskoj, s početkom u 18 sati. Gosti su Marko Kostanić (Bilten, Frakcija), Dejan Kršić (Arkzin) i Milan Zagorac (Rival).
 
Izložbu je moguće posjetiti do 27. listopada, a ulaz je slobodan.


Čitaj dizajn fb_event

  

Izložba obuhvaća radove nastale od kraja 90-ih do danas i uključuje Rutin dizajn za publikacije poput Arkzina, Godina Novih, Nomada, Libre Libere, Gordogana, Frakcije i Up&Undergrounda.

 

Video prilog portala Moja Rijeka s otvorenja izložbe

Riječima Marka Goluba u povodu zagrebačke izložbe, “[s]vih sedam su reprezentativni primjeri časopisa visoko cijenjenih i po svom sadržaju i dizajnu, odnosno vibrantnoj sinergiji između to dvoje, bez obzira je li im pečat dao prvenstveno Ruta, ili je riječ o kontinuitetu izvrsnosti za koju su zaslužni njegovi prethodnici i njihovi vizionarski urednici. Mnogi od tih časopisa dijele istu ili sličnu publiku. Pa ipak, svaki je savršeno vizualno prepoznatljiv, konceptualno istaknut u odnosu na sve ostale, a u Rutinoj dizajnerskoj interpretaciji većina ih je i prilično kompleksna. Štoviše, Ruta je pažljiv i vrlo lucidan praktični tumač “anatomije” časopisne i magazinske forme, koji se rado upušta i u prave male vizualne/dizajnerske eseje koje provlači kroz njihove stranice, kao i u nekonvencionalne tiskarske postupke ili neobične izmjene same fizionomije časopisa kao objekta.

 

zvijezda

3-dejan-dragosavac-ruta-foto-tanja-kanazir
Dejan Dragosavac Ruta rođen je 1971. u Novoj Gradiški. Pohađao je Fakultet grafičke tehnologije u Zagrebu. Od 1994. do 2003. godine radi u Arkzinu nakon čega pokreće vlastiti studio. Dizajnirao je i grafički uređivao više magazina i časopisa, među kojima su Arkzin, Nomad, Godine Nove, Libra libera, Gordogan, Up&underground, Civilno društvo.hr i Frakcija, a s Nikolom Đurekom redizajnirao je i Glas koncila. Klijente većinom pronalazi u području kulture i civilno-društvene scene, poput organizacija Multimedijalni institut, Kontejner, Platforma 9.81, Eurøkaz, SKD Prosvjeta, British Council, inicijativa Pravo na grad, itd., za koje oblikuje kataloge, knjige, promotivne materijale, kampanje.

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV