We see in order to move; we move in order to see

Digitalni svjetionici

  

Projekt Digitalni svjetionici” realiziran je kroz program mreže Clubture za 2017. godinu i odvijat će se u Rijeci, Osijeku i Zagrebu. Drugo more je domaćin prvog događaja / hackathona koji će u Rijeci trajati od 16. do 18. rujna 2016., a sastojat će se od niza besplatnih radionica i nekonferencije na temu otvorene mreže, te izložbe rezultata radionica.

Voditelj projekta je udruga Radiona.org iz Zagreba, dok su partnerske organizacije Drugo more iz Rijeke i Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije, odnosno multimedijalni klub #labOS iz Osijeka. Dio programa ugostit će i Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu, te organizacija Format C u Osijeku.

 

Prijavite se na besplatne radionice u Rijeci slanjem e-maila na adresu petra<at>drugo-more.hr

  

Povezujući svjetionike i Internet usmjerivače (router) metaforom slobodne i otvorene mreže te konceptualizirajući poveznice između Jadranskog i Panonskog mora kroz prizmu novih tehnologija i inovativnih praksi, Rijeka, Zagreb i Osijek nastoje pokazati i podijeliti znanje i kreativne alate koji omogućuju slobodnu distribuciju informacija.

Projekt “Digitalni svjetionici” bavi se LED grafitima u raznim varijantama – svjetleći Lightpainting stick, žonglerski alati unaprijeđeni elektronikom, LED graffiti osvjetljenje navođeno Wi-Fi mrežom. Primjenom ovih tehnologija svaki od spomenutih gradova dobit će svoj karakterističan “digitalni svjetionik”.

Foto: Drugo more (Flickr galerija)

Nacrt projekta povezuje tri točke Hrvatske: Rijeku, Osijek i Zagreb i simbolički uključuje dva mora – Jadransko i Panonsko, te tri rijeke – Rječinu, Savu i Dravu. Cilj je potaknuti umrežavanje na područjima intermedijalnih, novomedijskih i hibridnih umjetnosti, te hacker i maker scene. Nove tehnologije poslužit će tako stvarnom i simboličkom umrežavanju različitih regija te dijeljenju novih praksi STEAM (Science, Technology, Education, Art, Mathematics) edukacije.

Suradničke organizacije na ovaj način sudjeluju u zajedničkom kreiranju novih digitalnih mapa djelovanja. Projekt “Digitalni svjetionici” koncipiran je da sublimira edukaciju, rad u javnim prostorima, slobodu pristupa mreži i performativne koncepte tehnologije, a sastoji se od niza modularnih radionica, svjetlosnih instalacija i performansa u javnim prostorima.

  

RASPORED
 

Petak, 16. rujna 2016.
19.00 h

 prezentacija MeshPoint / Otvorena mreža
 prezentacije radionica
 unconference

 
Subota, 17. rujna 2016.

10:00 – 13:00 h

⋅ radionice (odvijaju se paralelno u istom prostoru):
Lightpainting stick
The Internet of Things + Otvorena mreža
OFF the Grid lab mobilnih wireless mreža
Design Ur Antenna

15:00 – 18:00 h

 nastavak radionica

 
Nedjelja, 18. rujna, 2016.
10:00 – 13:00 h

 izložba i prezentacija rezultata radionica

 

  

Radionica Lightpainting stick
Voditelj: Goran Mahovlić

Centralni bežični uređaji (routeri) odašilju signal u prostor jednako kao što svjetionici odašilju svijetlo. Mjerenjem i snimanjem bežičnog signala u prostoru možemo dobiti zanimljive fotografije. Ali postavlja se pitanje kako snimiti bežični signal, kada ga golim okom ne možemo vidjeti. To ćemo otkriti na radionici izrade bežičnog Lightpainting štapa za svjetlosne grafite i animaciju. Svaki polaznik će od materijala dobiti 1m LED RGB trake, štap, ESP8266 (mali bežični uređaj koji je svoju popularnost stekao vrlo pristupačnom cijenom i jednostavnošću izrade IoT uređaja) i bateriju za napajanje uređaja. Zajedno s voditeljem radionice polaznici će programirati pixelstick da ovisno o jačini bežičnog signala upali određen broj LED dioda sa određenom bojom. Polaznici će zajedno postaviti jedan ili više rutera koji će simbolizirati svjetionike i koji će se koristiti u drugim radionicama. Kad padne mrak, polaznici će “slikati” jačinu bežičnog signala koji se proširuje u prostor.

Web: https://github.com/RadionaOrg/Wireless_signal_painting

 

Radionica Otvorena mreža
Voditelji: Goran Mahovlić i Valent Turković

Na radionici će polaznici naučiti kako napraviti svoj prijenosni bežični wireless router, tzv samostalni digitalni “svjetionik” koji mogu postaviti bilo gdje u vanjskom ili unutrašnjem prostoru. Bežični uređaji za prijenos Internet mreže (routeri) postavit će se na nekoliko lokacija, na routere će se instalirati novi firmware Otvorene mreže te će se routeri tada povezati u organsku wifi mesh mrežu. Kako se dodaje veći broj routera tako se povećava površina koja je pokrivena wifi signalom. Čak i ako samo jedan router ima pristup internetu, svi ostali routeri i klijenti koji se na njega spajaju mogu dobiti pristup internetu. Na ovoj će radionici routeri glumit mrežu digitalnih svjetionika. Polaznici će na svaki od routera montirati 5 lasera koji će biti spojeni na arduino i usmjereni prema drugim routerima. Pomoću posebne skripte na routerima, uređaja za kreiranje magle i lasera prikazati će se kako su routeri povezani.
Polaznici će od materijala dobiti imati na raspolaganju 6 Wifi routera.

Web: http://www.vibewifi.com/images/open-mesh2.png

 

Radionica OFF the Grid lab mobilnih wireless mreža
Voditelj: Goran Mahovlić i Valent Turković

Na radionici će se pokazati kako rade elektronički sklopovi i komponente, te kako napraviti neovisno napajanu bežičnu mrežu. Kroz drugi dio radonice educirat ćemo polaznike kako dobiti uvid u stanje wireless mreža u svojoj okolini, tzv wardriving. Vožnjom biciklima, automobilom ili šetnjom kroz neki prostor, mjesto, grad, sakupit ćemo podatke o bežičnim mrežama: provjeriti koliko ih ima, jesi li zaštićene ili otvorene, i to sve prikazati na karti uz analizu podataka.

 

Radionica Design Ur Antenna
Voditelji: Sanja Stojković & Damir Prizmić

Polaznici će dizajnirati i oslikavati wireless antene, routere, označavati hotspotove i druga privatna ili javna mjesta mrežnih aktivnosti. Oslanjajući se na estetiku street arta, polaznici će se upoznati s različitim produkcijskim tehnikama (boje, DIY naljepnice, 3d print i sl.). Naučit ćemo ponešto i DIY WiFI antenama. Nasuprot uobičajenoj praksi skrivanja i kamuflaže antena i tehnologije općenito, cilj ove radionice je učiniti uređaje koji nam omogućavaju internet vezu i komunikaciju vidljivima – pretvarajući ih u estetske i informacijske objekte – ponovno ih vraćajući u naše vidno polje.

  

Radionice su besplatne!
Prijave šaljite na e-mail: petra<at>drugo-more.hr

 

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV