Dubravka Ugrešić - Tu nema ničega

AUTORICA: Dubravka Ugrešić

FOTOGRAFIJE: Davor Konjikušić

BIBLIOTEKA: Skhole

JEZIK: hrvatski i engleski

IZDAVAČI: Multimedijalni institut i Kulturtreger

GRAFIČKI UREDNIK: Damir Gamulin

PRIJEVOD NA ENGLESKI: Miloš Đurđević, Celia Hawkesworth

GODINA IZDANJA: 2021.

ISBN: 978-953-7372-72-9


Autori i naslovi predstavljeni u biblioteci Skhole — u rasponu od kritičke teorije do književnosti i poetika suvremene umjetnosti — ocrtavaju horizont života u suvremenim kapitalističkim društvima. Crvena je nit poveznica u biblioteci imperativ da se etabliraju inovativne metode i koncepcije, pa time i drukčiji senzibiliteti kadri da detektiraju ono što nam pristiže iz budućnosti. Biblioteka je dio izdavačkog programa pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.
   
Crvena škola je katalog istoimene izložbe Dubravke Ugrešić koja je od 25. veljače do 26. ožujka 2021. godine postavljena u Galeriji Filodrammatica.
 
Katalog se po cijeni od 90 kuna može nabaviti u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka), za vrijeme trajanja izložbe: do 26. ožujka, od ponedjeljka do subote od 16 do 20 sati.

 

“Prije više godina zavirila sam u jednu amsterdamsku staretinarnicu i u jednoj vitrini ugledala ostatke minijaturne škole obojene u crvenu boju. Bile su tu dvije-tri minijaturne crvene školske klupe, školska ploča na crvenim nogarima i minijaturni učenici malko osakaćeni od dugotrajne upotrebe. Bio je to rad nepoznatog amatera, možda čak i nekog učenika izrađen na satu “tehničkog odgoja”, kako se to zvalo u moje đačko doba. Poriv da kupim “crvenu školu” bio je nesavladiv, iako je cijena bila paprena. Nemam kolekcionarske impulse, ili se čini da ih nemam…”

— Dubravka Ugrešić

*   *   *

 

“Dočim se u eseju Tu nema ničega! koji je realizirala zajedno s Davorom Konjikušićem radi o svojevrsnom istraživanju ispražnjenog vremena i prostora naše tranzcijske svakodnevice, u izložbi Crvena škola Ugrešić svojim intervencijama u minijaturi rekonstruira i suptilno komentira iščezli socijalistički svijet, stavljajući u kontrast – kao opomenu i oporuku – njegove visoke utopijske aspiracije spram dometa našeg sadašnjeg trenutka.”

— Petar Milat (iz predgovora)

*   *   *

 

DUBRAVKA UGREŠIĆ je autorica knjiga “Poza za prozu”, “Štefica Cvek u raljama života”, “Život je bajka”, “Forsiranje romana-reke”, “Američki fikcionar”, “Kultura laži”, “Muzej bezuvjetne predaje”, “Zabranjeno čitanje”, “Ministarstvo boli”, “Nikog nema doma”, “Baba Jaga je snijela jaje” i “Lisica,”. Živi i radi u Amsterdamu.

Biblioteka Skhole dio je programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Programski pravac Dopolavoro Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020 financiran je sredstvima Ministarstva kulture RH, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

 

 

    

    

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV