Videoigrama do kritičkog mišljenja

Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

Videoigre su danas nedvojbeno vrlo važan i utjecajan medij, koji se temelji na poveznicama, značenjima i ideologijama iz stvarnog svijeta. Stoga je njihov politički i društveni značaj golem – bilo da se radi o pozitivnim i edukativnim značajkama igara, ili pak u svrhu propagande postojećeg sustava.

Nastala u suradnji Goethe-Instituta i Centra za umjetnost i medije iz Karlsruhea (ZKM), izložba Games and Politics / Igre i politika trenutno je na višegodišnjoj svjetskoj turneji, u sklopu koje stiže i u Rijeku, nakon što je netom prije bila predstavljena u Skopju, Sofiji i, tijekom prosinca 2018., u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.
 
Izložba se otvara se u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) otvorila u četvrtak 17. siječnja 2019. godine 20 sati.

 

Također, u okviru izložbe u subotu 26. siječnja održao se razgovor Igra politike ili politika u igrama,  snimku kojeg možete poslušati ovdje:

 

Games and Politics - This War of MineThis War of Mine

Izložba prikazuje politički i društveno angažirane videoigre kao puno više od isključivo medija za zabavu, čime se one čvrsto ograđuju od konvencionalnog tržišta. Temeljeći se na računalnim igrama koje su nastale u proteklih petnaest godina s očitom namjerom da budu kritičke, izložba propituje mogućnosti i granice žanra u svrhu pronalaženja alternativnih pozicija unutar industrije zabave. S jedne strane, ta se pozicija može oblikovati u simulaciji nepredvidivosti donošenja političkih odluka, ili u eksplicitno kritičkom ilustriranju društvenih stanja i nepravdi, što je zajedničko svim predstavljenim igrama.

Video prilog portala Moja Rijeka

Posjetitelji izložbe mogu isprobati 16 videoigara koje propituju različite aspekte suvremenog društva: politička odlučivanja (Democracy 3), rodna problematika (Perfect Woman), državni nadzor (TouchTone i Orwell), rat dronova (Killbox), odnos prema izbjeglicama (Escape from Woomera), otpor prema totalitarnim sustavima (Yellow Umbrella), moć medija (The Westport Independent), prošla ili aktualna politička događanja (The Cat and the Coup), posljedice ratnih događanja (This War of Mine), itd.

Izložba će biti otvorena do 2. veljače, od ponedjeljka do petka od 17 do 20 sati. Također, izložbu će u istom terminu biti moguće posjetiti u subotu i nedjelju 19. i 20. veljače, zajedno s ambisoničnom instalacijom Plan evakuacije hrvatskog audio-video umjetnika Tonija Meštrovića, koja se u susjednom prostoru velike dvorane Filodrammatice također otvara 17. siječnja u 20 sati. Ulaz je slobodan.

 
Games and Politics - Orwell

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV