Pretresanje konvencionalnih načina gledanja kroz umjetničku praksu

NOVO: do 15. 2. 2022. otvorene su prijave za drugo izdanje programa – Gledanje Naglavačke 2.0

 
Pozivamo sve zainteresirane učenike 3. i 4. razreda srednjih škola i student/ic/e prve godine Akademije primijenjenih umjetnosti, ali i drugih fakulteta u Rijeci, da se prijave na radionicu suvremenih umjetničkih praksi na kojoj će imati priliku – kroz eksperimentiranje, promišljanje svakodnevice, te uz mentorstvo – realizirati autorski rad na temu po vlastitom izboru i predstaviti ga na završnoj izložbi.

Tijekom radionice Gledanje Naglavačke, polaznici i polaznice će biti pozvani osmisliti vlastiti rad koji će se temeljiti na onome što nalaze važnim u vlastitom životu i okolini. Zatim će, koristeći konceptualno razmišljanje i audio-vizualne metode kreiranja i prikupljanja sadržaja, razviti umjetnički rad putem kojeg će istražiti pitanje od vlastitog interesa.

Paralelno s razvijanjem svoje ideje, polaznice i polaznici upoznat će se s relevantnim temama i pojmovima koji kritički promišljaju vizualnu kulturu. Naglasak radionice je na stvaranju kao prostoru slobode, pobune, odmaku od norme i formalizma.

Radionica Gledanje Naglavačke želi otvoriti neke nove načine gledanja i predstaviti marginalne perspektive u umjetnosti i kulturi koje su rijetko zastupljene u formalnom obrazovanju i mainstream medijima, a koje će nam pomoći da razumijemo svijet na cjelovitiji način.

Voditeljice radionice su Petra Čargonja i Elena Apostolovski koje čine kolektiv Spačke.

 

→ što: radionica omišljavanja i izrade umjetničkog rada + predstavljanje rada na završnoj izložbi
gdje: Galerija SKC / OKC Palach, Kružna ulica 8
kada: ožujak, travanj (10 susreta, 2x tjedno)
kako: besplatno!

Pozivamo studente/ice da se do 7. ožujka 2021. prijave putem e-mail adrese: spacke.smicalice@gmail.com

• subject: GLEDANJE NAGLAVAČKE
• potrebne informacije: ime i prezime, telefon kontakt, kratko motivacijsko pismo

 

Broj sudionika je ograničen, stoga požurite!

Informacije i upiti na 095 570 6331 ili 095 568 2790

 

 

O VODITELJICAMA:


Petra Čargonja
rođena je 1987. Diplomirala je kulturalne studije na Filozofskom fakultetu u Rijeci. 2014. – 2015. godine piše za feministički web portal Vox Feminae. 2015. godine grad Rijeka joj dodjeljuje sredstva za potporu književnog stvaralaštva te objavljuje e-zbirku poezije “Sto korneta o bljubavi”. Tijekom studija sudjelovala je u produkciji projekta “Kino učionica” (2016 – 2019) u suradnji s Art kinom i Centrom za ženske studije u Rijeci te kao predavačica na projektu baveći se feminističkim čitanjem vizualne kulture i filma. 2019. godine sudjeluje na Liburnia film festivalu u osmišljavanju i moderiranju razgovora s redateljima, a protekle tri godine sudjeluje i na Međunarodnom studentskom filmskom festivalu STIFF u osmišljavanju i vođenju diskurzivnog dijela programa u kojem se obrađuju relevantne društvene, političke i kulturološke teme. Radi u udruzi Filmaktiv.

Elena Apostolovski (1994., Pula) je vizualna umjetnica i kustosica. Završava Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci na katedri kiparstva s radom koji istražuje interpretaciju tijela u  suvremenoj umjetnosti, a manifestira se kao serija uputa za izvođenje.  Radi kao voditeljica-kustosica Galerije Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci od 2018. do 2020. godine, gdje program bazira na interakcij između studenata i zajednice te povezivanju studenata sa stručnjacima iz različitih područja. U svojoj praksi koristi intermedijalni pristup, instalaciju, radionice i fotografiju, obično polazeći od tijela i okolnog prostora kako bi proučila međuljudske odnose i položaj pojedinca u društvenoj zbilji. Njezini radovi često propituju ideju izložbenog, javnog, intimnog, virtualnog, ali i međuljudskog prostora kao mjesta ljudske prisutnosti i komunikacije. Sudjeluje u rezidencijalnom programu socijalnog inkubatora Plovdiv 2019 prijestolnice kulture, gdje ispituje ideju zdravog razuma kao zajedničkog dobra lokalne zajednice. Izlaže u Rijeci, Puli, Zagrebu,  Novom Sadu, Plovdivu. Sudionica je brojnih radionica među kojima je i Workshop riječkog MMSU-a u sklopu izložbe S kolekcijom Davida Maljkovića te RiAssemble proveden uz Bena Caina i Igora Eškinju. Od 2016. sudjeluje u radu kolektiva JA:TO uz koji organizira tri međunarodne radionice na otoku Silbi i Novom Sadu. U sklopu STIFF festivala kustosica je međunarodne izložbe gif animacija At Once 2019. godine i Sound Occupations 2020.

Elena Apostolovski i Petra Čargonja - Spačke

 


 

Spačke

facebook.com/spacke.smicalice
instagram.com/spacke_/

Spačke su nezavisna inicijativa koja se bavi pretresanjem konvencionalnih načina gledanja kroz umjetničku praksu. Kroz radionice, izložbe, diskusije, intervencije i različite umjetničke akcije, Spačke se bave marginalnim perspektivama u umjetnosti i kulturi. Protekle dvije godine Petra i Elena su kroz Spačke održale dva osmomartovska ciklusa radionica u Galeriji SKC koje smještaju u fokus feministički osviještenu vizualnu kulturu, te su rezultirale izložbama "Rodom u koprive" (2019., 2020.). Ove su godine unutar istoimenog projekta osmislile kalendar Galerije SKC s ilustracijama 13 studentica koje tematiziraju različite aspekte ženske svakodnevice.
spačke

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV