Anđeli na radaru

Sada već stalni riječki gost, nagrađivani umjetnik i publicist James Bridle – čija najnovija knjiga New Dark Age o tehnologiji, znanju i kraju budućnosti osvaja tehnopesimistična srca čitatelja diljem svijeta (kritika u The Guardianu) – ponovno stiže u Rijeku.
 
Nakon što je u ožujku bio kustos diskurzivnog programa festivala Moje, tvoje, naše i pripadajuće izložbe Transnacionalizmi u Malom salonu, Bridle ovog puta dolazi sa samostalnom izložbom „My delight on a shining night“, koja će se u galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) otvoriti u četvrtak, 6. prosinca, u 20 sati.
 
Izložbu nakon otvorenja posjetite do 21. prosinca, radnim danima od 17 do 20 sati. Za posjete u bilo kojem drugom terminu javite nam se na info[at]drugo-more.hr ili na broj telefona 051 212 957. Ulaz je slobodan.

 

 
Tijekom Drugog svjetskog rata, inženjeri koji su razvijali novu i strogo čuvanu tehnologiju radara ponekad bi na ekranima uočili tajanstvene oblike kako se u dugačkim nizovima kreću i premještaju nebom. U nedostatku boljeg objašnjenja, te su fenomene nazvali „anđelima“. Ornitolozi koji su u radu koristili radar kako bi naučili više o prirodnom svijetu, tek su kasnije uspjeli dokazati kako su te sjene zapravo jata ptica.

Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

„My delight on a shining night“ je stih iz tradicionalne engleske narodne pjesme The Lincolnshire Poacher (Lovokradica iz Lincolnshirea), koja opisuje užitak koji lovokradica osjeća prilikom otimanja divljači bogatim zemljoposjednicima. Uvodni taktovi pjesme korišteni su kao oznaka za početak svake poruke koju je emitirala brojevna radio postaja instalirana u RAF-ovoj zrakoplovnoj bazi nedaleko Akrotirija na Cipru, od sredine 1970-ih do 2008. godine, za koju se vjerovalo da je povezana sa špijunskim aktivnostima.

“Prijenosi su, naime, započinjali cikličkim ponavljanjima njezine glavne teme, odsviranima na nekoj vrsti električnih orgulja ili sintetizatora, po čemu bi uslijedio monotoni ženski glas, očito ne prirodan već sintetiziran elektroničkim metodama, koji je izgovarao promjenjivi niz brojeva (npr. 3 – 1 – 7 – 9 – 5).”

– Vedran Stojanac, Brojevne radio postaje i projekt Conet. klfm.org
  

Karta Akrotirija na Cipru. Autorica: Oona Räisänen (izvor: Wikipedija)

U vojnoj bazi Akrotiri nalazi se jedna od najvećih vojnih radarskih postaja u Europi i Bliskom Istoku, koja prikuplja obavještajne podatke o Bliskom Istoku i Rusiji s poprilično velike udaljenosti. Akrotiri je također stanište ružičastog plamenca, koji se prilikom godišnjih migracija kreće diljem Mediterana. Biološka stanica istraživačkog instituta Tour de Valat, koji se nalazi na jugu Francuske, od 1970-ih godina prati spomenute populacije plamenca. Njihova baza, koja broji pola milijuna slučajeva promatranja tijekom trideset godina, uključuje više od dvadeset tisuća ptica.

Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

James Bridle se u svojem radu bavi načinima na koje politički i društveni stavovi oblikuju tehnologiju, i načinima na koje nove tehnologije povratno oblikuju naše razumijevanje svijeta. Izložba My delight on a shining night povezuje povijest nadzora i tajne komunikacije, podatke i vizualnost, migracije i nacionalizam – kroz formu pripovijedanja, video radova, tiskovina i vježbi u oporavljanju baza podataka. Drugim riječima, izloženi radovi se bave odnosima između računalnog razmišljanja, podataka i nadzora s jedne, i ekologije i “prirodnog svijeta” s druge strane.

 

James Bridle je publicist i umjetnik koji istražuje povijest tehnoloških predviđanja, komputacijskog procesiranja i alternativnih modela razmišljanja o svijetu. Njegove radove su naručivale mnogobrojne galerije i institucije diljem svijeta i interneta. Tekstove o književnosti, kulturi i tehnologiji objavljivao je u časopisima Wired, Domus, Cabinet, Atlantic, New Statesman, Guardian i Observer. Redovito gostuje na fakultetima, konferencijama i drugim događajima. U posljednjih je nekoliko godina čest gost i u Rijeci, gdje je održao nekoliko predavanja, izložio par radova, i bio kustos izložbe Transnacionalizmi koja je u okviru festivala Moje, tvoje, naše 2018 bila postavljena u Malom salonu. Njegov pojam „nove estetike“ kao istraživačkog projekta potaknuo je raspravu i inspirirao mnoge umjetničke i teorijske odgovore. Ove je godine objavljena njegova nova knjiga New Dark Age u kojoj se bavi tehnologijom, znanjem i krajem budućnosti.
JamesBridle_Speaking

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV