Budala je onaj tko misli da ga se ne može učiniti budalom

Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

    

5. i 6. svibnja 2016. godine u Rijeci je gostovao Joey Skaggs, newyorški umjetnik i jedan od pionira medijskih podvala, održavši u Filodrammatici izlaganje i radionicu na temu društvenog aktivizma i manipulacije medijima.

 

Šezdesetih godina prošlog stoljeća pripadnici američkih kontrakultura shvatili su kako se razrađene medijske podvale mogu učinkovito koristiti u aktivističke svrhe. Njihovo djelovanje u posljednjih nekoliko desetljeća od velike je važnosti za nove generacije umjetnika i aktivista koji su od tih pionira učili kako izazivati sustav pomoću šala koje ga mogu poremetiti: praksa koja je, kako napominje dizajnerski kolektiv Metahaven u knjizi Can Jokes Bring Down Governments? (Mogu li šale rušiti vlade?), posebno učinkovita u razdobljima štednje.

Prilog portala Moja Rijeka iz Filodrammatice

   

Umjetnik, društveni aktivist, predavač i šaljivdžija Joey Skaggs jedan je od tih pionira, kojemu su masovni mediji desetljećima bili glavnom pozornicom njegovih performansa. Kao reklamu za svoje režirane nastupe, u radu koristi gerilske taktike, tradicionalno oglašavanje i tehnike odnosa s javnošću. Tijekom karijere Skaggs je promijenio nekoliko persona, kao što su Kim Yung Soo, Joe Bones, Joseph Bonuso, Giuseppe Scaggioli, Dr. Joseph Gregor i velečasni Anthony Joseph. Bio je liječnik, odvjetnik, indijanski poglavica, direktor bordela za pse i banke sperme za slavne, te vođa paravojne organizacije Fat Squad kojoj je cilj bio iskorijeniti pretilost. Iz žohara je uspio izdvojiti vitamin koji liječi sve bolesti na svijetu, a jedini je čovjek kojemu je ikada uspjelo jedreći na dasci stići od Havaja do Kalifornije.

Ove i mnoge druge performanse američki i međunarodni mediji marljivo prenose kao istinu već pedeset godina, iako je svaka od tih tzv. vijesti zapravo ostvarenje konceptualnog umjetnika i performera Joeyja Skaggsa. Njegove pomno razrađene medijske podvale, koje savršeno satiriziraju društveno-političke i kulturne probleme, imaju dva osnovna cilja: razotkriti licemjerje i potaknuti društvene promjene.

O Skaggsovom dugogodišnjem radu prošle godine je snimljen dokumentarni film Art of the Prank, u kojem ga redatelj Andrea Marini kamerom prati u naumu da izvede najzahtjevniju podvalu u svojoj karijeri.
  

Trailer filma Art of the Prank

     

zvijezda

     

Četvrtak, 5. svibanj 2016., 20:00 sati
 
Činiti razliku: Umjetnost i medijski aktivizam / PREDAVANJE
Filodrammatica (velika dvorana), Korzo 28/1, Rijeka

Napustite svaku unaprijed zamišljenu ideju o informativnim medijima. Pripazite da vam vilica ne udari o pod i oči ne ispadnu od nevjerice kada vidite Skaggsa kako u raznoraznim maskama i personama neprestano budalama pravi ljude čiji je posao da nikada ne budu prevareni. Uz pomoć opširne video dokumentacije Skaggs će razotkriti priče iza svojih najprovokativnijih i najuspješnijih uradaka. Do urnebesnih detalja kronološki će predstaviti razdoblje od pedeset godina svojeg manipuliranja medijima kako bi u središte pozornosti doveo pitanja poput kulturne netolerancije i rasizma, znanstvenih lijekova koji tobože liječe sve bolesti te iskorištavaju ljudske slabosti i taštinu, nejednakosti unutar američkog pravnog sustava te zloporabe moći i ovlasti od strane vlasti, velikih korporacija, ljudi sa skrivenim namjerama i medija samih.

Kao predani i strastveni zagovornik medijske pismenosti, nezavisnog mišljenja i kreativnog aktivizma, Skaggs uvijek otkriva istinu iza svojih podvala i objašnjava svoje namjere. U svojem će nas izlagnju pokušati naučiti kako analizirati skrivene poruke u vijestima, propitivati autoritet u svim njegovim oblicima, ne odricati se kritičke analize u korist pustih želja, tražiti više od jednog izvora informacija i ne vjerovati svemu što pročitamo, vidimo ili čujemo.

Iskustvo je to koje će duboko promijeniti vaš vlastiti odnos prema masovnim medijima.


 

Petak, 6. svibanj 2016., 11:00 – 15:00 sati
  
Društveni aktivizam kroz manipulaciju medijima / RADIONICA
Filodrammatica (galerija), Korzo 28/1, Rijeka
  
Radionica je POPUNJENA

Radionica se temelji na kolegiju Ometanje kulture i medijski aktivizam (Culture Jamming and Media Activism) kojeg je Joey Skaggs razvio i predavao na Odsjeku za medijske komunikacije na Školi za vizualne umjetnosti u New Yorku.

Društvene mreže i Twitter donijele su obilje novih mogućnosti društvenog aktivizma. Skaggs istražuje polje novih tehnologija kako bi posredovao ideje i zadobio pozornost, istovremeno pokazujući kako se performans, video, kazalište, grafički dizajn te tehnike oglašavanja i odnosa s javnošću mogu koristiti za manipuliranje medijima u svrhu ostvarivanja ciljeva.

Polaznici radionice odabrat će društvena pitanja koja ih zabrinjavaju, analizirati ciljanu publiku te zasnovati i možda ostvariti plan za društvenu akciju putem manipuliranja medijima.

  

zvijezda

Joey Skaggs je slikar, kipar i društveni aktivist, koji je početkom 1960-ih izvođenjem ikonoklastičnih i kontroverznih performativno-umjetničkih protesta uvidio kako se umjetnost može koristiti za remećenje statusa quo. Zgrožen kulturnim licemjerjem kojeg je viđao oko sebe, slijepo podržavavanog i propagiranog od strane medija, satirički se obrušio na problematična društvena pitanja izvođenjem javnih performansa, koji su zapravo bili do detalja razrađene medijske podvale. Za svaku je pritom razvio izmišljenog lika s pripadajućim pseudonimom, kombinirajući gerilske taktike, tradicionalno oglašavanje, tehnike odnosa s javnošću i društvene medije u promoviranju svojih nastupa. Masovni mediji nisu prepoznali brojne tragove njegovog identiteta i nehotice su mu postali suradnicima prenoseći njegove satirične akcije kao da se radi o istinitim vijestima: vrlo mali broj medijskih kuća može se pohvaliti da u zadnjih pedesetak godina nisu nasjele na neku od njegovih podvala. O njemu se izvještavalo u novinama, časopisima, radiju i televiziji diljem svijeta, često kao da je riječ o različitim ljudima.    Završio je Srednju školu za umjetnost i dizajn i diplomirao umjetnost i dizajn na Školi za vizualne umjetnosti u New Yorku, gdje je dugi niz godina podučavao medijske komunikacije. Trenutno predaje o različitim pristupima odnošenja prema društvenim pitanjima putem umjetnosti. Njegove su slike i skulpture međunarodno izlagane. Također se bavi oblikovanjem satiričnih proizvoda te piše i uređuje blog Art of the Prank.
joey-skaggs_2

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV