Kreativne strategije: Početnica
Multimedijalna edukativno-umjetnička instalacija kolektivnog autorstva
Treći modul projekta Kreativne zajednice Andreje Kulunčić

Galerija Filodrammatica, Korzo 28/I, Rijeka
29.10. – 20.11.2015.

    
Izložba / radionica / diskusije

U razdoblju od 29. listopada do 20. studenog 2015. godine, Drugo more u prostoru galerije Filodrammatica ugošćuje multimedijalnu edukativno-umjetničku instalaciju Početnica”, treći modul projekta Kreativne strategije suvremene vizualne umjetnice Andreje Kulunčić. Uz stalni izložbeni postav tzv. “toolkita” – prenosive modularne prostorne jedinice koju su kreirali svi sudionici projekta – “Početnica” se sastoji od niza aktivnosti koje uključuju radionice, predavanja, tribine i projekcije vezane uz glavne teme projekta.
   
Ulaz na sve sadržaje je slobodan.

U potrazi za najboljim počecima zajedničkog djelovanja

2-v


–  PROGRAM  –

>>>>  IZLOŽBA

29. listopada – 20. studenog 2015.
Izložba “Početnice”
 
Otvorenje izložbe:
 29. listopada 2015. u 20h
Radno vrijeme galerije: pon-pet 10-13h, 17-21h; sub 10-13h
    

>>>>  RADIONICE, PREDAVANJA I DISKUSIJE

Četvrtak, 29. listopad 2015., 19h
Tribina: Izazovi obrazovnog sustava
Govornici: Nikola Baketa, Zdravko Popović, Snježana Prijić-Samaržija
 
Petak, 30. listopad 2015.
Radionica direktne demokracije za srednjoškolce
Voditelji:  Zdravko Popović i Bruna Nedoklan
 
Srijeda, 4. studeni 2015, 18h
(Dis)kontinuiteti radničkog organiziranja i metoda borbe od 1990.-2014.
Govornici: Marina Ivandić, Nikola Ptić
  

Utorak, 17. studeni 2015., 19h
Tribina: Što je to TTIP i zašto se šuti o tome?
Izlagači: Mario Kikaš, Duje Prkut i Hrvoje Radovanović
Moderatorica: Bruna Nedoklan
  
Srijeda, 18. studeni 2015., 18h
Tribina: Lijeva kritika civilnog društva
Izlagači: Stipe Ćurković, Suzana Kunac i Zdravko Popović
Moderatorica: Bruna Nedoklan
  
Četvrtak, 19. studeni 2015., 18h
Tribina: Zajedništvo na dokovima: solidarnost na primjeru lučkih radnika i pomoraca
Izlagači: Sindikalisti pomoraca Hrvatske, Luke Rijeka i Luke Kopar
U suradnji s Bazom za radničku ravnopravnost i demokratizaciju – BRID
Moderatorica: Ana Vračar

 

*
*          *

„Početnica“ je multimedijalna umjetničko-edukativna instalacija kolektivnog autorstva, koja istodobno funkcionira i kao alat interakcije koji sadrži pojmovnik, kartu svjetskih primjera promjena, zbirku angažiranog video-materijala, arhivu dosadašnjih radničkih borbi i literaturu iz područja direktne demokracije, sindikalizma, feminizma, teologije oslobođenja, prava na grad, održivog življenja i angažirane umjetnosti. Paralelno s pokretnim elementima u prostoru, tzv. toolkit, „Početnica“ postoji i na internetu.   


Autori:
Andreja Kulunčić, grupa Direktna demokracija u školi, Novi sindikat u suradnji s Bazom za radničku inicijativu i demokratizaciju/ BRID.

Prostorno oblikovanje toolkita: Mirna Horvat
Grafičko oblikovanje toolkita: Luka Juras.
Dizajn novih dijelova Početnice: Dejan Dragosavac Ruta.

Organizacija projekta: Martina Kontošić i Udruga MAPA.

Početnica je treći modul projekta “Kreativnih strategija” Andreje Kulunčić.

U 2015. projekt je podržan sredstvima Zaklade Kultura nova, Ministarstva Republike Hrvatske, Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra.

U okviru projekta, koji je početno sufinanciran od strane kustoskog kolektiva WHW-a i Udruge MAPA, na suradnju su bili pozvani grupa Direktna demokracija u školi i Novi sindikat te organizacije poput Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), Ženske fronte za radna i socijalna prava, Feminističkog fronta, Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG) i Prava na grad. Osim navedenih grupa, u stvaranju početnice zajedničkog djelovanja sudjelovali su povjesničarka umjetnosti Irena Bekić i teolog Branko Sekulić.

Kako bi se potaknulo umrežavanje i zajedničko djelovanje različitih organizacija i pojedinaca u polju socijalne borbe, kao i širenje njihovih znanja i vještina među onima koji nisu bili u prilici susresti se s takvim idejama (npr. većinom srednjoškolskih učenika), na drvenim pločicama izrađene su početnice zajedničkog djelovanja. Cilj svake početnice je da razumljivim opisima ponudi osnove različitih područja u kojima se radi na društvenim promjenama, a o kojima se ne govori dovoljno ili se govori površno u sustavu obrazovanja i u medijima.

U „Početnicu“ su uvrštene i knjige s tematikom povijesnih okolnosti navedenih početnica te ukratko opisani najvažniji trenutci svake knjige i važnost autora. Izabrani članci tiskani su u potpunosti, s vizualno izdvojenim ključnim dijelovima teksta.

Doprinos edukativnom alatu je i Karta svjetskih primjera promjena tiskana u više primjeraka namijenjenih dijeljenju posjetiteljima, na kojoj su prikazani neki od globalnih primjera društvenih borbi iz prošlosti i sadašnjosti koji su za ciljeve imali uspostavu društva koje bi svim svojim članovima radilo na korist te dokinulo velike socioekonomske razlike. Svojom masovnošću i dosezima borbe služe kao inspiracija i poticaj drugim pokretima i zajednicama.

Dijelom „Početnice“ je i video „Što je meni naša borba dala?“ snimljen kroz 2014. i 2015. u namjeri prezentacije različitih ishoda radničke borbe. O svojim iskustvima govore sudionici i sudionice štrajkova iz tvornica Itas, (Ivanec), Jedinstvo, (Zagreb), Pirotehničari, (Karlovac), DTR (Zagreb), Finvest (Čabar) i Croatia Bus (Zagreb). Drugi snimljeni video je „Sindikalna početnica“, gdje Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata odgovara na pitanja što je potrebno za uspješno sindikalno djelovanje. Videa su snimljena posredstvom Baze za radničku ravnopravnost i demokratizaciju (BRID), Bojana Nonkovića i Novog sindikata.

Pokretačka ideja “Kreativnih strategija: Početnica” mogućnosti su zajedničkog djelovanja na široj platformi kroz suvremenu umjetnost, aktivizam i edukaciju. Umjetnost se pritom koristi kao ishodišna točka, a predstavljanje kroz izložbe i popratne aktivnosti (radionice, predavanja, tribine i sl.) kao moguće mjesto kritičke pedagogije u kojoj umjetnost nije isključivo sredstvo reprezentacije već i povezujuća sila sposobna mobilizirati ideje, otvoriti diskusiju i potaknuti djelovanje.

 
*          *
*Andreja Kulunčić je vizualna umjetnica koja uspostavlja vlastite interdisciplinarne mreže, doživljavajući umjetnički rad kao istraživanje, proces sukreiranja i samoorganizacije. U projektima koje pokreće propituju se različiti aspekti društvenih odnosa i društvene prakse, dijalog s različitim publikama i suradnju na kolektivnim projektima. U dosadašnjim projektima, među ostalim, ostvarena je suradnja s azilantima u Austriji i Njemačkoj, maloljetnim trudnicama u Liverpoolu, ilegaliziranim osobama u Švicarskoj, zatvorenicima u Luksemburgu, osobama sa zakinutim radnim pravima u Ljubljani i Zagrebu, Romima, Kinezima i osobama homoseksualne orijentacije u Zagrebu, samoorganiziranim zajednicama u Mexico Cityju i aktivističkim inicijativama u Hrvatskoj.

Sudjelovala je na značajnim međunarodnim izložbama poput documenta11 (Kassel, Njemačka), Manifesta4 (Frankfurt/Main, Njemačka), 8. istanbulski bijenale (Turska), The American Effect (Whitney muzej američke umjetnosti, New York), liverpoolski bijenale (UK), Day labor (MoMaPs1, New York). 

Program je realiziran u okviru programa Galerija DM i Refleks.

 

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV