Na mladima grad ostaje

Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

U velikoj dvorani Filodrammatice, u četvrtak 13. listopada u 20 sati, dr. sc. Krešimir Krolo, dr. sc. Sven Marcelić i dr. sc. Željka Tonković s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru izložili su rezultate anketnog istraživanja o kulturnim potrebama i vrijednostima mladih u gradovima na jadranskoj obali.

Anketiranje je provedeno na uzorku od 2650 učenika i učenica trećih i četvrtih razreda srednjih škola u šest velikih obalnih gradova: Pula, Rijeka, Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik. Istraživanje je za cilj imalo mapirati kulturne potrebe uspoređujući gradove i regije (Istra, Kvarner i Dalmacija) te s obzirom na vrijednosne orijentacije mladih.

kulturni potencijal rijeke fb_event

 
Na predstavljanju su prikazani rezultati istraživanja o učestalosti posjećivanja kulturnih sadržaja (kazališta, kina, koncertnih događanja i slično) u Rijeci, ali i u usporedbi s drugim gradovima. Također, govorilo se o povezanosti glazbenog ukusa i vrijednosnih orijentacija, razlikama među školama te o utjecaju roditelja po pitanju stvaranja navika kulturne potrošnje i kulturnih potreba.
 

 
Namjera je bila rezultate staviti u kontekstualne i strukturne specifičnosti Rijeke u odnosu na druge gradove (raspoloživi prostori, ljudski resursi i kapaciteti civilne i kulturne scene) te općenitog zadovoljstva kulturnom ponudom grada.

U konačnici, krajnji je cilj bio kroz formu javne rasprave i na osnovu prikazanih podataka naznačiti razvojne potencijale grada koji se mogu iskoristiti za osmišljavanje razvojnih strategija, a posebno u svjetlu nedavno dobivene titule Europske prijestolnice kulture za 2020.

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV