Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

The Aim je umjetnički rad Marka Tadića percipiran kao apstraktni arhiv, koji više o sebi progovara kroz cjelinu nego kroz pojedine elemente. Izložba kreira pensivni prostor recikliranjem radnih materijala, postamenata i drugih izlagačkih aparata koji se nalaze u arhivu galerije. Izložbeni prostor tako postaje poligon unutar kojega se apliciraju razni narativi kroz medije crteža, slike i skulpture unutar ambijentalne instalacije.

Izložba se otvara u četvrtak, 7. rujna u 20 sati u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka), gdje ostaje do 28. rujna.

Radno vrijeme galerije:
ponedjeljakpetak od 11 do 13 i od 16 do 20 sati
subota od 16 do 20 sati

Marko Tadić, The Aim. Ljubaznošću umjetnika© Marko Tadić, ljubaznošću umjetnika

U narativnu pozadinu izložbe Tadić ugrađuje urbanističke sisteme u otkrivanju, spajanje prirodnih procesa rasta s procesima razvoja gradova, estetiku koja prati funkciju, prirodu koja nameće logiku zajedničkog življenja i ekološki optimizam u organizmu/mehanizmu grada.

Referirajući se na ogroman problem akumulacije umjetničkih displaya koji se nakon završene izložbe ili bacaju ili spremaju bez buduće perspektive, Tadić kroz postav izložbe izražava jednostavnu potrebu za recikliranjem postamenata i izlagačkih aparata, i njihovog dovođenja u trajniju funkciju kroz kreativni proces.

© Marko Tadić, ljubaznošću umjetnika

Krhotine i fragmenti obilježje su Tadićevog rada. Kao nešto što je eliminirano drugim činjenicama i događajima, i zamijenjeno novim vrijednosnim sustavima i značenjima, krhotine i fragmenti upućuju na izviranje nečega potisnutog, nestajućeg, uklonjenog, zamijenjenog. Krhotine i fragmenti koji izviru iz Tadićevog osobnog iskustva i sjećanja tvore elemente za brikolaž koji stvara novi ambijent, u koji je publika pozvana projicirati značenja, mogućnosti i alternativne svjetove koji odaju različitu perspektivu i otvaraju prostor dijaloga, pa i sukoba, s dominantnim paradigmama.
 
Tadić svjesno izbjegava prošlosti pristupati kroz njezinu konotativnu stilizaciju – koju Roland Barthes označuje kao „snabdijevenje slika i stereotipnih idealizacija“ – stvarajući potpuno nove ambijente u kojima krhotine i fragmenti nisu u funkciji prošlosti, već sadašnjosti.

 


 

MARKO TADIĆ

THE AIM

Galerija Filodrammatica, Korzo 28/1, Rijeka

7. – 28. 9. 2023.

 
OTVORENJE IZLOŽBE:
četvrtak, 7. rujna, u 20 sati

RADNO VRIJEME GALERIJE:
pon-pet od 11 do 13 sati i od 16 do 20 sati
sub od 16 do 20 sati
(mogućnost dogovora drugih termina posjeta uz prethodnu najavu; nedjeljom i praznikom zatvoreno)

 

Marko Tadić, The Aim - plakat

 


 

MARKO TADIĆ

tadicmarko.com

Marko Tadić rođen je u Sisku 1979. godine. Maturirao je 1997. godine na Općoj gimnaziju u Sisku, iste godine upisuje Studij filozofije i sociologije na Hrvatskim studijima u Zagrebu. 2001. godine upisuje smjer slikarstva na Accademia Delle Belle Arti u Firenci u Italiji, gdje je i diplomirao 2006.godine. Njegova umjetnička praksa bazirana je na crtežu, kolažu, instalacijama i stop animaciji. Izlaže na brojnim samostalnim i grupnim izložbama te filmskim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu (Zagrebu, Ljubljani, Beču, Kasselu, Berlinu, Los Angelesu, New Yorku, Veneciji). Važnije izložbe: „In the Gorges of Balkans” u Fridericianumu u Kasselu 2003, „Second World” u sklopu Steirischer Herbst Festivala u Grazu 2011, „They used to call it Moon” u Baltic Mill-u u Newcastleu 2014., te ”I am the mouth” u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 2018. 2017. godine predstavlja Hrvatsku na 57. Bijenalu umjetnosti u Veneciji zajedno uz Tinu Gverović, te iste godine izlaže na prvom Bijenalu u Anrenu u Kini. 2018. godine sudjeluje na drugom Industrijskom bijenalu u Labinu i Raši. Dobitnik je niza nagrada: 2015. dobitnik je nagrade Vladimir Nazor za najbolju izložbu godine, 2010. osvaja treću nagradu na THT@MSU Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, te 2008. nagradu Radoslav Putar za najboljeg mladog umjetnika godine. Sudjelovao je na brojnim rezidencijama i studijskim programima u Helsinkiju, Beču, New Yorku, Los Angelesu i Frankfurtu. Uz praksu samostalnog umjetnika radi kao voditelj brojnih umjetničkih radionica za djecu svih uzrasta, studente i odrasle. Član je umjetničkog žirija u Galeriji SC u razdoblju 2008. - 2011. Od 2018. je član galerijskog savjeta Galerije Striegl u Sisku, te je bio predsjednik umjetničkog savjeta u galeriji CKO u Zagrebu. Od 2015. radi kao gost predavač na milanskoj NABA-i (Nuova Accademia di Belle Arti) na više predmeta vezanih uz teorijski i praktični dio dizajna izložbi. Od 2016. radi kao asistent, a od 2020. kao docent na slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.
Marko Tadić, foto Tanja Kanazir

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV