Probijanje granica – skejtom

Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

Suvremena potrošačka kultura, politika i javni urbani prostor svakodnevno suptilno reguliraju život (ne)svjesnog pojedinca. Skateboarding supkultura, kao jedna od kontra-pojava, smjelo izaziva nametnuta ograničenja. Iako prvobitno slobodno, kreativno i umjetničko izražavanje, skateboarding je izazivanje i probijanje granica, kako onih unutarnjih, osobnih mogućnosti tako i onih izvanjskih.

Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

„Pomak“ je prva samostalna izložba multimedijalnog umjetnika Michela Mesarića u kojoj audio-video radovima i multimedijalnim instalacijama prenosi iskustva skejtera kao protagonista u svojevrsnom iskušavanju unutrašnjih i izvanjskih granica.

Otvorenje izložbe zakazano je za četvrtak, 30. kolovoza u 20 sati. Izložbu u galerijskom prostoru na prvom katu Filodrammatice (Korzo 28, Rijeka) možete posjetiti do 14. rujna, radnim danima od 17 do 21 sat. Ulaz je slobodan. 

 

Čovjeka pokreće želja za iskušavanjem i manifestiranjem samog sebe. Kao kreativna samospoznaja, skateboarding je usmjeren izvođenju impresivnih, no rizičnih trikova, a kao kreativan pogled na svoje okruženje usmjeren je inovativnom načinu doživljavanja i korištenja urbanog prostora. Interpretirajući takav svjetonazor, Michel Mesarić se u audio-video radovima fokusira na detalje – na doživljaj, perspektivu, koncentraciju, disanje skejtera u vožnji i izvođenju trika. Spušta se do razine samog skejta, zumira vožnju, dinamiku pokreta. Usredotočuje se na različite materijale površina urbanog prostora – flat-ova – koji u interakciji sa skejtom daju različite doživljaje same vožnje, a time i zvukove. Pored toga, pad i polomljene daske skejta ukazuju na probijanja vlastitih granica. Javljaju se kao znak napora uložena u svladavanju svojih mogućnosti, uvježbavanja savršenog trika, dovođenja bezazlene vožnje do gotovo umjetničkog performansa, a u konačnici i do zadovoljavajućeg načina manifestiranja samog sebe.

S druge strane, uz padove i polomljene daske, znak zabrane skejtanja i simbolično posjetiteljevo „ometanje“ video-instalacije ukazuju na sraz skateboarding supkulture s dominantnom kulturom i politikom. Skateboarding supkulturu karakterizira korištenje DIY metode (Do it yourself!– Uradi sam!), kojoj je cilj samostalno stvaranje potrebnih, no često zabranjenih tekovina (primjerice izgradnja skejt-elemenata pa i samog skejt-parka). Stoga, iako se skateboarding supkultura često vidi kao oblik vandalizma, zbog čega nailazi na nerazumijevanje i zabrane, filozofija skateboardinga usmjerena je probijanju granica, a skejterski trikovi i DIY metoda načini su postizanja ciljeva.

(tekst: Mia Krneta)

MICHEL MESARIĆ (1989., Ljubljana) je na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci 2015. godine završio smjer likovne pedagogije, modul grafika, a 2017. je diplomirao na smjeru medijske umjetnosti i prakse, modul intermedija. Dobitnik je Nagrade Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci 2017. godine. Sudjelovao je na više skupnih izložbi od kojih su najznačajnije: „Kroatien Kreativ“ u Berlinu (2013.), Memorija (Goli otok) u Rijeci (2014.), „Negdje između“ i „Vibracija 01“ u Rijeci (2015.), „Sound Art Inkubator“ u Zagrebu, „Micro-Macro Art“ u Rijeci, „Grisia Youth“ u Rovinju, „(R)evolucija“ u Rijeci i „Bridges“ u Ljubljani (2016.), „Bridges“ u Rijeci i Beogradu, „Emotion – A Transparent Performance“ u Aachenu, „Grisia Youth“ u Rovinju, „Svjetla u tami – medijska izložba“ u Rijeci, „A4: 0 izdanje“ u Splitu i Zagrebu (2017.), „A4: 0 izdanje“ u Rijeci i Osijeku, izložba u okviru sajma „Boot Messe“ u Duesseldorfu, FH – Aachen, „Izlog suvremenog zvuka“ u Zagrebu (2018.). Sudjelovao je na Studentskom filmskom festivalu 2016. godine u Art-kinu u Rijeci s eksperimentalnim filmom „Outside In“. Aktivno izlaže na nacionalnim i međunarodnim izložbama.
Michel Mesaric web photo

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV