U okviru festivala Moje, tvoje, naše u organizaciji udruge Drugo more, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci predstavljamo izložbu Umreženi poremećaji. Otvorenje izložbe je u četvrtak, 23. travnja u 20 sati, a ostaje otvorena do 14. svibnja.

Prije samog otvorenja izložbu će u 18 sati u prostoru Filodrammatice detaljnije predstaviti sama kustosica, Tatiana Bazzichelli.

Disruptive Loop DiagramIzložba Umreženi poremećaji problematizira isprepletenost odnosa umjetnosti, haktivizma i poslovnog svijeta, povezujući radove i kolektive koji kao način poticanja kritike primjenjuju poslovnu strategiju “poremećaja”. Kretanjem od pretpostavke da je svaki otpor prema sustavu u konačnici koristan kapitalističkim mehanizmima u stvaranju novih životnih stilova, proizvoda i praksi, odnosno novih oblika tržišta i potrošača, izložba je zamišljena kao pokušaj traganja za novim strategijama koje nisu toliko podložne sistemskom prisvajanju.

Javljajući se unutar političkih, umjetničkih, ekonomskih i tehnoloških sustava, izloženi radovi poigravaju se njihovom logikom moći i uzrokuju viralnost, anonimnost, semantičku pomutnju i višestrukost istine.

Predstavljeni radovi dat će prikaz historijskog razvoja društvenih mreža i haktivizma koji nastaje unutar njih. Osobito su u fokusu umjetnički i aktivistički projekti nastali u konstelaciji društvenih mreža, a koji dovode u pitanje postojeće odnose moći i hegemoniju velikih kompanija.

AnonymousGlobalni fenomeni temeljeni na poigravanju identitetom, kao što su pokreti Anonymous i Neoizam, njima bliske prakse preuzimanja imena Luther Blissett, Anna Adamolo i Janez Janša kao novih oznaka osobnosti, te kolektivi kao što su Peng! i Telekommunisten koji humorističnim pristupom usvajaju ozbiljnost poslovnih organizacija u svrhu njihovog ismijavanja, bit će podrobnije predstavljeni uz pomoć različitih medija i materijala.

Dio izložbe bit će posvećen neobičnom umjetničkom djelovanju skupina Suicide Club, Društvo kakofonista i Bilbord Liberation Front iz San Francisca, kao i ranom razdoblju festivala Burning Man koji se od 1990-ih održava u pustinji Black Rock u Sjevernoj Nevadi.

Osvajanje vlastitih pozicija u medijskom prostoru tematizirat će se na primjeru međunarodnog kruga poštanske umjetnosti (Mail Art) – koji se kao umjetnički pokret od 1960-ih godina temelji na principu stvaranja umjetničkih djela unutar poštanske mreže – kao i na primjeru kolektiva Les Liens Invisibles koji je ideju japanskog rituala samoubojstva (sepukku) preslikao na svijet virtualnih društvenih mreža, omogućivši korisnicima Facebooka dotad nemoguću deaktivaciju svojih profila.

Leak aktivizmom i prokazivanjem sustava nadzora, korupcije i nepravde, čemu je trenutno najpoznatiji primjer slučaj američkog zviždača Edwarda Snowdena, bavit će se video radovi Laure Poitras i Trevora Paglena, te instalacija Juliana Olivera.

neoismPrethodno postavljena u ljubljanskoj galeriji ŠKUC u produkciji Aksiome – instituta za suvremenu umjetnost (11. ožujak – 3. travanj), izložba Umreženi poremećaji praktični je nastavak teorijskog djelovanja talijanske autorice i istraživačice Tatiane Bazzichelli koja se navedenim fenomenima i radovima bavila u istoimenoj knjizi iz 2013. godine, originalnog naziva Networked Disruption.

 

 

 

This project has been funded with support from the European Commission. This communication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV