Foto: Magdalena Rikanović / Drugo more (Flickr gallery)

Istraživačica i kustosica Tatiana Bazzichelli održat će u četvrtak u 18 sati predavanje naziva “Networked Disruption: Rethinking Opposition in Art, Hacktivism and Business”, u kojem će se osvrnuti na svoj dosadašnji teorijski rad, dajući time uvod u otvorenje izložbe u MMSU, čija je kustosica.

U petak u 18 sati Richard Barbrook će u predavanju “Kalifornijska ideologija, dvadeset godina poslije” (20 Years of ‘The Californian Ideology’) govoriti o posljedicama članka The Californian Ideology, kojeg je napisao zajedno s Andyjem Cameronom 1995. godine, a koji se danas smatra pionirskom kritikom dotcom kapitalizma. U izlaganju će se osvrnuti na povijesni trenutak kojim je članak bio inspiriran i obrazložiti zašto je važnost u njemu iznesenih argumentata još veća u umreženom društvu 21. stoljeća.

Nakon toga, u petak u 20 sati, predavanje naziva “Interruptive Usership” održat će Stephen Wright, u kojem će baviti korisništvom kao mogućim oblikom poremećaja čiji je politički potencijal u uvijek novim mogućnostima disruptivnog djelovanja unutar postojećeg poretka. Mi kao korisnici – riječi, alata, droga, programa – sve više spoznajemo naše kolektivno ostvarene vrijednosti i značenja zarobljena u okviru tzv. «ozbiljnih igara». Prekidajuće korisništvo može razotkriti dosad nezamisliv politički potencijal: prekidanje (interruption) kao kontinuitet u formi diskontinuiteta – dopuštanje infiltracije i novih oblika korištenja postojećeg toka.

U subotu u 18 sati u predavanju “WikiLeaks, leak aktivizam i transformacija medija” (Leaking Social Change: WikiLeaks, Leak Activism and Media Transformation), Arne Hintz govorit će o fenomenu leak platformi, ulozi zviždača i pitanjima demokratičnosti medija u umreženome društvu.

Na okruglom stolu predviđenom za 20 sati, kojim ćemo ujedno zaključiti cijelu manifestaciju, sudionici, gosti i publika raspravljat će o političkim implikacijama mreže, a raspravu će moderirati Željko Blaće.

Prilog portala Moja Rijeka

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV