Veliko nam je zadovoljstvo pozvati vas da nam se pridružite na završnom događanju u sklopu Xpedicije Balkan, otvorenoj diskusiji na temu Što je balkanski umjetnik u Europi? koja će se održati u HKD-u na Sušaku, Strossmayerova 1 u nedjelju 29. travnja s početkom u 18h.


CORNERS Xpedicija je dio paneuropskog projekta CORNERS, a formirana je kao skupina sastavljena od umjetnika i istraživača koji i sami dolaze s europskih margina i koji sa svojim domaćinima dijele iskustva, načine gledanja, metode rada i same umjetničke radove. Do sada su održane Sjeverna (Norveška i Švedska) i Kavkaska Xpedicija (Turska, Gruzija i Azerbajdžan), a u kolovozu će se u sklopu Istočne Xpedicije istraživati granična područja Ukrajine, Poljske, Bjelorusije, Litve i Kaliningradske oblasti. Balkanska Xpedicija traje od 15. do 29. aprila, a suočava se sa starim i novim narativima, legendama i stereotipima na teritoriju ispresijecanom nekad nevidljivim, a nekad naglašenim granicama. Xpedicija će u tom period obići Zagreb, Jasenovac, Užice, Prizren, Shkodër, Cetinje, Dubrovnik, Mostar, Rijeku i druga mjesta diljem Balkana. Svako mjesto na putu je svojevrsna stanica na kojoj će umjetnici i istraživači predstaviti svoje radove, izvesti akcije, sudjelovati u raspravama i okruglim stolovima te razmjenjivati priče sa svojim domaćinima

 

Što je balkanski umjetnik u Europi?

Balkan je prije svega geografski i povijesni pojam, no Balkan je ujedno i diskurzivna tvorevina, nešto što ima metaforičku i simboličku prirodu. Balkan se kao pojam uglavnom odnosi na sistem stereotipa koji proizlaze iz suodnosa brojnih povijesnih perioda, običaja i nasljeđa. Pri konstrukciji Balkana najvažnije je otomansko nasljeđe, ali se sam pojam  “balkanizacija” odnosi uglavnom na procese koji su se dogodili i koji se događaju nakon raspada Otomanskog carstva. Tako se poznata metafora o balkanizaciji kojom se upućuje na fragmentaciju teritorija u niz neprijateljskih entiteta zapravo odnosi na rastakanje Otomanskog carstva u 19. stoljeću. Dakle, radi se o procesima koji imaju korijen u otomanskom nasljeđu, ali su dizajnirani od strane onih koji i danas nastanjuju Balkan. Balkan je u Europi korištena konstrukcija kojom se željelo označiti procese koji se odvijaju zbog tobože negativnog nasljeđa druge civilizacije. Balkan jest u Europi, ali zbog dugotrajne pripadnosti drugom civilizacijskom krugu tu se zbivaju necivilizirane i Europi tobože strane stvari. Balkan je tako u Europi postao stereotipom koji podjednako predstavlja  žudnju i odbijanje, prihvaćanje i osuđivanje nečega što je tobože strano, a opet blisko. Dakle, dolazimo do one definicije Marije Todorove koja je Balkan u Europi odredila kao unutrašnju drugost. U tom smislu čini se da se i danas slična očekivanja postavljaju pred balkanske umjetnike koji trebaju izraziti atavizme i drugost u kojoj oni takozvani civilizirani mogu prepoznati svoj iskrivljeni odraz –kao svoju prijeteću bestijalnost od koje su, srećom, spašeni. Umjetnici u tom smislu postaju zarobljeni diskurzvinom tvorevinom, no sličnim su tvorevinama zarboljeni i umjetnici iz brojnih drugih sredina. Što, u slučaju Balkana, znači živjeti u skladu s očekivanjima? Do koje je mjere balkanska drugost specifični slučaj, a koliko se ovaj  obrazac ponavlja i drugdje?

Umjetnici i istraživači koji sudjeluju na Balkanskoj Xpediciji u sklopu projekta CORNERS su:

 

Ana Frank, istraživačica, Mirovni inštitut, SI

Bojan Đorđev, kazališni redatelj, RS

Davor Sanvinčenti, multimedijalni umjetnik, HR

Dragan Protić, dizajner / performer / pjesnik, Škart, RS

Đorđe Balmazović, dizajner / performer / pjesnik, Škart, RS

Fredrik Oskarsson, filmski redatelj, SE

Håkki Eriksson, multimedijalni umjetnik, SE

Helena Wikström, vizualna umjetnica, SE

Ivana Ivković, dramaturginja, HR

Jacek Dominiczak, arhitekt / istraživač / profesor, Akademija umjetnosti Gdansk, PL

Kasia Krakowiak, multimedijalna umjetnica, PL

Lars-Göran Karlsson, istraživač, Umeå University, SE

Laurence McKeown, pisac / dramatičar, Sjeverna Irska

Leszek Bzdyl, izvedbeni umjetnik, Vincent Dance Theatre, PL

Linda Maria Stalhammar, istraživačica kulture, SE

Mikael Lundberg, vizualni/konceptualni umjetnik, SE

Mirko Simić, filmski redatelj, SI

Phil Hession, performer / medijski umjetnik, Sjeverna Irska

Phil Wood, istraživač kulture, GB

Siniša Labrović, konceptualni umjetnik, HR

Una Bauer, istraživačica izvedbenih umjetnosti, HR

Željko Zorica – Šiš, multimedijalni umjetnik, HR

 

Organizatori / Partneri

Borut Čajnko –  Exodos, SI, Chris Torch – Intercult, SE, Davor Mišković – Drugo more, HR, Emina Višnić –  Pogon, HR, Marijana Rimanić –  Pogon, HR, Nataša Zavolovšek – Exodos, SI, Tina Ericsson Fredriksson – Umea 2014, SE.

CORNERS je suradnički projekt šest kulturnih organizacija iz četiri zemlje koje su na neki način smještene na rubovima Europe: Intercult i Umeå 2014 Europska prijestolnica kulture – Švedska, Exodos Ljubljana – Slovenija, Drugo More i Pogon – Hrvatska, i Gradski kulturni institut, bivši Gdansk 2016 – Poljska.

CORNERS su podržali: Program Kultura 2007 – 2013 Europske unije, Švedski institut, Ministarstvo kulture Hrvatske i Slovenije, Grad Zagreb, Ljubljana Mesto, Vijeće za umjetnost Sjeverne Irske i drugi.

Pridružite nam se!

 

Blog – http://www.cornersofeurope.org

facebook.com/cornersofeurope

twitter.com/_corners_

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV