Nejednakost u gradu – okrugli stol

Galerija Filodrammatica, Korzo 28/I, Rijeka.
Ponedjeljak, 2. studeni 2015., 19 sati

  

Grad vs. država: pitanja nejednakosti i blagostanja

brazil1

Okružen postavom multimedijalne instalacije Početnica u Galeriji Filodrammatica, u ponedjeljak 2. studenog, s početkom u 19 sati, održao se okrugli stol naziva Nejednakost u gradu.
  
U raspravi su sudjelovali Avner de-Shalit (Odsjek za političke znanosti, Hebrejsko sveučilište u Jeruzalemu), Ognjen Čaldarović (Odsjek za sociologiju, Filozofski fakultet u Zagrebu), Elvio Baccarini (Odsjeku za filozofiju, Filozofski fakultet u Rijeci) i Jana Šarinić (Odsjek za sociologiju, Filozofski fakultet u Zagrebu).
 
Razgovor koji se vodio na engleskom jeziku organizirali su Drugo more, Centar za napredne studije jugoistočne Europe i Sveučilište u Rijeci, a ulaz je bio slobodan.
    
   
                                     >>> FOTO-GALERIJA (fotografirala Tanja Kanazir) <<<
 

                                              >>> VIDEO-PRILOG portala Moja Rijeka <<<
 

                                                               >>> AUDIO SNIMKA <<<
      

   zvijezda

Ukoliko se gradovi kao politički i društveni entiteti razlikuju od država, možda bismo nejednakost u gradu trebali poimati na drugačiji način nego što to činimo s nejednakošću unutar države. Nejednakost u gradu se trenutno mjeri tzv. Ginijevim koeficijentom, ekonomskim mjerilom razvijenim radi proučavanja nejednakosti u državama. Prilikom primjene Ginijevog koeficijenta u promatranju nejednakosti u gradu dolazi do metodoloških poteškoća iz razloga što takvo mjerenje ignorira stvarne činitelje blagostanja u gradovima, a time i ono što nam je važno prilikom proučavanja nejednakosti u gradu. No, kako bismo uopće trebali prepoznati te činitelje blagostanja, a ako ih i znamo, na koji način možemo izmjeriti blagostanje?

 
Razgovor su moderirali Davor Mišković i Nebojša Zelić.

brazil1   

  

Avner de-Shalit je profesor na Odsjeku za političke znanosti na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, gdje se bavi istraživanjima u području ljudskih prava, jednakosti i politike zaštite okoliša. Radio je na oxfordskom centru za okoliš, etiku i društvu. Autor je više knjiga i publikacija iz područja zaštite okoliša, političke filozofije i koautor knjige The Spirit of Cities.
  
Ognjen Čaldarović predaje na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu gdje se bavi istraživanjima u području urbane sociologije i sociologije stanovanja. Radio je Urbanističkom zavodu Grada Zagreba, te bio konzultant u institucijama poput Svjetske banke, The Urban Institutea i dr. Autor je više knjiga i članaka iz područja sociologije.
  
Elvio Baccarini je profesor na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, gdje između ostalog predaje na kolegijima Demokratska teorija, Etika, Država, prava, zajednica, pojedinac i Filozofija politike. Autor je više publikacija iz područja bioetike i filozofije politike.
  
Jana Šarinić predaje na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Doktorat je stekla u području urbane sociologije. Autorica je više članaka iz područja urbane sociologije.

3neravnopravnost u gradu

 


   

Program je realiziran u okviru programa Refleks.

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV