Pil and Galia Kollectiv

“Terminal”

Čudnovata predstava s popularnom glazbom smaka svijeta

A Miracle Play with Popular Music from the End of the World

Petak, 26. 10. u 20 h, HKD na Sušaku, Strossmayerova 1

 

Izvode: Pila i Gaia Kollectiv, Katia Barrett, Emily Rachel Beber, Victor M. Jakeman, Joseph Lewis, Rosie Ridgway, Stefan Sadler i Jamie Sutcliffe

 

Terminal: Čudnovata predstava s popularnom glazbom smaka svijeta je filmski i izvedbeni projekt koji istražuje politiku post-apokaliptične fikcije. To je kazališno uprizorenje predstave o moralnosti smaka svijeta i budućnosti narodne glazbe, koje revidira eshatologiju – granu teologije i filozofije koja se bavi proučavanjem smaka svijeta, kao temeljni miti budućeg društva.

Post-apokaliptična književnost i kinematografija su utemeljeni u etosu preživljavanja. Pozivajući se na Rousseauovo stanje prirode, ili vrijeme prije vlade, te fikcije predstavljaju nasilne scenarije u kojima nuklearni holokausti, ekološke i ostale katastrofe stvaraju individualne politike čistog pragmatizma u kojima nema mjesta za demokratsko razmatranje. Terminal pripovijeda ovaj poznati scenarij, ali istovremeno i preispituje njegovu valjanost. Film sniman na crno bijelom VHSu u Merzbarnu Kurta Schwittersa u Kambriji dramatizira niz razgovora između budućih-povijesnih arhetipova o potrebama i pritiscima situacija u kojima se nalaze u trenutku smaka svijeta. Tada se izvođači skupljaju i pjevaju pjesme u čast kiselim kišama i radijacijskoj bolesti koristeći se konvencionalnim, začudnim i improviziranim sredstvima.

U duhu knjiga poput Ridleya Russella Hobana i A Canticle for Liebowitz Walkera i Arthura M. Millera Mlađeg, Terminal zamišlja umjetnički izričaj i nove narodne tradicije za svijet nakon apokalipse. Pa ako je, kako kaže Slavoj Žižek lakše zamisliti smak svijeta nego kraj kapitalizma, tada ovaj projekt te dvije krajnosti postavlja jednu uz drugu kako bi isčitao kakvi to alternativni scenariji proizlaze iz suradničke prakse stvaranja kazališne predstave i glazbe u odnosu na  društveni kolaps.

***

Pil i Gaia Kollectiv su suradnički tim umjetnika, pisaca i kustosa. Njihov se rad bavi ostavštinom modernizma, istražuje avangardne diskurse dvadesetog stoljeća te odnos između umjetnosti i politike. Često se koriste koreografijom i ritualom kao estetskom, ali i tematskom dimenzijom uspoređujući konzumerističke rituale i vjerske obrede. Njihove amostalne predstave uključuju: The Future Trilogy u Te Tuhi Center for the Arts, Novi Zeland; Svetlana, u S1 Artspace, Sheffield, 2008. godine i Asparagus: A Horticultural Ballet u The Showroom Gallery, London, 2007. godine. Osim toga predstavili su svoje radove i na 5. Berlinskom bijenalu i 5. Bijenalu u Montrealu, u Kunsthallu u Oslu,  Arnolfiniju, Bristolu i Tate Britain. Direktori su umjetničkog projekta space xero, kline&coma te rade kao predavači likovne umjetnosti na Sveučilištu u Readingu.

Terminal je suradnički projekt s grupom umjetnika i glazbenika sa sjedištem u Londonu.

Katia Barrett je umjetnica i članica bendova Peepholes i Cover Girl. Victor M. Jakeman i Emily Rachel Beber te Pil i Gaia Kollectiv su članovi projekta WE. Victor je također član bendova Whitby Bay, Gold Bars i Human Hair , a Emily je spisateljica.

Joseph Lewis, Stefan Sadler i Jamie Sutcliffe zajedno sviraju u bendu Swinething, ali imaju i svoje vlastite umjetničke, spisateljske i kustoske prakse. Stefan je član izdavačke kuće Famicon. Rosie Ridgway je umjetnica i kustosica u Sauni.

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV