Branislav Jakovljević predaje na Sveučilištu Stanford, a bavi se avangardnim i eksperimentalnim kazalištem, teorijom izvedbe, kritičkom teorijom, kao i politikom izvedbenih praksi. Iza njega je velik broj publicističkih radova na teme koje se kreću od kazališta kasnog devetnaestog stoljeća do sovjetske avangarde, suvremenog eksperimentalnog kazališta u SAD-u i postjugoslavenskih izvedbi u politici i umjetnosti, kao i dvije knjige i nagrađeni eseji, a u lipnju 2013. organizirao je 19. PSi konferenciju “Now Then: Performance and Temporality” na Sveučilištu Stanford.

danmladostiNa predavanju u petak Branislav će pozvati na sagledavanje Dana mladosti kao jednog od najizrazitijih primjera “baroknog kompleksa” u kulturi SFRJ, odbacujući usporedna i morfološka čitanja društvenih predstava.

Pita se što to studiji izvedbe mogu doprinijeti historiografiji, kulturalnim studijima ili književnosti? Koja to nova značenja počinju isijavati kada se pod povećalo postave predstavljačke prakse čije je značenje, čini se, već odavno nepobitno utvrđeno?

Ovo predavanje uzima za svoj središnji objekt Dan mladosti, predstavu koja je bila jedno od najvećih općih mjesta u socijalističkoj Jugoslaviji; predstavu koja je bila toliko ideološki prenaglašena da je sjećanje na nju skoro neizostavno povezano s izvjesnim osjećajem srama i nelagode. Ipak, ideološko čitanje Dana mladosti otkriva tek jedan tanak i površinski sloj značenja ovog festivala.

Postavljanje Dana mladosti u okvire “duge” povijesti izvedbenih praksi koja seže do ranog modernog perioda otkriva nove slojeve ne samo ove masovne svetkovine, već i ekonomskih, političkih, i ideoloških odlika društva u kojemu se ona odigravala i čijim je sastavnim dijelom bila.

Predavanje organiziramo u partnerstvu s Odsjekom dramaturgije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje Branislav Jakovljevic gostuje u sklopu programa Introducing Dramaturgy Studies – a new interdisciplinary field of artistic and academic research, a uz pomoć donacije Promoting American Arts and Education Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu.

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV