Građani svom gradu

Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

U okviru pilot programa Građani svom gradu, kojim se nastoje omogućiti uvjeti za ponovno uspostavljanje zajednice i dijaloga, i time potaknuti sadržajna revitalizacija nekada izrazito živih dijelova Sušaka, u petak 28. listopada od 17 sati održat će se događaj pod nazivom Ribanje (i ribarsko prigovaranje). Mjestom održavanja ovog hepeninga prigovaranja bit će Kont – kultno okupljalište riječke mladeži, pješački most na Rječini čija je izgradnja prije točno sedamdeset godina simbolički ujedinila i povezala Rijeku i Sušak.

Namjera okupljanja je da se javno – usmeno i pismeno – iskažu želje i potrebe bučne i nepristojne tinejdžerske populacije, a priređuju ga Učenička zadruga “Skica” Građevinske tehničke škole Rijeka, umjetnica Nika Rukavina, neformalni glazbeni kolektiv KUD svi Turci, te dizajneri Leo Kirinčić i Marin Nižić. Navedeni sudionici izabrani su putem javnog poziva za osmišljavanje umjetničke instalacije kojeg su organizatori događaja – fundacija Musagetes i udruga Drugo more – raspisali početkom rujna.

 

  

Tijekom višesatnog susreta učenika srednjih škola na prostoru Konta, s ciljem preispitivanja kvalitete života adolescentske populacije i formiranja prijedloga za infrastrukturna i organizacijska unaprjeđenja na nivou grada i županije, iznosit će se problemi i nedostaci s kojima se ova populacija susreće u javnom životu svojih kvartova i susjednih mjesta. Jedan od rezultata okupljanja bit će stvaranje popisa kreativnih prijedloga za poboljšanje kvalitete života u sredinama iz kojih mladi dolaze, a koja bi se potom uputila nadležnim institucijama gradova, općina i županije.

Istovremeno će umjetnica Nika Rukavina uz pomoć zainteresiranih posjetitelja na prostoru Konta iscrtavati grafite, parole i citate, koristeći posebnu impregnaciju za beton koja iste čini vidljivima samo kada padne kiša. Za glazbenu dopunu cijelog okupljanja pobrinut će se KUD Svi Turci, neformalni glazbeni kolektiv nestalne postave i raznolikog izražaja pretežno instrumentalne glazbe. Nastao u Rijeci 2012. godine, kolektiv u svojim brojnim nastupima inzistira na zvuku koji obuhvaća mnoštvo žanrova, s izrazitim naglaskom na improvizaciji.

Iako nastoji okupiti prvenstveno učenike riječkih srednjih škola, događaj je otvoren svima kojima je potrebno „ribanje“: od stalnih posjetitelja Konta, njihovih roditelja i slučajnih prolaznika, preko grešnih i bezgrešnih struktura vlasti, do pripadnika kreativne i nekreativne klase.


 

Pilot projekt GRAĐANI SVOM GRADU
 
Nekadašnji centar grada u kojem se odvijala živa trgovačka, društvena, kulturna i prometna aktivnost sada je samo prolazna postaja na putu u grad. Pasaž u Križanićevoj, Kontinental, Hotel Neboder, Strossmayerova ulica neki su od starih dijelova Sušaka koji su tijekom desetljeća izgubili svoje primarne funkcije, transformirajući se u neku vrstu problematičnih toposa koji zrcale sve neuralgične točke gradskih politika. Ipak, taj dio grada nije izgubio svoje stanovnike, a i danas je mjesto u kojem se okupljaju mladi, borave gosti u hotelima, te generira alternativna kulturna scena.


 
Upravo zato da poveže ponekad i sukobljene interese različitih skupina, poput mladih koji se okupljaju na Kontu i stanara Križanićeve i Strossmayerove ulice, te da se tom dijelu grada pronađe nova funkcija usklađenija s potrebama ljudi, krajem listopada započinje se s nizom manjih intervencija koje će omogućiti uvjete za ponovno uspostavljanje zajednice, dijalog, razmjenu ideja i na taj način potaknuti sadržajnu revitalizaciju ovoga bitnog dijela grada.

Politiku ideje oživljavanja Križanićeve možda bi najprimjerenije bilo tražiti u upečatljivoj zidnoj posveti na samom njenom početku – Građani svom gradu / Rijeka 1983. – a koja ideološki uokviruje sva događanja i pokušaje događanja u ulici i oko nje. Nije slučajna implicitna namjera propitivanja svih prošlih, ali i budućih kulturno-umjetničkih događaja u Križanićevoj, i to sa svojevrsnim autoironijskim osvrtom na poziciju umjetnosti kao javnog dobra u javnom prostoru i javnoj sferi grada te (samo)kritičnom refleksijom njenih djelatnika/djelatnica i njihove pozicije u društvu, duboko označenom vlasništvom, deindustrijalizacijom i gentrifikacijom.
 
Pilot program Građani svom gradu, koji će trajati od 26. do 30. listopada, sastoji se od umjetničkih radova, intervencija i događanja, a cilj mu je povezati Studio Kamov kao prostor umjetničkog djelovanja s neposrednim susjedima, problematizirajući društvene i komunikacijske relacije tog locusa. Izvodi se u okviru nove projektne inicijative, uz potporu MMSU Rijeka i kanadske fondacije Musagetes. Više o programu saznajte na linku.

 

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV