Od 4. do 7. rujna, radionica za vrijeme trajanja Isarinselfesta 4-7

1. dan – petak, 5. rujna

Prvi je dan zapoćeo biciklističkom vožnjom uzduž rijeke Isar. Bernd Pfleger, djelatnik Odjela za gradnju, predstavio je koncept renaturacije Isera. Od sredine 1980-ih potaknuti su brojni napori za okončavanjem umjetnog zauzdavanja rijeke kao i za promoviranjem ekološke raznolikosti, što je u međuvremenu postalo važnom temom. Koncept renaturacije usredotočava se na četiri prioritetna cilja:

  • Bolja zaštita od poplava
  • Više ekološkog prostora vezanog uz rijeku
  • Visoka kvaliteta života, kulture i dokolice
  • Povećanje razvoja publike

munchen

Provodeći sudionike minhenskom gradskom vijećnicom, gradski vijećnik Christian Müller ispričao im je političku, ekonomsku i financijsku pozadinu grada. Ipak, glavni se dio rasprave ticao posla i dužnosti gradskog vijeća prema IsarInselFestu. Prema gospodinu Mülleru, medijacijska uloga gradskog vijeća znatno je doprinijela u porastu znanja šire publike o samome festivalu (razvoj publike).

Nakon toga sudionici su nazočili otvorenju IsarInselFesta uz nastup talijanske grupe “Angela Milanese & friends”.

2. dan – subota, 6. rujan

1.     Okrugli stol

2.     Prvi razgovor: Karin Sporrer: Specials of the IFF  – diskusija

3.     Drugi razgovor: Michael Morgott: Security measures at major events – diskusija

4.     Vođeni obilazak prostora IsarInselFesta s objašnjenjima koja se tiču razvoja festivala u posljednjih pet godina. Raspravljalo se o posebnim lokalnim zahtjevima.


3. dan – nedjelja, 7. rujan

Vođeni obilazak olimpijskog parka i sela Olimpijskih igara iz 1972. godine, s Ulijem Boesserom, gradskim vijećnikom (kasnija korištenja javnih sportskih objekata – najbolji praktični primjer razvoja publike).

Olimpijski park i Olimpijsko selo među najpoznatijim su mjestima u Munchenu. Olimpijsko područje iz 1972. godine izbjeglo je sudbinu brojnih nekadašnjih olimpijskih područja, koja su završila kao neiskorištene zgrade i novčani teret. Grad Munchen uspio je u transformaciji nekadašnjeg Olimpijskog područja u javni prostor za sportske i slobodne aktivnosti. Sportski događaji, kao i oni kulturni i glazbeni, izmjenjuju se na dnevnoj bazi, promjenivši Olimpijski park u mjesto susreta za sve.

Gradski vijećnik Uli Boesser govorio je o naknadnim korištenjima javnih sportskih objekata i naglasio je važnost gradskih razvojnih aktivnosti u privlačenju širokog opsega ljudi.

Na prostoru festivala sudionici radionice bili su pozvani na meet&great događaj s gradonačelnikom Munchena Dieterom Reiterom, predsjednicom židovske religijske zajednice Dr. Charlotte Knobloch, raznim gradskom vijećnicima, sponzorima i važnim ljudima iz minhenških ekonomskih i kulturnih institucija. Vodile su se mnoge zanimljive rasprave o razvoju IsarInselfesta, koji je u posljednjih pet godina postao jednim od važnijih i drugim najvećim festivalom u Munchenu.

______________________________________________________________

Rivers of Opportunities Learning Partnership is supported by the Grundtvig Programme of European Comission

rivercitiesPosjetite River Cities za više informacija o projektu. River//Cities Platform je partnerski projekt kulturnih, ekoloških i političkih inicijativa koje u svojim gradovima djeluju radi interakcije sa svojim rijekama i obalama te njihovog razvijanja kao kulturnih prostora.