Od 24. do 28. lipnja 2015. godine, SPÖ Wiener Bildung ugostio je partnere na Grundtvigovom projektu “Rivers of Opportunities” u Beču (Austrija) na sastanku posvećenom pitanju razvoja publike u kontekstu velikih festivala na obalama rijeka. Ovaj sastanak bio je organiziran za vrijeme trajanja festivala Donauinselfest 2015

Donauinselfest je open-air festival besplatnog glazbenog sadržaja koji se već 25 godina jednom godišnje održava na Donauinselu (Otok na Dunavu), te je najveći i najpopularniji open-air festival u Europi. Organizacija festivala, koji se većinom održava u lipnju, bila bi nemoguća bez potpore 150 radnika i 1000 volontera.

Festbühne by Andreas Jakwerth

Donauinsel je višenamjenski projekt na Dunavu s prividnom namjenom regulacije Dunava u gradu Beču. Otok na Dunavu umjetnim putem je izgrađen između 1972. i 1987. godine. Jedna od njegovih namjena je u kontroliranju poplava u Beču, dok s druge strane Bečanima služi kao mjesto za razonodu i provođenje slobodnog vremena. Otok je tijekom vremena izrastao u popularno područje rekreacije. Lokalci tamo provode slobodno vrijeme, uživaju u vožnji biciklom ili se okupljaju za roštiljem u za to predviđenim područjima..

Donauinselfest je najveći europski open-air događaj za kojeg se očekuje skoro prekoračenje brojke od 3 milijuna posjetitelja. Oko 1500 volontera i vidljiva policijska prisutnost čini festival jednim od najsigurnijih događaja te razine.

Festival se sastoji od 21 zone (tzv. “otoka”) koje su obično sponzorirane od strane radio postaja, novina i različitih tvrtki, a prostiru se na području većem od 6.5 kilometara na otoku veličine 21 kilometra. Festival ugošćuje glazbenike žanrovski veoma širokog raspona.


 

Program:

Srijeda, 24. lipanj
17:00 – dobrodošlica sudionicima sastanka na Donauinselu.

Četvrtak, 25. lipanj
Jutro – “Behind the Scenes” obilazak festivala s Thomasom Waldnerom i njegovim timom.
Poslijepodne – otvoreni seminar: “Njegovanje prirode na Donauinselfestu” u prostorijama SPÖ Wiener Bildungszentruma,

Petak, 26. lipanj
Jutro – obilazak “Od Nacionalnog parka Lobau do najvećeg europskog festivala s besplatnim ulazom”
Poslijepodne – posjet festivalu

Subota, 27. lipanj
Jutro i poslijepodne – interni radni sastanak
Večer – slobodno vrijeme na festivalu

Nedjelja, 28. lipanj
slobodno vrijeme na festivalu

 


 

Rivers of Opportunities Learning Partnership is supported by the Grundtvig Programme of the European Commission

rivercitiesPosjetite River Cities za više informacija o projektu.River//Cities Platform je partnerski projekt kulturnih, ekoloških i političkih inicijativa koje u svojim gradovima djeluju radi interakcije sa svojim rijekama i obalama te njihovog razvijanja kao kulturnih prostora.