Ovogodišnje događanje Lagunalonga 2013 potvrdilo je snažan osjećaj identiteta građana i službenika koji kroz događaj sami svojim djelovanjem oživaljavaju venecijansku lagunu. U organizaciji Odbora Ekomuzeja Venecijanske lagune, ovogodišnje izdanje artikulirano je u nizu događaja razvijenih u Cavallinu, na otoku Lazzaretto Nuovo, u Arsenalu, a na otoku Lido. Radilo se o eksperimentalnom događanju građana i posjetitelja, nekoj vrsti najave i testa onoga što će se održati sljedeće godine kao biciklističko-vodena turneja diljem Venecijanske lagune.

Tijekom okruglog stola koji je održan u subotu 28. u Cavallinu, razgovaralo se o strategijama za promicanje održivog kulturnog turizma duž unutarnjih plovnih putova, krhkom i ugrženom okolišu te građanskoj participaciji. Kroz doprinos sudionika konferencije – pogotovo službenika i predstavnika udruga – izražen je jasan interes za izgradnjom mreže različitih odnosa i aktera koji u fokusu imaju vode unutarnje lagune Venecije. Ova mreža je prvi korak u izgradnji Ekomuzeja lagune, spajajući mjesta, ljude, običaje, iskustva, odnose, regionalne i transnacionalne projekte te korak ka reevaluaciji dosadašnjih praksi s novim pristupima i novim sredstvima prijevoza.

italiVelika inspiracija, u tom smislu, došla je iz iskustva partnera iz Europskog partnerstva projekta Rivers of opportunities, koje svjedoče o svojim iskustvima u Londonu, Münchenu i Pragu i na koje načine su bili u mogućnosti katalizirati stotine tisuća posjetitelja uz obale rijeka tijekom realizacije kulturnih festivala. Objasnili su na koje su sve načine ostvarivali svoje ciljeve, strpljivim procesom gradnje javnih događaja u dužem periodu, šireći prostor djelovanja privlačeći posjetitlje glazbom, sportskim i kulturnim aktivnostima, ali i kroz vještu komunikaciju. Na taj način otvarali su različite mogućnosti da se posjetitelji i stanovnici uključe u održivo korištenje njihovih obala rijeka..

Na palubi povijesnih brodova, Lagunalonga 2013 usmjerena je potom prema otoku Lazzaretto Nuovo ukako bi se otok i njegovi arheološki ostai razgledali.
U velikoj povijesnoj zgradi Teson Grande, održao se sugestivan koncert “Peregrinazioni lagunari tra passato e presente” (Lagunina lutanja između prošlosti i sadašnjosti) Angela Milanese & Piccolo ansambla, gdje su drevne pjesme o laguni rezonirale u jedinstvenoj atmosferi. U večernjim satima, turneja je završila u Arsenalu s noćnim posjetom čarobnog prostora velikog pristaništa, realizirano u suradnji s talijanskom mornaricom.

Sljedećeg dana – u nedjelja 29. – prezentacija “šetnjom kroz baštinu” održana je na Lidu u Veneciji, između secesijska vila i velikih djela i morskih zidova, na kojoj su prisustvovali predstavnici organizacija koje su uključene u brigu o razvoju Lida. Otok je danas u snažnoj krizi identiteta, koju se trudi prevldati kroz promicanje novih oblika turizma, usmjerenog na kulturne resurse i na lagunu, gdje bi otok mogao igrati središnju ulogu koristeći inovativne i participativne procese.

Lagunalonga 2013 podržava Regija Veneto, u organizaciji neprofitne udruge Venti di Cultura, EKOS Club, Faro Veneciji, Lido Pro Loco, Tra Mar e Laguna.

Rivers of Opportunities Learning Partnership is supported by the Grundtvig Programme of the European Commission

rivercitiesPosjetite River Cities za više informacija o projektu.River//Cities Platform je partnerski projekt kulturnih, ekoloških i političkih inicijativa koje u svojim gradovima djeluju radi interakcije sa svojim rijekama i obalama te njihovog razvijanja kao kulturnih prostora.

 

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV