field trip _ Dubornik _ Echinoidea future – Adriatic sensing by Robertina Šebjanic photo Tanja MinarikRobertina Šebjanič u Dubrovniku tijekom rezidencije STARST4Water ZeroPollutionAdriatic, foto: Tanja Minarik

Slovenska novomedijska umjetnica Robertina Šebjanič u svojoj se stvaralačkoj praksi posvećuje odnosima čovjeka i prirode, dubinski promišljajući o ljudskoj intervenciji u okoliš i društvenopolitičkim i ekonomskim strukturama koje počivaju na principu rasta proizvodnje i potrošnje. Njezini su radovi interdisciplinarni, često vrlo poetični i istovremeno snažno povezani sa znanošću i drugim područjima društvenog djelovanja.

U Rijeci ćemo kroz njenu samostalnu izložbu Plimna (si)(e)mpatija predstaviti dva recentna rada koji demonstriraju izravan utjecaj našeg djelovanja na okolna mora i oceane, i prepoznaju iskustvo koje dijele sva stvorenja, bez obzira na njihovu veličinu: Echinoidea Future – Adriatic Sensing i Atlantic Tales.

Izložba se u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) otvara u četvrtak, 26. siječnja u 19 sati, nakon čega ju je moguće posjetiti do 17. veljače 2023. Ulaz je slobodan.

 

Radno vrijeme galerije:

ponedjeljak – petak: od 11 do 13 sati i od 16 do 20 sati
subota: od 16 do 20 sati

Poslušajte audio vodstvo kroz izložbu u izdanju Kulturpunkta, nastalo u suradnji Kurziva i Drugog mora

 

PREDSTAVLJENI RADOVI:

ECHINOIDEA FUTURE – ADRIATIC SENSING

– instalacija, 2022.

Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

Rad Echinoidea Future — Adriatic Sensing umjetnička je audio-vizualna instalacija koja se bavi trenutnim bio-geološkim i morfološkim uvjetima u okolišu morskih ježinaca, u kojem se, zbog ljudskog djelovanja u vidu stvaranja tekućeg otpada, bilježi drastično smanjenje razine kisika. Istražujući faktore stresa lokalnog/globalnog ljudskog otiska na okoliš, umjetnica kroz projekt pokazuje krhkost, ali i otpornost vodenih vrsta.

Glavno istraživanje za umjetnički rad provedeno je u okviru The Zero Pollution Adriatic rezidencije koju je pokrenuo UR Institut iz Dubrovnika u sklopu projekta STARTS4Water, a odvijalo se u obalnom području južnog Jadrana.

Rad je imao svoju premijeru na festivalu Ars Electronica u Linzu u rujnu 2022. godine.

ECHINOIDEA FUTURE – ADRIATIC SENSING

Autorica (koncept, uređivanje zvuka i videa, izvedba): Robertina Šebjanič

Video support A.I.: Tanja Minarik

Znanstveno savjetovanje: dr. Alenka Malej, dr. Matjaž Ličer; UR Institut: Gjino Šutić, Filip Grgurević; Institut za more i priobalje Dubrovnik: dr. Marijana Hure, dr. Valter Kozul

Produkcija: UR Institut

Podrška pri produkciji: Zavod Sektor, PiNA, Miha Godec, Ivanka Pasalic (puhanje stakla), David Drolc (metalna konstrukcija)

Posebna zahvala: Martina Gluhan, Marjan Žitnik

Rad Echinoidea Future – Adriatic Sensing naručio je UR Institut (The Zero Pollution Adriatic), u okviru projekta STARTS4Water, financiranog od strane S+T+ARTS, inicijative Europske komisije, pokrenute u okviru programa za istraživanje i inovacije Horizont 2020.

Više →

 

ATLANTIC TALES: SELACHOPHILIA: CETORHINUS MAXIMUS – LIMARIA HIANS

imerzivna audiovizualna pripovijest, 2019.-2021. / * samo na dan otvorenja izložbe

Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

Ispreplitanjem mitologije i znanosti, rad Atlantic Tales progovara o našoj sposobnosti da odgovorimo na kompleksne izazove u doba antropocena.

Priča govori o morskim dubinama i mračnim projekcijama za budućnost ako čovjekov (destruktivni) otisak ne prestane rasti, kao što je to bio trend posljednjih desetljeća. Mora i oceani se brzo mijenjaju, uglavnom kao rezultat ljudske intervencije, a naše se znanje o tim promjenama širi sve sporije i često je obilježeno davno utvrđenim razlikovanjem utjecaja ljudske aktivnosti na kopno i na more.

Kako oceani osjećaju ljudsko djelovanje, kako ono utječe na stanovnike oceana i mora, i što bi nam o tome mogla reći bića koja u njima žive ako bismo ih razumjeli, ili željeli razumjeti? Protagonisti priče su golema psina (Cetorhinus maximus), kozmopolitska migratorna vrsta morskog psa koji živi u dubokim vodama svih oceana s umjerenom temperaturom, i školjka Limaria hians, mala vrsta školjke egzotičnog izgleda koja je endemična za vode Sjevernog Atlantika.

Autorica se s ovim bićima imala priliku susresti tijekom boravka na znanstveno-istraživačkom brodu RV Celtic Explorer u Irskoj, za vrijeme ekspedicije u Sjevernom Atlantiku. Imerzivna instalacija isprepliće priču, ispjevanu u tradicionalnom irskom sean-nós stilu, s naracijom pripovjedača i terenskim snimkama iznad i ispod površine Atlantskog oceana.

ATLANTIC TALES: SELACHOPHILIA: CETORHINUS MAXIMUS – LIMARIA HIANS

Autorica (koncept, razvoj, tekst, dizajn zvuka): Robertina Šebjanič

Sean-nós pjevači: Caitríona Ní Cheannabháin, Róisín Seoighe

Naracija: Polona Torkar

Snimanje naracije: Rok Kovač

Mastering zvuka: Aleš Hieng Zergon

Produkcija 2019.-2020.: Aerial/Sparks, Galway 2020 European Capital of Culture

Produkcija 2021.: Kino Šiška i Zavod Sektor (Project manager: Anja Zver)

Više →

 

ROBERTINA ŠEBJANIČ

PLIMNA (SI)(E)MPATIJA

☛ Galerija Filodrammatica, Korzo 28/1, Rijeka

26. 1. – 17. 2. 2023.

OTVORENJE IZLOŽBE:
četvrtak, 26. siječnja, u 19 sati

RADNO VRIJEME GALERIJE:
pon-pet od 11 do 13 sati i od 16 do 20 sati
sub od 16 do 20 sati
(mogućnost dogovora drugih termina posjeta uz prethodnu najavu; nedjeljom i praznikom zatvoreno)

 

Robertina Šebjanič _ A3 poster _ design Oleg Šuran

 


 

ROBERTINA ŠEBJANIČ

robertina.net

Robertina Šebjanič živi u Ljubljani i djeluje na razmeđi humanističkih i prirodnih znanosti. Njezino umjetničko istraživanje usmjereno je na kulturne, (bio)političke, kemijske i biološke stvarnosti podvodnih okruženja, što služi kao polazna točka za istraživanje i bavljenje filozofskim pitanjima na sjecištu umjetnosti, tehnologije i znanosti. Njezine ideje i koncepti često se ostvaruju u interdisciplinarnoj i neformalnoj suradnji s drugim autorima. Nagrađena je s Honorary Mention na Prix Ars Electronica 2016., te je nominirana za STARTS2020 i STARTS2016. Sudjelovala je u SHAPE platformi 2017. Godine 2018. godine bila je rezidencijalna umjetnica na Ars Electronici. Izlagala je i izvodila performanse na brojnim samostalnim i skupnim izložbama: Ars Electronica Linz, ZKM Karlsruhe, re:publica Berlin, Centro de Cultura Digita Mexico City, Piksel Bergen, Eyebeam New York i dr. U Hrvatskoj je već surađivala s Drugim morem kada je predstavila svoj rad na sajmu 3N, te na Device_art festivalu u organizaciji udruge Kontejner u Zagrebu. (foto: Tanja Kanazir)
Robertina Šebjanič, Galerija Filodrammatica _ foto Tanja Kanazir

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV