Izvirući tragovi – Simone Aughterlony & Michael Günzburger

Neobična i emotivno nabijena zbirka čestica nalik prašini u kohabitaciji i sporazumu s partnerskim tekućinama raznog viskoziteta te ostalih poželjnih tijela: od prašine do raznobojnih pigemnata, od lubrikanta do ljepila, od papira do kože. Simone i Michael u sklopu Smeća uspostavljaju privremenu tiskarsku postaju: Aparat koji se odupire proizvodnji tiskanih objekata da bi umjesto toga pažnju posvetio osobinama materijala, tragovima koje ostavljaju i načinima na koji se takav proces intra-akcije artikulira kroz tjelesnu intimu. Zanima ih kako zaprljane stvari zadržavaju svoju privlačnost. Podudarnost prijenosa prljavštine kao i (ne)svijesna transozicija tragova u neočekivane prostore koji mapiraju i vode do susreta stvari. Potencijalnost i mogućnost budućeg stvaranja neizbrisivih tragova kao odgovor na takozvanu efemernost izvedbe. Dodir i višak dodira – narativi koje oblikujemo dodirom, primanjem dodira i dodirivanjem. Prihvaćanje nemogućnosti izbjegavanja tragova kod kretanja u prostoru prekrivenom česticama te promatranje neposrednih isčitavanja koja na taj način izbijaju na površinu.

Aughterlony_GünzSimone Aughterlony
je neovisna umjetnica koja živi i radi u Berlinu i Zürichu gdje surađuje na projektima na granici između plesa i performansa. U radu je posvećena kvalitetama koje potvrđuju transformativni potencijal tijela i svega onoga što je uključeno u koreografsko promišljanje. Također pokazuje veliki interes za područje humora i misterija požude kako bi osnažila političke učinke performansa.

 

Radovi Michaela Günzburgera okrenuti su crtanju i umjetničkom zanatstvu. Od tih polazišnih točaka nastaju radovi u dijalogu s drugim umjetnicima i pripadnicima akademske zajednice koji nadilaze granice vizualne umjetnosti. Posljednjih je godina njegov rad obilježen sve dubljim proučavanjem tiskanja i otiskivanja što opisuje kao koliziju dvaju tijela.
Günzburgerovi radovi su izloženi u Kunsthausu u Zürichu te u raznim galerijama u New Yorku, Mexicu, Parizu i drugdje.


 

Produkcija: Drugo more

Partneri: BAD.co & Dirt: An Apparatus

Program su podržali: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel za kulturu, Primorsko-goranska županija, Goethe-Institut Kroatien


Sponzori: TOI TOI d.o.o.

Medijski partneri: H-Alter, Kulturpunkt.hr, Moja Rijeka, Novi list

Program je realiziran u okviru platforme Balcan Can Contemporary.
Program je realiziran uz podršku Rezidencijalnog programa Kamov.

 

 

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV