U Cree ključu

Photo: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

U sklopu europske turneje koja uključuje deset izvedbi u sedam zemalja tijekom dvadeset i jednog dana, u utorak 2. svibnja 2017. u velikoj dvorani FIlodrammatice održat će se večer pjesama Songs in the Key of Cree višestruko nagrađivanog kanadskog pisca, skladatelja i glazbenika Tomsona Highwaya. Koncert će početi u 20 sati.

Ulaznice po cijeni od 50 kn (za studente i đake 30 kn) mogu se kupiti u Dallas Music Shopu (Splitska 2a, Rijeka), kao i sat vremena prije početka koncerta u Filodrammatici.

Nakon koncerta održat će se razgovor s Tomsonom Highwayom koji će voditi Željka Horvat Čeč.

 

Songs in the Key of Cree kompilacija je pjesama koje je Highway napisao tijekom proteklih trideset godina. Dvanaest pjesama koje čine izvedbu preuzeto je iz njegovih pet mjuzikala – Rose, The Incredible Adventures of Mary Jane Mosquito, The (Post) Mistress, The Sage, the Dancer and the Fool, te poslijednjeg mjuzikla koji tek treba nasloviti.
 

„Engleski je hijerarhijski jezik. Na krijskom jeziku, između stvari, nemamo usporedbu životnoga-neživotnoga. Životinje imaju duše jednake našima. Kamenje ima dušu, stabla imaju dušu. Stabla su „tko“, a ne „što“.“

– Tomson Highway 

 

Ono što pjesme čini jedinstvenima njihovi su tekstovi na jeziku Cree (Kri) Indijanaca. Krijski je danas najrasprostranjeniji autohtoni jezik u Kanadi, iz kojeg potječu mnoga imena poznatih kanadskih lokaliteta i gradova kao što je Winnipeg, Manitoba, Saskatoon, Saskatchewan, Chicoutimi, Quebec i Ottawa.
Kri je izrazito ritmičan jezik koji prirodno pristaje glazbi i glazbenom stvaralaštvu, a glazbena podloga je u ovom slučaju „cabaret“, koji stilski podsjeća na Cole Portera i Kurta Weilla, ali s tekstovima na Cree jeziku. Neke će pjesme biti pjevane i na engleskom ili na francuskom jeziku, kojima se Highway također služi.

Pjesme će otpjevati izvanredna peruansko-kanadska pjevačica kabarea, Patricia Cano, u pratnji jazz saksofonista Marcusa Alija i samog Tomsona Highwaya na glasoviru.

Priog portala Moja Rijeka

Višestruko nagrađivani skladatelj, romanopisac, dramski pisac i pijanist Tomson Highway rođen je na granici Manitobe i Nunavuta u obitelji nomadskih lovaca karibua. Highway uživa internacionalnu karijeru, a njegove kritički hvaljene predstave poput The Rez SistersDry Lips Oughta Move to KapuskasingRoseErnestine Shuswap Gets her Trout, te roman Kiss of the Fur Queen, osvojile su više međunarodnih nagrada.

Među brojne nagrade i priznanja spadaju Dora Mavor Moore za najbolju novu predstavu i najbolju produkciju (tri nagrade, pet nominacija), Governor General’s Literary Award za dramu (dvije nominacije), Floyd S. Chalmers Canadian Play Award (dvije nagrade), Toronto Arts Award (za izvanredne doprinose kulturalnim industrijama grada Toronta nastale tijekom godina), Wang Harbourfront International Festival of Authors Award, Silver Ticket Award, National Aboriginal Achievement Award (2001.) i The Order of Canada (1994.).
 

Vokalistica Patricia Cano rođena je u Sudburyu (Ontario) u Peruanskoj obitelji. Baveći se glazbom i stalno učeći nove stilove pjevanja i sviranja, proputovala je gotovo cijeli svijet – od Južne Koreje, preko Europe do Južne Amerike. 2009. godine objavljuje nagrađivani album This is the New World.

Marcus Ali je saksofonist sa sjedištem u Torontu koji je diplomirao jazz program na Sveučilištu York University. Svestrani glazbenik svirao je, putovao, i snimao sa deecima sastava, poput Nick Ali and CruzaoMatt DuskMr Something SomethingOrquesta Fantasia, i The Composers Collective Big Band. Trenutno svira sa Ali BrosGrüvoriaDRUMHANDSoldiers of Song-a tribute to the Dumbells i Jason Wilson.

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV