Ovogodišnje izdanje Zoom festivala održat će se u prostoru Tvornice Rikard Benčić u Rijeci, od 25. do 27. rujna 2015. godine. Šesti po redu Zoom festival ugostit će dvije umjetničke platforme – Smeće: aparat i Institucije treba graditi – koje će, svaka na svoj način, stvarati interakciju s lokalnim umjetnicima i publikom.                                   
SMEĆE: APARAT

Smeće: aparat (Dirt: An Apparatus / Dreck: Ein Aparat) dosad je najambiciozniji platformski projekt berlinske kustosice i umjetnice Stefanie Wenner, čiji dio nakon izvedbe u Berlinu dolazi upravo u Rijeku, odakle potom seli u Hamburg i Malmö. Temeljena na pretpostavci o smeću kao integralnom dijelu ne samo ekonomske i ekološke, već i umjetničke razmjene, platforma Smeće: aparat prvenstveno stremi kreaciji ambijenta za stvaranje interakcije. Koristeći smeće kao aparat za izgradnju Benčića – koji i sam, bez obzira ljepotu i privlačnost, ima status smeća – navedeni će prostor iz “smeća” biti transformiran u prostor za boravak, rad i umjetnički doživljaj.

Aughterlony_Günz

Platformu će prvenstveno sačinjavati određeni broj berlinskih umjetnika koji eksperimentiraju s različitim materijalima koji se smatraju smećem, stvarajući radove temeljene na zvuku, pokretu, izvedbi i vizualizaciji. Njihovo će se djelovanje temeljiti na međusobnoj suradnji, a u konačnici će u petak, 25. rujna,  rad ”aparata” biti predstavljen publici na završnoj izvedbi naziva “Smeće: šou”. Mreža njemačkih umjetnika cobratheater.cobra pripremila je posebno za Zoom festival 2015 audio-šetnju Sound of [fæktəri], dok će međunarodno priznata koreografkinja i izvedbena umjetnica Simone Aughterlony te audiovizualni umjetnik Michael Günzburger zajedno predstaviti Emergent Vestiges, performans koji istražuje dodir i tragove tijela u prostoru, kao i njihov otisak na papiru; Bettina Vismann je isključivo za potrebe platforme Smeće osmislila set tarot karata nazvanog Deck of Dusts, iz kojeg će zainteresiranoj publici proricati sudbinu, dok će Thorsten Eibeler od ostataka hrane kao glavni kuhar za umjetnike i goste pripremiti DIRT Menue; berlinska umjetnica Liz Rosenfeld predstavit će video uradak Foxes, nastao tijekom šest tjedana trajanja platforme Smeće u Berlinu, čije će fragmente riječka publika moći vidjeti u prikazanoj video dokumentaciji koju je kamerom zabilježila Imogen Heath.


                                                               
INSTITUCIJE TREBA GRADITI

Kolaborativna izvedbena skupina BADco. iz Zagreba, čiju jezgru čine Ivana Ivković, Ana Kreitmeyer, Tomislav Medak, Goran Sergej Pristaš, Nikolina Pristaš, Lovro Rumiha i Zrinka Užbinec, na ovogodišnjem će Zoom festivalu nastupiti s platformom Institucije treba graditi. Projekt je hibrid žive izvedbe, filmskog seta i privremenog nastanjivanja prostora napuštenih tvornica ili nedovršenih javnih zgrada koji okuplja umjetnike, aktiviste i zagovarače novih institucionalnih kulturnih modela, potencijalne korisnike, filmske statiste i gledatelje tijekom jednodnevnog strukturiranog događaja u formi 8 sati rada, 8 sati obrazovanja i 8 sati spavanja – 24-satno kampiranje s javnim izvedbama, predavanjima, diskusijama i snimanjem filma.

_MG_0321

Započet proljetos u Bergenu (Norveška) u suradnji s lokalnim umjetnicima, njegovo drugo izdanje dogodit će se upravo u Rijeci sa subote (26. rujna) na nedjelju (27. rujna). Za sudjelovanje u riječkom događaju BADco. je pozvao i lokalne umjetnike i umjetnice kao što su Nataša Antulov, Dinko Rupčić, Slaven Tolj, Nebojša Zelić, glazbenici okupljeni u glazbenu etiketu Transponder records i dr.

Umjetnički okvir za ovaj jednodnevni projekt bit će kazališna i koreografska rekonstrukcija koja se vraća na mjesto prvog filma ikad snimljenog, Workers Leaving The Lumiere Factory in Lyon, braće Lumière – odnosno na tvornička vrata. Novosnimljeni će film rekapitulirati zaključke desetogodišnjeg istraživanja BADco. o paralelnoj povijesti filma, rada i žive izvedbe.
Program se realizirao u okviru platforme Balcan Can Contemporary.
Medijski partneri:
H-Alter, Kulturpunkt.hr, Moja Rijeka, Novi list
Tehnička podrška: Cyclorama d.o.o.
Sponzori: TOI TOI d.o.o.

 

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV