U Omladinskom kulturnom centru Palach (Kružna 8, Rijeka), u utorak 6. listopada s početkom u 18 sati održat će se razgovor o umjetničkom radu 3. smjena s povjesničarom umjetnosti i kustosicom Ksenijom Orelj, u kojem sudjeluju umjetnica Milijana Babić i Ana Ajduković iz Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci. Ulaz je slobodan!

 

Nastao u okviru programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020, rad 3. smjena bavi se propitivanjem odnosa pojmova tijelo – rad – ljepota – žena iz pozicije takozvane treće smjene ženskog rada, u smislu onoga što imenujemo samooblikovanjem, ‘’popravljanjem’’ ženskog tijela s ciljem približavanja idealu ljepote kako ga nameće hegemonijska vizualna i materijalna kultura. Povezujući ideju rada i slobodnog vremena, ‘’treća smjena’’ postaje fokalna točka iz koje se motre tradicionalne dvije smjene ženskoga rada, plaćena i neplaćena (kućni rad i rad brige), javna i privatna, dok istovremeno utječe na cjelinu tzv. radnog aspekta ženskih života.

Rad je realiziran kao intervencija u ženskom časopisu Gloria Glam u veljači 2020., a zasniva se na intervjuima sa šezdesetak žena s kojima su autorice razgovarale tijekom izvođenja raznih tretmana u riječkim ‘’salonima ljepote’’.

Digitalno izdanje priloga 3. smjena, izvorno objavljen u magazinu Gloria Glam

U sklopu odgođenog i prilagođenog programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, “3. smjenu” predstavljamo u mediju bilborda. U periodu od 8. do 20. listopada, rad će biti izložen na tri lokacije u Rijeci: Krešimirova – Pošta 2, Osječka – pravac Škurinje i Radnička – kod Tower Centra, a vremenski će se preklapati s izvedbama u Ljubljani (Festival Mesto žensk) i Zagrebu (Ganz nove Perforacije i Noć Performansa).

 
Grafičko oblikovanje rada potpisuju Ana Tomić i Marino Krstačić-Furić, a fotografiju i styling Doris Fatur. Izjave su preuzete iz intervjua sa sudionicama istraživanja kojima se autorice ovom prilikom zahvaljuju.

Razgovor u OKC-u Palach održat će se u skladu s preporučenim mjerama za sprječavanje zaraze koronavirusom. S obzirom na to da se radi o zatvorenom prostoru, broj posjetitelja je ograničen. Također, posjetitelji su pozvani da na ulazu dezinficiraju ruke, održavaju odgovarajuću međusobnu udaljenost i obavezno nose zaštitnu masku za lice.

 

Dopolavoro

 

O autoricama

Umjetnički rad Milijane Babić zasniva se na performativnoj umjetničkoj praksi i često razvija u smjeru kontekstualno specifičnih dugotrajnih akcija u javnom prostoru. Polazišna točka njezinog rada je vlastita pozicija žene i umjetnice koju propituje u svojem neposrednom okruženju. Formalno umjetničko obrazovanje stekla je na Tehnološkom institutu u Durbanu, Južnoafrička Republika, i Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani. Živi i radi u Rijeci.

Ana Ajduković je kulturologinja, feministkinja i koordinatorica projektnih aktivnosti Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, u kojem aktivno sudjeluje od 2016. godine. Centar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci je znanstveno-istraživačka platforma i prostor okupljanja znanosti, umjetnosti i civilnog društva oko tema vezanih za feminizam, rodnu, kritičku te teoriju seksualnosti. Centar potiče suradnju studenata/ica, istraživača/ica, znanstvenica/ka, umjetnica/ka, dionika/ca civilnoga društva i angažiranih građana/ki, te nastoji jačati pozitivnu predodžbu o ulozi znanstvenih spoznaja u stvaranju društva jednakih prilika za sve građanke i građane i širiti svijest o važnosti rodne jednakosti, poštivanju ženskih ljudskih prava i prava svih ugroženih (ranjivih) manjina.

 

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV