Na skliskom terenu

Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

Kao još jedan od pojmova koji nije stigao pronaći primjereni prijevod na hrvatski jezik – kod nas se javlja u engleskoj inačici njemačke izvedenice glitschig, a koja je čini se potekla od jidiške riječi glitsh koja označava nešto sklisko – riječ glitch se često koristi u području računarstva, elektronike i video igara kao oznaka za kratkotrajne kvarove ili greške u sustavu koje se ispravljaju same od sebe. Međutim, njezina se primjena sve više javlja i u ostalim vrstama prirodnih i društvenih sustava, a svoje je mjesto također pronašla u umjetnosti u formi glitch arta.

U doba opčinjenosti fotošopskim intervencijama i digitalnim savršenstvom, britanskom umjetniku Jamesu Hutchinsonu prikladnim se činilo prirediti izložbu koja traga za anti-savršenim – s naglaskom na razliku između ideje i provedbe, na filozofsku asimetriju svakodnevice i imaginacije. Iako napravljeni korištenjem visoke tehnologije, radovi nastali u okviru izložbe 3D Glitch proizvodi su namjernih pogrešaka, slučajnosti, databendinga, distorzije, neopreznosti i manipulacije.

3D Glitch Facebook Event

Umjetnici koji na izložbi predstavljaju svoje radove su Eric Bainbridge, Darren Banks, Sophie Beresford, Michael Branthwaite, Ruth Brewis, Ralf Broeg, Keith Brown, Brit Bunkley, Nadine Castleman, Anne McCartney, Helen McCartney, Mircea Cirtog, Janine Goldsworthy, Paul Higham, James Hutchinson, Mark Klink, Christian Lavigne, Simon Martin, Graham Mitchinson, Martin Murphy, Mary Neubauer, Iain Nicholls, James Railston, Colin Rennie, Alvin Sher, Dominic Smith, Robert Michael Smith, Susana Sulic, Sumit Sarkar, Helena Swatton, David Winslow Van Ness, Patrick Visentin, Mary Visser, Andrew Werby, Laura West i Derrick Woodham.

Video prilog portala Moja Rijeka s otvorenja izložbe

Izložba je nastala kao eksperimentalno istraživanje različitih aspekata “3D gličnosti” i sastoji se od radova predviđenih za prikazivanje na ekranu, 2D ispisa i trodimenzionalnih radova koji su nastali tehnikom trodimenzionalnog ispisa na Odsjeku za staklo i keramiku Sveučilišta Sunderland uz pomoć Ultimaker 2 i Makerbot, te na Sveučilištu u Manchesteru pomoću ProJet 660 Pro i Mcor Technologies IRIS 3D pisača.

3D Glitch u Rijeku dolazi nakon što je prethodno predstavljena u galerijama Priestman (Sunderland), Ny Space (Manchester) i Arts Centre Washington (Washington) u Velikoj Britaniji.

Otvorenju izložbe u četvrtak, 19. siječnja u 20 sati, prethodilo je izlaganje “Flip-Flopping” umjetnika Dominica Smitha u velikoj dvorani Filodrammatice. Izlaganje se bavi nizom zanimljivosti i problema vezanih uz utjecaj pojave tehnologije 3D ispisa na proces premještanja nekog umjetničkog djela iz fizičkog svijeta u digitalni, te njegovog ponovnog vraćanja u fizički – kao što je primjerice slučaj kod skeniranja fotografije i njezinog ponovnog ispisivanja. Smith je umjetnik i kustos koji u svojem radu istražuje open source metode izrade projekata kroz praktični i otvoreni pristup u radu s umjetnošću i tehnologijom. Doktorirao je u okviru istraživačkog instituta CRUMB pri Sveučilištu Sunderland, koje se bavi proučavanjem odnosa između open source metoda produkcije i metoda korištenih od strane umjetnika i kustosa. Trenutno se bavi istraživanjem kolaborativne prirode digitalnih platformi.
 
Osim Smitha, otvorenju je nazočio jedan od autora i kustos izložbe James Hutchinson, te autori radova Helena Swatton i Michael Branthaite.
 
Izložbu je moguće posjetiti do 10. veljače, a ulaz je slobodan.

Dominic Smith: Flip-Flopping
Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

 
Klikom na sliku prolistajte katalog izložbe te saznajte više o izloženim radovima i njihovim autorima!

3D Glitch katalog

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV