Bijela kocka

Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

Petodnevna radionica izvedbenog kolektiva BADco. održat će se između 6. i 10. srpnja 2018. godine, i uvest će studente u problematiku prikazivanja u galerijskom, odnosno prostoru “bijele kocke” koji nema sažimajuću nego rastavnu funkciju izlaganja. Kroz različite vježbe razvoja gestičkih izvedbenih materijala, preklapajućih pripovjednih tijekova i ritmičkog formatiranja izvedbe, studenti glume i suvremenog plesa upoznat će se s metodama dijagramatskog prikazivanja karakterističnog za rad BADco.

Javna prezentacija radionice održat će se u utorak, 10. srpnja u 12 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (Krešimirova 26c) u Rijeci. Ulaz je slobodan.

 
Ova radionica je prvi korak u projektu Rad panike kojim će BADco. u suradnji s nizom umjetnika mlađe generacije tematizirati ili učiniti vidljivom problematiku rada bez stvaranja u društvu i u umjetnosti.

Radionicu vode Goran Sergej Pristaš i Nikolina Pristaš.

Video prilog portala Moja Rijeka (autorica Betty Stojnić)

 

Radionicu organiziraju BADco. i Drugo more u okviru programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Akademijom primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci – katedra gluma i mediji.

Naslovna fotografija: Marko Ercegović

 

 

Projekt BADco. i Drugog mora Rad panike odvija se u okviru programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.
Rad BADco. podržava Zaklada Kultura nova.

_MG_0658BADco. na Zoom Festivalu 2015. godine, u prostoru današnjeg MMSU-a Rijeka
Foto: Tanja Kanazir (Flickr galerija)

Rad panike trogodišnji je koreografski istraživačko produkcijski proces zagrebačkog izvedbenog kolektiva BADco. koji kreće od stjecanja uvida u konstelacije prevencije izvanrednih stanja iz perspektive rada koji je u paradoksalnom odnosu prema proizvodnji – proizvodi poništenje. Naslov Rad panike korespondira s naslovom hrvatskog prijevoda knjige Grad panike Paula Virilia u kojoj autor, između ostalog, dovodi u blizinu logike stvaranja bez stvaranja u društvu i u umjetnosti. Dok terorizam, s jedne strane, proizvodi događaje kao nesreće, kao poništenja kontinuiteta, rad sigurnosti proizvodi dvostruko poništenje, negaciju negacije, gotovo estetsku operaciju na površini transparentnog grada, grada preosvjetljenog i nadgledanog, ali i grada koji proizvodi paniku kako kontrolom javnih prostora, tako i razgraničenjima među društvenim skupinama, zatvaranjem prema imigrantima i redistribucijom tijela u prostoru. Istovremeno s porastom rada u polju sigurnosti raste opća društvena nesigurnost – nestabilnost zapošljavanja, imaginiranje prijetnji, katastrofični scenariji… Grad je danas postao neobičnom kombinacijom muzejskog i kazališnog dispozitiva – (nad)gledani i kurirani teatar operacija.

Kad je riječ o umjetničkim pristupima ovoj temi uglavnom dominiraju različiti oblici analiza prostorne organizacije tijela i društvenih koreografija. Naša je želja skrivene procese i odnose učiniti vidljivim mijenjajući im vremenske parametre pa će za formate ovog projekta biti odlučujuće prije svega njihove temporalne odrednice. Projekt pretpostavlja tri faze rada između 2018. i 2020. godine – radioničku, istraživačku i produkcijsku, a uključuje veći broj umjetnika – plesača, koreografa, glumaca, dramaturga i likovnjaka – uglavnom mlađe generacije.

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV