Giovanna Franca Dalla Costa - Rad ljubavi
AUTORICA: Giovanna Franca Dalla Costa

PREVELA: Mia Gonan

BIBLIOTEKA: Skhole

JEZIK: hrvatski

IZDAVAČ: Multimedijalni institut

GRAFIČKI UREDNIK: Dejan Dragosavac Ruta

GODINA IZDANJA: 2019.

ISBN: 978-953-7372-55-2

 NARUČI KNJIGU


Autori i naslovi predstavljeni u biblioteci Skhole — u rasponu od kritičke teorije do književnosti i poetika suvremene umjetnosti — ocrtavaju horizont života u suvremenim kapitalističkim društvima. Crvena je nit poveznica u biblioteci imperativ da se etabliraju inovativne metode i koncepcije, pa time i drukčiji senzibiliteti kadri da detektiraju ono što nam pristiže iz budućnosti. Biblioteka je dio izdavačkog programa pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Rad ljubavi autorice Giovanne France Dalla Coste, izvorno objavljen 1978., ključni je feministički tekst o pitanju nasilja protiv žena u suvremenom društvu. Nasilje za nju predstavlja sam radni odnos u kojemu je žena prisiljena obavljati reproduktivni rad bez novčane naknade u okviru kapitalističke ekonomije. Dalla Costa prepoznaje i značajnu funkciju koju država ima u perpetuiranju nasilja protiv žena, te u skladu s tim, “Rad ljubavi” nudi politizaciju pitanja rodno uvjetovanog nasilja koja uključuje i borbu protiv rada i države.
   
Knjigu naručite na ovoj poveznici, a digitalno izdanje pronađite ovdje.

 

Godine 1978., u izdanju male feminističke izdavačke kuće “Ženska izdanja” iz Rima, izlazi knjižica Giovanne France Dalla Coste – „Rad ljubavi” s podnaslovom „Fizičko nasilje kao esencijalna komponenta muškog odnosa spram žena”. Tekst je iznikao iz pokreta Nadnice za kućanski rad i mnogobrojnih rasprava koje je pokret od svojih početaka (oko 1972.) potaknuo, prvo na talijanskoj, a kasnije i na svjetskoj feminističkoj i izvanparlamentarnoj lijevoj sceni. Četrdeset godina nakon talijanskog izdanja, Multimedijalni institut, u jeku rasprava o pokretu #metoo, objavljuje “Rad ljubavi” na hrvatskom jeziku, ovaj put s podnaslovom “Kućanski rad i nasilje protiv žena”.

 

GIOVANNA FRANCA DALLA COSTA je sociologinja sa Sveučilišta u Padovi koja se bavi kvantitativnim istraživačkim radom na području društvene reprodukcije. Objavila je niz istraživanja o toj temi s posebnim naglaskom na ulogu mikrokreditiranjanja i ekonomskog razvoja, u zemljama poput Bangladeša, Venezuele, Eritreje, Argentine i Palestine.

Biblioteka Skhole dio je programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Programski pravac Dopolavoro Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020 financiran je sredstvima Ministarstva kulture RH, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

 

 

    

    

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV