Kaotičnost i suština

Snimio: Toni Mestrović (Vimeo)

U suradnji međunarodne umjetničke fondacije Musagetes i Udruge Drugo more, u Filodrammatici će u petak 10. lipnja nastupiti Laetitia Sonami, audio umjetnica koja živi i radi u Oaklandu, California. Nekoliko godina nakon posljednjeg rezidencijalnog boravka u Rijeci, ova kompozitorica i izvođačica interaktivne elektroničke glazbe vraća se izvesti dva glazbena performansa uz pomoć instrumenata koje je sama izumila. Nastup počinje u 21 sat, a ulaz je slobodan. 

Magnetska sjećanja u doba proroka djelo je koje se temelji na uporabi Sonaminog novog instrumenta Spring Spyre i istraživanja Rebecce Fiebrink u polju neuronskih mreža. Zvučni signali iz tri audio elektro-magneta (pickupa) učitavaju se u neuronske mreže razvijene iz žive audio sinteze u programskom jeziku za glazbu i multimediju MAX_MSP. S obzirom na određenu kaotičnost izvora, neuronske mreže se ne mogu do kraja efikasno istrenirati, pa je sinteza puna iznenađenja koja izvođač može “hvatati” i dalje istraživati.

OCCAM IX spada u širu seriju kompozicija pod nazivom OCCAM OCEAN, koju je kompozitorica Éliane Radigue osmislila za i u suradnji s instrumentalistima i drugim kompozitorima. Proces kompozicije temelji se na pojedinačnoj “slici” ocrtanoj i evociranoj unutar pojedine solo-dionice. Esencija proizlazi iz situacije da se svaki glazbenik vodi prema vlastitoj “slici”, čime opisne riječi i evokacije tvore komunikacijski sustav dok se djelo razrađuje u detalje, i tim intuitivno-instinktivnim procesom vode izvođača u samu suštinu glazbe. Proces je srodan usmenom prenošenju drevne tradicionalne glazbe.

Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

Laetitia Sonami iz rodne se Francuske preselila u SAD-u sredinom 1970-ih godina, slijedeći svoje zanimanje za izvođenje elektroničke glazbe. Studij je pohađala s kompozitorima elektroničke glazbe kao što su Éliane Radigue, Joel Chadabem, Robert Ashley i David Behrman. Sonamini zvučni performansi, “live film” suradnje i audio instalacije bave se pitanjima prisutnosti i participacije. Koristi nove tehnologije i medije kako bi u izrazu postigla neposrednost putem zvuka, mjesta i objekata, a izumila je nekoliko uređaja za izvođenje uz pomoć gestikulacije, među koje spada i poznati instrument “The Lady’s Glove”.

U njezine nedavne projekte ubrajaju se Spring Spyre, instrument koji se temelji na neuronskim mrežama, te Labyrinthe Sonore, zvučna instalacija nastala u suradnji s Éliane Radigue. Također, uz financijsku potporu fundacije Musagetes nastali su i njezini radovi 3.MAJ (2012.), zvučna instalacija o riječkom brodogradilištu, i Sound Gates (2011.), javna zvučna instalacija na dva i pol kilometra dugačkom riječkom lukobranu.

Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima i Herb Alpert Award in the Arts i Foundation for Contemporary Performance Awards, a prošle je godine dovršen dokumentarni film “the ear goes to the sound” o njezinom dugogodišnjem radu.

Sonami je trenutno gostujuća DAAD profesorica na visokoj umjetničkoj školi HFK u Bremenu.

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV