Stvarne i imaginarne građevine unutar gradskog prostora

 

U okviru festivala Moje, tvoje, naše u organizaciji Drugog mora u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, održat će se izložba o nelagodi promatranja grada. Otvorenje izložbe je u četvrtak, 10. travnja u 20 sati, a ostaje otvorena do kraja mjeseca odnosno do 30.travnja.

Würtemburško društvo umjetnika 2012. godine postavilo je ovu izložbu čiji će postav u Rijeci, dvije godine kasnije, biti prilagođen novom kontekstu koji propituje stvarne sukobe u gradu. Kustosi izložbe su Hans D. Christ i Iris Dressler iz Stuttgarta, a među umjetnicima čije radove izlažu nalaze se: Daniel García Andújar, Annika Eriksson, Michael Fehr, Diethelm Koch, Chad Freidrichs, Kirill Golovchenko, Lim Minouk, John Smith, Klaus Staeck, Tuomas Toivonen, Nene Tsuboi, Michael Vahrenwald…

 

Izložba pristupa imaginarnostima, reprezentacijama i realnostima grada iz različitih perspektiva: iz perspektive arhitektonskih i urbanih građevina od 1930ih do danas; iz perspektive Europe, Sjeverne Amerike, Južne Amerike i Azije; te iz perspektive umjetnosti, izložbi, pop i protestnih kultura koje počinju 1970ih godina.

 

Kroz otvorenu platformu koja povezuje unutarnji i vanjski prostor, izložba prezentira radove 13 autora čiji interes leži u urbanom razvoju, društvenom, političkom i ekonomskom aspektu sukoba unutar grada.

Radovi propituju podjednako stvarne i imaginarne građevine unutar gradskog prostora. U središtu pažnje su ideološki zakloni urbanih vizija koji se manifestiraju u modernističkim urbanim utopijama i u modelima neoliberalnog procvata gradova, ali i u onim kriznim scenarijima koji zauzimaju naš kolektivni imaginarni svijet od 1970ih.

 

Umjetnički radovi koriste različite povijesne dokumente i objekte iz konteksta pop- i sub- kulture, uključujući glazbene isječke, reklame ili video radove koji su anonimno postavljeni na kanal YouTube – a dokumentiraju opasne biciklističke utrke kroz favele.

 

Osim toga, izložba pribjegava jednoj specifičnoj izložbi odnosno izložbenom postavu. To je rekonstrukcija legendarne izložbe Über die moderne Art zu leben (O modernom načinu života) koji je Michael Fehr u suradnji s Diethelmom Kochom postavio u Muzeju Bochum 1977. Godine.

 

Naziv izložbe (u originalu: Oh, My Complex: On Unease at Beholding the City) preuzet je iz video performansa južnokorejskog umjetnika Lima Minouka.

 

 

Izloženi radovi

Daniel Garcia Andújar (1966, ES)
Demokratizirajmo demokraciju, od 2011.
Instalacija s fotografijama, videom i plakatom

Daniel Garcia Andújar izveo je akciju Democraticemos La Democracia (Demokratizirajmo demokraciju) 2011. godine u Barceloni. Avion je vukao zastavu sa sloganom iz naslova duž gradske obale. Akcija je fotografirana iz drugog aviona pa pozadina slogana nije plavo nebo već silueta Barcelone na horizontu. Kada se na horizontu zajedno sa zastavom pojavi zgrada Torre Agbar, najviša zgrada u Španjolskoj koju je projektirao Jean Nouvel, stvara jasan komentar protiv trivijalizacije grada u smislu Ikoničkog grada, a u korist pojačavanja njegove funkcije kao mjesta gdje se stvaraju i artikuliraju zajednice: demokratizirajmo demokraciju!

Daniel Garcia Andújar, Demokratizirajmo demokraciju, fotoserija, 2011.

Annika Eriksson
Ja sam pas koji je oduvijek ovdje (loop), 2013.
Jednokanalni HD video, 9 min.

Naručen za 13 Bijenale u Istanbulu i KIOSK, Ghent

Annika Eriksson predstavlja video instalaciju Ja sam pas koji je oduvijek ovdje iz 2013. godine. Video sniman na periferiji Istanbula fokusira se na trenutke tranzicije i marginalizirana iskustva vremena kroz oči uličnog psa. Prebačeni na periferiju i ničiju zemlju izvan rastućeg grada, psi se kontinuirano kreću duž linija gentrifikacije i korporativnog grada. Ponavljanjem Annika povezuje ovaj process s iskustvom vremena: istražuje sadašnjost kao složen jaz između prošlosti i budućnosti u kojem rastući proces brisanja potaknut smanjivanjem javnog prostora briše mogućnosti bivanja i gledanja.

Ja sam pas koji je oduvijek ovdje (loop), 2013.

Michael Fehr / Diethelm Koch, Njemačka
Über die moderne Art zu leben oder: Rationalisierung des Lebens in der modernen Stadt (O modernom načinu života: racionalizacija života u modernom gradu), 1977 / 2012

rekonstrukcija postava izložbe

Foto: Michael Wolf

Ljubaznošću: Michael Fehr, Diethelm Koch, Michael Wolf

Rekonstrukcijom postava izložbe Über die moderne Art zu leben oder: Rationalisierung des Lebens in der modernen Stadt koju su u Muzeju Bochum 1977. postavili Michael Fehr i Diethelm Koch sama se izložba pokušava sagledati iz nove perspektive. Rekonstrukcija je nastavak izložbe Umbau der Stadt: Beispiel Bochum (Rekonstrukcija grada: primjer Bochum) koju su isti autori postavili u Muzeju Bochum 1975. Uzimajući grad Bochum kao primjer, autori su kritički preispitali posljedice “segregacije“ korištenja urbanih površina – za rad, život, kupovinu i odmor. Izložba Uber die modern Stadt nadišla je kontekst samog Bochuma. Cilj obje izložbe bio je postaviti teoretski utemeljenu platformu za brojne lokalne građanske inicijative koje su tada bile aktualne te muzej pretvoriti u prostor aktualnog društvenog diskursa. Politički gledano, druga je izložba postavljena u najgorem mogućem trenutku – dva dana nakon otvorenja, otmica Hannsa-Martina Schleyera označila je početak tzv. Njemačke jeseni.

Michael Fehr / Diethelm Koch, Njemačka
Über die moderne Art zu leben (O modernom načinu života), 1977. / 2012.
katalog izložbe

Chad Freiderichs
Mit stambenog kompleksa Pruitt Igoe: Urbana povijest
Film, boja, ton, 83 min, 2010
režija: Chad Freidrichs

produkcija: Chad Freidrichs, Jaime Freidrichs, Paul Fehler, Brian Woodman

scenarij: Chad i Jaime Freidrichs

Glazba: Benjamin Balcom

Pripovjedač: Jason Henry

Intervjui: Sylvester Brown, Robert Fishman, Joseph Heathcott, Brian King, Joyce Ladner, Ruby Russell, Valerie Sills, Jacquelyn Williams

Mit stambenog kompleksa Pruitt-Igoe priča priču o sveobuhvatnim promjenama koje su nastale u američkim gradovima nakon Drugog svjetskog rata kroz prizmu neslavnog stambenog kompleksa Pruitt-Igoe u St. Louisu. U povijesnom središtu je analiza golemog utjecaja Zakona o stanovanju iz 1949. godine pod čijim su okriljem 1950. i 1960. nastali stambeni kompleksi poput Pruitt-Igoea. Spomenuti Zakon pokrenuo je tzv. program urbane revitalizacije i pokrenuo proces masovne suburbanizacije koja je dovela do migracije stanovništva, industrije i poslovanja iz središta američkih gradova u predgrađa i na periferiju gradova. Oni stanovnici koji su zaostali u središtu bili su suočeni s brzom deindustrijalizacijom St. Louisa, koji je ostao podijeljen na interesne točke u središtu grada i sve izraženiju klasnu i rasnu podjelu. Stanovnici stambenog naselja Pruitt-Igoe najviše bili su najviše pogođeni takvom podjelom. Njihove priče o preživljavanju, privikavanju i uspjehu čine emotivnu okosnicu filma. Nemiri izazvani kaznenim javnim politikama, frustrirajući odnosi s patrijahalnim i financijski osiromašenim stambenim tijelima, začarani krug vandalizma i kriminala doveli su do protesta stanovnika naselja tijekom Štrajka najma 1969. godine, koji je međuostalim i prvi štrajk u povijesti javnog stanovanja. No bez obzira na složenu povijest stambeni kompleks Pruitt-Igoe stereotipiziran je uz pomoć svjetski poznate slike njegovog rušenja te korišten kao argument protiv modernističke arhitekture ili subvencioniranog stanovanja. Mit o stambenom kompleksu Pruitt-Igoe pokušava ispraviti povijesne neistine, ispitati interese za stvaranje takvog projekta te ponovo procijeniti glasine i stigmu, srušiti mit.

Kirill Golovchenko (1974, UA and DE)
7km – polje čuda, 2007
20 fotografija (izbor), pigmentni tisak na umjetničkom papiru

Serija fotografija dokumentira trenutno najveći shopping centar u Europi koji se prostire na 70 hektara, a nalazi se sedam kilometara od Odesse, s najakumuliranijim neformalnim i nesigurnim oblicima poslovanja. Sastoji se od 1600 kontejnera, razvio se u dvoetažni centar u kojem se prodaje jeftina roba lažnih robnih marki.

Kirill Golovchenko, 7km – Feld der Wunder (Polje čuda), serija fotografija, 2007.

Minouk Lim (1968, KR)
Novi duh grada, 2005.
Video dokumentacija performansa, 10:45 min

Pjevačica i bubnjar voze se ulicama Seoula u kamionetu. Prolaze pokraj različitih urbanih struktura – neke karakteriziraju tradicionalne tržnice, ulični život ili male tvornice. Drugima dominiraju stakleni tornjevi Nove ekonomije, najnovije enklave koje se šire svijetom u duhu neoliberalizma. Pjevačica s kamioneta vrišti refren gradu “Oh, My Complex! New Town Ghost!” – vrištanjem stvara prostor za sebe i samu akciju. Tijelo ovdje stvara neku vrstu krajnjeg utočišta samozalaganju i prostora u kojem i kroz koji postoje društveni, politički, ekonomski, mentalni i psihološki odnosi.

Lim Minouk, Novi duh grada, Video, 2005

John Smith (1952, UK)
Blight (Uništenje), 1994–1996
16mm prebačen na DVD, 14 min. (u suradnji s kompozitoricom Jocelyn Pook)

Blight je nastao u suradnji s kompozitoricom Joeclyn Pook. Tema je izgradnja ceste M11 u istočnom Londonu koja je izazvala dugu i žestoku kampanju lokalnih stanovnika da spase svoje domove od rušenja. Prizori u filmu bilježe neke promjene koje su nastale na tom području unutar dvije godine, od rušenja stambenih kuća do početka gradnje autoceste. Glazbu u filmu čine prirodni zvukovi koji nastaju rušenjem i gradnjom zajedno s isječcima snimljenih ragovora s lokalnim stanovništvom.

Iako je film nastao u potpunosti iz bilježaka stvarnih događaja, Blight nije običan dokumentarac. Film iskorištava dvosmislenosti samog materijala za stvaranje novih značenja i metafora, često beletrizira stvarnost kroz različite tehnike montaže. Emotivna moć glazbe direktno doprinosi i potpomaže stvaranju novih značenja.

John Smith, Blight (Uništenje), video instalacija, 1994–1996.

Klaus Staeck (*1938., DE)
Eigentum verpflichtet zur Ausbeutung (Posjed uključuje eksploataciju), 1973.
For Wider Streets Vote Conservative, 1974.
Und der Haifisch der hat Zähne (Oh, morski pas ima lijepe zube), 1975.
Zur Erinnerung an die Vereidigung der neuen Weltregierung (U spomen na prisegu novog svjetskog poretka), 1981.

Sve: plakat, offset tisak, A1, tisak: Steidl Göttingen

Ljubaznošću: The artist and Edition Staeck, Heidelberg

Klaus Staek na ovim plakatima ironički i kritički preuveličava političke preokrete 1970. i 1980. godina.

Njegove aluzije na situaciju u Velikoj Britaniji već navješćuju početak Tačerizma i društvene nemire koji su iz toga proizašli. Na plakatu Zur Errinerung… – koji prikazuje grupu u odijelima, čije su glave skrivene iza logotipova naftnih kompanija – Staek ukazuje na neregularne politike koje su započele 1970. i do danas imaju svoje posljedice.

Klaus Staeck, Eigentum verpflichtet zur Ausbeutung (Posjed uključuje eksploataciju), plakat, 1973

Michael Vahrenwald (SAD)
The People’s Trust, 2011.–2012.
7 fotografija iz serije od 14, pigmentni tisak na umjetničkom papiru

Serija se sastoji od fotografija prenamijenjenih zgrada propalih banaka. Većinu čine financijske institucije koje su građene prije Velike depresije 1929. godine – u vrijeme dok su banke bile temeljene na povjerenju ljudi. Različiti “potpisi“ vildljivi na fasadama ukazuju na nekadašnji sjaj i trenutni korištenje jeftinih dućana.

Michael Vahrenwald, The People’s Trust, serija fotografija, 2011.–2012.

Referentni materijal I / II:

Referentni materijal I možemo percipirati kao “grebanje” po nekoliko konteksta koji pripadaju Unease at Beholding the City (nelagodi sagledavanja grada) od nerealiziranih utopija grada kao nadzornog pogona do grada kao mjesta otpora, nemira i zone sukoba.

Tuomas Toivonen (1975., FI), Nene Tsuboi (1976., JP/FI), (NOW)
More = Less (Više=manje), video, 2009.
Video

Video se temelji na reperskom stilu predavanja-performansa Tuomasa Toivonena Nenea Tsuboia, arhitekata i osnivača prakse za arhitekturu i urbanizam NOW iz Helsinkija. Verbalno sažimu urbane utopije od modernizma i konačno opisuju njihov neuspjeh modelom “Više=manje”.

The RSA
David Harvey. Crises of Capitalism (Kriza kapitalizma), 2010.
Video animacija

Animacija predavanja američkog geografa i društvenog teoretičara Davida Harveya propituje trenutnu financijsku krizu u smislu njenih političkih, teoretskih, kulturnih i psiholoških posljedica.

The RSA, David Harvey. Crises of Capitalism (Kriza kapitalizma), video animacija, 2010.

Safety Compilation I (Sigurnosna kompilacija I)
Safety Compilation II (Sigurnosna kompilacija II)

Dream Hub (Središte snova)

RENT IS 2DAMN HIGH (Najam je prokleto previsok), Jimmy Mack

The Valparaiso Cerro Abajo Race

Sim City

Referentni materijal II:

Modernost Od Haussmannizacije do Levittowna

Slamovi Od rane industrijalizacije do beskonačne akumulacije

Nemiri Od revolucije 1848. do uličnih sukoba 2012.

Seoul (Deložacija) Samsungova ubojstva

Rat War into the City: Tropa de Elite

 

 

 

 

 

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV