Autor poklanja po jedno numerirano djelo svim građankama i građanima Rijeke

Nemanja Cvijanović, Zajednički Manifest Komunističke partije ujedinjenog građanstva Rijeke

Od ponedjeljka 7. rujna, kroz sustav odjela i ogranaka Gradske knjižnice Rijeka započela je distribucija rada Zajednički Manifest Komunističke partije ujedinjenog građanstva Rijeke riječkog umjetnika Nemanje Cvijanovića. Građanke i građani u knjižnicama mogu preuzeti po jedno numerirano djelo, odnosno po jedno otisnuto pojedinačno slovo iz spomenutog Manifesta, s ciljem da se svakog 1. svibnja ujedinjuju u proslavi Praznika rada čitanjem, slaganjem i redistribuiranjem zajedničke revolucionarne knjige.
 
Projekt autora Nemanje Cvijanovića u bliskoj suradnji s dizajnerom Mariom Aničićem nastao je u okviru programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeke 2020.

 

Zadaća je programa potaknuti svijest lokalne zajednice o osnovnim radničkim pravima i klasnim odnosima u društvu, kao i strategijama otpora i borbe za radnička prava aktivnim sudjelovanjem u razvoju mreže osviještenoga građanstva. Zajednička knjiga služi kao osnova za buduća udruživanja i aktivistička djelovanja, pri čemu se otisnutim slovima iz Manifesta Riječanke i Riječani mogu koristiti u predstavljanju svojih stavova i obrani svojih prava u fizičkom i virtualnom, javnom i medijskom prostoru.

Distribucijom grafičkih listova jedinstvene knjige, svjesno razgrađujemo tekst jednog od najvažnijih političkih dokumenata o klasnoj borbi u povijesti, i to na numerirane interpunkcijske znakove, slova i pojedine ključne riječi, kako bi otvorili mogućnost zajedničke suvremene reinterpretacije Marxovog i Engelsovog djela koje je godine 2013. registrirano kao vrijedno svjetsko nasljeđe u UNESCO-vom programu Sjećanje svijeta

– N.C.

 


 

Nemanja Cvijanović je hrvatski multimedijalni umjetnik koji djeluje u polju video umjetnosti, fotografije, performansa i konceptualne umjetnosti. U svojim radovima Cvijanović se bavi propitivanjem društveno-političkih tema, uspostavljajući veze s događajima iz nedavne prošlosti, fasciniran fenomenom kolektivne memorije. Slikarstvo je diplomirao 1998. na Accademia di Belle Arti u Veneciji, a poslijediplomski studij Projektiranja i produkcije vizualnih umjetnosti završio je 2010. pri Facolta di Arte e Design u Veneciji. Za svoj umjetnički rad višestruko je nagrađivan. Do sada je na skupnim izložbama izlagao preko 170 puta u 12 zemalja (Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Italija, Francuska, Kina, Rusija, Velika Britanija, Švicarska, Koreja…), a samostalno pedesetak puta.

Mario Aničić je hrvatski grafički dizajner koji od 1999. godine kroz agenciju “_ured” radi na autorskim projektima komunikacijskog i medijskog dizajna iz područja kulturne i postindustrijske sociologije.  Član je ULUPUH-a – grafički dizajn i vizualne komunikacije, udruge Drugo more, Rijeka i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Zagreb. Od 2003. zapaženo, pohvaljeno i nagrađivano izlaže radove grafičkog dizajna na domaćim i međunarodnim izložbama.

     

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV