Može li ljenčarenje biti krajnji oblik rada u dobu automatizacije?

S otvorenja instalacije, foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

Instalacija Oblomo: zaposlen lijenošću slovenskog multimedijalnog umjetnika Saše Sedlačeka bit će premijerno predstavljena u Rijeci kao dio programa Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Otvorenje ove neobične interaktivne instalacije koja nagrađuje vašu lijenost bit će u Eksportdrvu u petak, 21. kolovoza 2020. u 19 sati, gdje ostaje do 30. rujna.
 
Instalaciju posjetite do 13. rujna svakim danom od 17 do 21 sat, dok će nakon tog datuma do 30. rujna biti otvorena svakim danom od 11 do 21 sat.

 

Može li ljenčarenje biti krajnji oblik rada u dobu automatizacije? Korištenjem istih tehnologija zbog kojih uopće moramo cijelo vrijeme raditi, poput biometrije, platforma Oblomo pretvara neaktivnost, nepomičnost i lijenost u ekonomsku vrijednost. Oblomo demokratizira nerad koji je nekada bila „djelatnost“ privilegiranih i mijenja naš pogled na besposličarenje iz nečeg što treba prezirati u nešto dostojanstveno, pretvarajući lijenost u produktivnu aktivnost s kupovinom moći.

oblomo.si

oblomo.si

Smještena u lounge zoni Exportdrva, instalacija se sastoji od ležaljki, raznih senzora i sustava koji upošljava računalni vid i strojno učenje. Temeljeći se na tehnologiji blockchaina s vlastitom kriptovalutom i softverom za strojno učenje, platforma Oblomo nagrađuje korisnike zbog njihove neaktivnosti. Kad aplikacija primijeti korisnikovu ne-aktivnost, nagrađuje je slanjem valute Oblomo Coin u njihov elektronički novčanik. Korisnici mogu trošiti te virtualne „kovanice“ na Oblomo tržnici, platformi za razmjenu ne-rada i rada, na kojoj se korisnička roba i usluge mogu razmjenjivati i prodavati.

Platforma Oblomo je web aplikacija koja radi u internetskom pregledniku, tako da je svatko može koristiti na svom telefonu, tabletu ili računalu, odnosno na bilo kojem uređaju s internetskom vezom i web kamerom.

Projekt je pokrenut u studenom 2019. godine kada su stvorene prve kovanice u ekosustavu Oblomo. U performansu Om za kovanice (Om for Coin) tri su osobe – „rudari“ – izvele meditacijsku mantru „Om“ pred softverom za strojno učenje, uz budnu pozornost prisutne publike. Time je stvoreno oko 2 000 000 novih kovanica koje su sada dostupne javnosti za rudarenje i razmjenu.

 

dopolavoro
 

Projekt je dobio ime prema romanu Oblomov ruskog pisca Ivana Gončarova iz 1859., u kojem je glavni lik Ilija Ilič Oblomov, nedvojbeno najljeniji junak u svjetskoj književnosti. Iako većinu vremenu provodi u krevetu, Oblomov zapravo nije tolika lijenčina: lijen je samo u fizičkom smislu, dok je intelektualno prava vatrena kugla energije.

Oblomov je vizionarska reprezentacija pojedinca 21. stoljeća, u kojem će fizički posao uskoro obavljati umjetna inteligencija i roboti. S obzirom na uništavajući utjecaj neprekidna ljudskog djelovanja na okoliš, projekt nosi i važnu poruku: ljenčarenje je organsko, ekološko i zdravo.

Autor: Sašo Sedlaček

Programiranje: Sunčica Hermansson

Hvala: Uroš Hercog, Nebojša Živković, Ruth Catlow, Max Dovey, Franc Solina, Borut Batagelj, Dominik Hudoklin, Florijan Germovšek, Matjaž Duh

Produkcija: Aksioma – Institute for Contemporary Art, Ljubljana, 2019-2020

Koprodukcija: Drugo more

Projekt je koprodukciran u okviru programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, uz podršku Odijela za kulturu Grada Rijeke, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva kulture Republike Slovenije i Grada Ljubljane.

 

 

Sašo Sedlaček je diplomirao kiparstvo i video na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Ljubljani (UL ALUO), gdje od 2015. godine radi kao izvanredni profesor za video i nove medije. Za svoj je rad dobio različite nagrade, među kojima je nagrada Trend za iznimna postignuća u vizualnoj kulturi (Ljubljana, 2012.) i VIDA 11 (Fundación Telefónica, Madrid, 2008.). Njegovi su radovi uključeni u razne privatne i javne kolekcije, među kojima je i zbirka Muzeja i Galerija Ljubljane (MGML). Od 2001. godine, Sedlaček je izlagao u Sloveniji i inozemstvu, u brojnim prostorima, od kojih se nedavno mogu izdvojiti: Aksioma | Project Space, Ljubljana (2019.); Mestna galerija u Ljubljani (2019.), Espace Apollonia u Strasbourgu (2018.), Contemporary Art Palazzo Torriani, Gradisca d'Isonzo (2018.), Autostrada Biennale, Prizren (2017.), Handel Street Projects u Londonu (2017.); UGM u Mariboru (2017.); MSUM u Ljubljani (2016.); AND Festival u Manchestru (2015.); Wro Art Center u Wroclavu (2015); Ars Electronica u Linzu (2014.); Transmediale u Berlinu (2014.). → sasosedlacek.com
Sedlacek_portret_2019

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV