Pišimo o budućnosti rada

Intervju s umjetnicom za portal Moja Rijeka

Američka umjetnica Jennifer Lyn Morone vodila je 19. i 20. lipnja u Filodrammatici dvodnevnu radionicu pisanja priče.
 
Ova osebujna umjetnica – koja je samu sebe registrirala kao pravu pravcatu korporaciju – 2017. je godine u Filodrammatici održala predavanje Designing Civil Disobedience (snimku predavanja pogledajte ovdje) i iste se godine u galeriji predstavila izložbom Jennifer Lyn Morone™ Inc.  Ovog puta u Rijeku je stigla kako bi kroz pisanje priča o budućnosti posla i rada, sve zainteresirane uključila u proces oblikovanje svoje nove video instalacije The Scheme of Things, koju priprema u okviru programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Jennifer Lyn Morone @ Filodrammatica, RijekaJennifer Lyn Morone u Filodrammatici 2017. godine (foto: Tanja Kanazir / Drugo more)

S naglaskom na temu “budućnosti rada”, polaznici radionice koristili su alate i tehnike oblikovanja priče, izgradnje svijeta i spekulativne fikcije u svrhu stvaranja scenarija o tome kako bi mogao izgledati poželjni post-radnički svijet. Pritom cilj nije bio u zamišljanju distopija, utopija ili dalekih budućnosti, već svijeta u kojem bismo željeli živjeti, a da je moguć već danas.

Sudionici su trebali zajedno identificirati suvremene društvene probleme i razmišljati o načinima njihovog nadvladavanja, a samostalno su zamišljali i razvijali nacrte svojih priča.

Polaznici su pozvani da i nakon završetka radionice nastave razvijati svoje likove i radnje, s mogućnošću da postanu dio većeg suradničkog projekta u kojem bi se njihove zamisli uključile u video rad, koji će biti prikazan u okviru programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

 

Klikom na poveznice pročitajte što su o ovoj ženi-korporaciji pisali mediji poput The Guardiana i The Economista, kao i njezine intervjue za internetski magazin We Make Money Not Art i portal Vox Feminae.

Također, na sljedećim poveznicama pogledajte video prilog Sanje Kapidžić za portal Moja Rijeka, i pročitajte kratki osvrt na radionicu iz pera Davora Mandića za Novi list.

 

Jennifer Lyn Morone (1979) je u Americi rođena fizička osoba koja je 2014. godine diplomirala dizajn na The Royal College of Art u Londonu. Potaknuta otkrićima Edwarda Snowdena, iste je godine osmislila vlastiti oblik prosvjeda protiv industrije podataka i korporativne osobnosti: registrirala je samu sebe kao korporaciju Jennifer Lyn Morone™ Inc, postavši njezinom vlasnicom, upraviteljicom, dioničarkom i osnovnim proizvodom. JLM Inc. nije spekulativni projekt, već kako Morone ističe - novi format biznisa koji je pokrenut radi određivanja vrijednosti pojedinca i provociranja vladajućeg ekonomsko-pravnog sustava iznutra. Za svoj je umjetnički rad Morone bila nominirana za nagradu festivala Ars Electronica u Linzu, jednom od značajnijih novomedijskih umjetničkih festivala u Europi i nekolicine vodećih u svijetu. Osim u Rijeci 2017. godine, radove je izlagala, prikazivala i predstavljala u mnogim međunarodnim muzejima i galerijama, među kojima su Martin Gropius Bau (Berlin), Haus der Kulturen der Welt (Berlin), Carroll/Fletcher Gallery (London), ZKM (Karlsruhe), Victoria & Albert Museum (London), HeK (Basel), Aksioma (Ljubljana), itd. (Foto: Jennifer Lyn Morone™ Inc)
JLM_investment_so_far

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV