Ne nasilju i mržnji

Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

Povodom obilježavanja Dana škole Prve riječke hrvatske gimnazije, Drugo more u suradnji s učenicima škole organiziralo je javnu tribinu na kojoj je gostovao poznati srpski redatelj Stevan Filipović. U Filodrammatici se u nedjelju 20. studenoga, u 18 sati, razgovaralo o aktualnim društvenim problemima koji su tema dvaju Filipovićevih filmova – Šišanje i Pored mene.

 
Stevan Filipović FB_event

 
Stevan Filipović redatelj je društveno angažiranih filmova Šejtanov ratnik (2006.), Šišanje (2010.) i Pored mene (2015.), montažer dugometražnog igranog filma Klip (2012.) i koscenarist filma Dobra žena. Dobitnik je nagrade za borbu protiv diskriminacije 2012. godine. Nakon gostovanja na Zagreb film festivalu dolazi u Rijeku razgovarati s riječkim gimnazijalcima o nacionalizmu, navijačima, homoseksualnosti, etiketiranju i predrasudama koje u većoj ili manjoj mjeri obilježavaju život srednjoškolaca. Žive li riječki srednjoškolci u liberalnom „rokerskom gradu“?
 

Trailer filma Šišanje

Najgledaniji srpski film 2010. godine, film Šišanje, snimljen gotovo bez podrške države, nije dobio odobrenje prikazivanja na Radio-televiziji Srbije, moguće zbog kritičkoga prikaza rada državnih institucija, ali i otvorene kritike društvene stvarnosti. Protagonist filma, srednjoškolac Novica, matematički je genije koji kroz film postupno mijenja svoj način života i postaje vođom skupine navijača. Pitanja osobne odgovornosti, prisutnosti veličanja fašizma u javnom prostoru, manipulacije ideologijom, nasilja među mladima, samo su neke od tema koje film problemtizira. Šišanje je kao aktualan društveno angažirani film bio okosnica šire kampanje protiv nasilja i fašizacije društva, te su autori učestvovali na brojnim tribinama i predavanjima širom Srbije. Film je bio prikazan u Skupštinama Srbije i Vojvodine, kao i u Parlamentu Velike Britanije (Portcullis House) i Sveučilištu u Oxfordu, nakon čega su slijedile javne debate.
 

Trailer filma Pored mene

Film Pored mene je 2015. godine na Pula Film Festivalu osvojio Zlatnu arenu za najbolji dugometražni film. Radnja filma tematizira probleme i izazove s kojima se susreće razred srednjoškolaca nakon što je ostavljen zaključan u školi preko noći, bez mobitela. Kroz film pratimo šminkere, darkere, štrebere, sportaše, geekove, nacionaliste i konformiste, postupno upoznajući pozadinske priče kojima su obilježeni. Gledatelj odjednom počinje suosjećati s onima koji su mu u startu bili najodbojniji, svjetonazorski najudaljeniji i – percepcija se mijenja. Problemi obrazovnoga sustava dolaze do izražaja u odnosima među učenicima, odnosima učenika i profesorice, ali i u poteškoćama s kojima se suočava profesorica koja želi učiniti promjenu.

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV