Gdje završi naša odbačena tehnika?

Entering Agbogbloshie

Agbogbloshie
Foto: Fairphone / CC BY-NC-SA (Flickr)

Agbogbloshie je jedan od okruga Accre, gusto naseljenog glavnog grada Gane, u kojem se nalazi najveće svjetsko odlagalište elektroničkog otpada. Početna točka istraživačkog laboratorija Behind the Smart World, jednogodišnjeg programa na servus.at u austrijskom gradu Linzu, bila su dvadeset i dva hard diska koji su s tog odlagališta doneseni u Austriju – zajedno s materijalnim i izrabljivačkim mračnim stranama prljavog posla oko elektroničkog otpada. Projekt Behind the Smart World okuplja umjetničke poglede na vrijednost digitalnih informacija i naše neprestane proizvodnje podataka.

U razgovoru u velikoj dvorani Filodrammatice, Andreas Zingerle iz umjetničkog kolektiva KairUs izložit će zanimljivu priču o putovanju spomenutih ilegalno odbačenih hard diskova i predstaviti s time povezanu trilogiju Forensic Fantasies, seriju umjetničkih radova koja istražuje temu curenja privatnih informacija. Također će dati uvid u novi istraživački projekt kojim se kolektiv trenutno bavi na Sveučilištu Woosong u Južnoj Koreji.
 
Prezentacija će se održati u utorak, 13. veljače s početkom u 20 sati, i bit će na engleskom jeziku. Ulaz je besplatan.

 

Razgovor o doista zanimljivoj temi sudbine naših elektroničkih uređaja – nakon što ih odbacimo kao otpad – bit će odličan uvod u izložbu Forenzičke fantazije koju će kolektiv KairUs tijekom travnja održati u galeriji Filodrammatica!


 
Trilogija ‘Forensic fantasies’ je nastala u istraživačkom laboratoriju ‘Behind the Smart World’ – projektu umjetničkog kolektiva KairUs (Linda Kronman & Andreas Zingerle) u suradnji sa servus.at, 2014-2016 u Linzu (Austrija).


Istraživanje je podržala Korejska nacionalna istraživačka fondacija, br. NRF 2017S1A2A2041837. Projekt je podržao Odsjek za medijske i komunikacijske umjetnosti na Međunarodnoj školi Sol Sveučilišta Woosong u Daejeonu (Južna Koreja).


 

KairUs je umjetnički kolektiv kojeg čine Linda Kronman (Finska) i Andreas Zingerle (Austrija). U radu se bave komunikacijom između čovjeka i računala, i kompjuterski posredovanom komunikacijom među ljudima. Od 2010. godine se iz različitih perspektiva bave temom internetskih prijevara, istražujući sigurnost informacija, curenje podataka, etičnost samoorganiziranih osvetničkih zajednica, narativne strukture u obmanjujućim e-mailovima i tehnologije koje se koriste u svrhu prijevare. U izradi radova prisvajaju metode koje koriste antropolozi i sociolozi, radi čega su često popraćeni informacijama o arhivskom istraživanju, analizi sadržaja, promatranju sa sudjelovanjem i terenskom istraživanju. Također objavljuju akademske istraživačke radove povezane s njihovim projektima, koji objašnjavaju kontekst njihovih istraživanja i proširuju priču o temama kao što su sigurnost podataka, aktivizam i kultura hakiranja, i anarhoidne umjetničke prakse. Trenutno se bave istraživanjem ranjivosti Interneta stvari i pametnih gradova, uz podršku Odsjeka za medijske i komunikacijske umjetnosti na Međunarodnoj školi Sol Sveučilišta Woosong, u južnokorejskom gradu Daejeon, kroz stipendiju Korejske nacionalne istraživačke fondacije. http://www.kairus.org
kairus2014_web

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV