Subota, 26. rujan 2015. – nedjelja, 27. rujan 2015.
Tvornica Rikard Benčić – H objekt
od 10 sati
24-satna izvedba


Institucije treba graditi 
(BADco., Zagreb)

Institucije treba graditi hibrid je žive izvedbe, filmskog seta i privremenog nastanjivanja prostora napuštenih tvornica ili nedovršenih javnih zgrada koji okuplja umjetnike, aktiviste i zagovarače novih institucionalnih kulturnih modela, potencijalne korisnike, filmske statiste i gledatelje tijekom jednodnevnog strukturiranog događaja u formi 8 sati rada, 8 sati obrazovanja i 8 sati spavanja – 24-satno kampiranje s javnim izvedbama, predavanjima, diskusijama i snimanjem filma.

Institucije treba graditi iniciran je od izvedbenog kolektiva BADco. koji u pojedinim gradovima organiziraju privremenu platformu umjetnika i stručnjaka uključenih u upravljanje, kuriranje i promišljanje modela umjetničkih organizacija, kolektiva i institucija. Projekt je započet na proljeće 2015. godine u Bergenu (Norveška) u suradnji s lokalnim umjetnicima, a njegovo drugo izdanje dogodilo se u Rijeci s 25. 9. na 26. 9. 2015.

Umjetnici koje je BADco. pozvao na sudjelovanje u riječkom događanju su Nataša AntulovSlaven Tolj, Nebojša Zelić, Dinko Rupčić te glazbenici okupljeni u riječku etiketu Transponder records.

Tijekom 24 sata u prostorima napuštenih tvornica ili nedovršenih kulturnih centara (u Zagrebu i Rijeci npr.) BADco. je, zajedno s lokalnim umjetnicima, aktivistima, filmskim statistima i gledateljima kroz inscenacije, predavanja i razgovore, pokušao otvoriti niz aktualnih problema koji na razičite načine uvezuju umjetničku proizvodnju, rad, gledanje i vrijeme za odmor. Prostor izvedbe je kontinuirano mijenjao svrhu: iz filmskog seta u izvedbeni pa u prostor za razgovor, kulturni centar, kamp, spavaonicu…

BADco. webUmjetnički okvir za ovaj jednodnevni projekt bila je kazališna i koreografska rekonstrukcija koja se vraća na mjesto prvog filma ikad snimljenog, Workers Leaving The Lumiere Factory in Lyon, braće Lumière – na tvornička vrata. Prve pokretne slike pokazuju radnike koji izlaze iz tvornice, a taj pomak radne snage – iz tvorničkog rada u svijet filma – predstavlja ishodište vrlo problematičnog odnosa filma i prikazivanja rada. Film braće Lumière bio je i predloškom predstave 1 siromašan i jedna 0 skupine BADco.

Novosnimljeni film će rekapitulirati zaključke desetogodišnjeg istraživanja BADco. o paralelnoj povijesti filma, rada i žive izvedbe.

“Zanima nas problem infrastrukture u vremenu krize, modeli organizacije i upravljanja institucijama, kao i odgovornost te otvorenost postojećih institucija. Želimo, iz umjetničke perspektive, analizirati i kritički sagledati situaciju u kojoj se institucije oslabljuju pod mjerama štednje, u kojoj se srozava odgovornost prema ugroženom kulturnom sektoru i u kojoj se dogodio značajan otklon fokusa unutar samih institucija – od interesa za proizvodnju prema interesu za prezentiranje. Namjeravamo zato otvoriti raspravu o ispostavljanju potreba i materijalnih zahtjeva prema infrastrukturi, o specifičnostima lokalnih uvjetovanja, o novim modelima uvezivanja socijalnih i kulturnih aktivnosti, participativnom odlučivanju i potencijalnim prostorima za institucionalizaciju suvremenih praksi.”

– – – – BADco.

 

*
*      *

 

Drugi dan festivala započeo je u 10 sati ujutro dolaskom umjetnika u nekadašnju tvornicu Rikard Benčić, gdje su postavljali scenu, razvrstavali scenografiju i namještali filmsku i kazališnu rasvjetu. Nakon kino-projekcije i probe, u podne se snimao izlazak radnica iz tvornice, dok je poslije glazbenog predaha i ručka uslijedilo mapiranje prostora te predstavljanje i snimanje segmenta nastalog kombinacijom uporabe softvera MAX/MSP i zvučnih efekata. Poslijepodnevne projekcije kadrova različitih tipova radnih prostora bile su – unutar samog prostora tvornice – uživo popraćene glazbenim improvizacijama, nakon čega je uslijedilo predavanje filozofa Nebojše Zelića i “Blackmarket” razmjena. Poslije večere i izvedbe Nataše Antulov u 20 sati, BADco. je u 21 sat izveo predstavu 1 siromašan i jedna 0, dok je Slaven Tolj svoj performans održao u 23 sata. Prije odlaska na spavanje, od ponoći su privremeni stanovnici nekadašnjeg tvorničkog kompleksa, kao i njihovi gosti, imali priliku opustiti se uz plesne ritmove riječkog Transpondera.

                                            >>>   FOTO GALERIJA   <<<
    

*      *
*

Koproducenti: Drugo more i Kava-film production.
Događanje je uključilo predavanja i obrazovne programe u suradnji s Upgrade! projektom, a organizacijski se projekt odvija kroz partnerstvo s Operacijom:GradWHW – što, kako i za kogaCMS – Centrom za mirovne studije i Attackom.

 badcoBADco
.
je kolaborativna izvedbena skupina koja radi u Zagrebu. Jezgru skupine čine: Ivana Ivković, Ana Kreitmeyer, Tomislav Medak, Goran Sergej Pristaš, Nikolina Pristaš, Lovro Rumiha i Zrinka Užbinec.

Od svog osnutka u 2000. godini, BADco. se kroz suradnju troje koreografa/plesača, dvoje dramaturga i jednog filozofa, uz producenta skupine, sistematično bavi istraživanjem protokola izvođenja, predstavljanja i gledanja strukturirajući svoje projekte unutar različitih formalnih i percepcijskih odnosa i sklopova. Rekonfiguracija etabliranih odnosa izvedbe i publike, propitkivanje perspektivnih datosti i arhitektonike izvedbe, problematizacija komunikacijskih struktura – sve to čini BADco. međunarodno relevantnim umjetničkim fenomenom i jedinstvenim izvedbenim doživljajem.


 

 

Program je realiziran u okviru platforme Balcan Can Contemporary.
Program je realiziran uz podršku Rezidencijalnog programa Kamov.

 

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV