Što je nekom smeće, drugom je blago

Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

Što se događa s našim podacima kada naše računalo, tvrdi disk ili bilo koji drugi uređaj za pohranu bacimo u smeće? Mnogi nisu upoznati s činjenicom da je jedini način sprječavanja nekoga da pregledava podatke na uređaju za pohranu digitalnih podataka – čak i na onome koji je oštećen – u tome da ga se na točno određeni način fizički uništi. Mnogi također ne znaju da u gigantskim odlagalištima elektroničkog otpada u zemljama trećeg svijeta cvijeta ekonomija koja se ne temelji samo na recikliranju hardverskih komponenti i dragocjenih metala, već i na ponovnoj upotrebi pronađenih podataka.

Forenzičke fantazije (2016.) je serija od tri umjetnička rada skupine KairUs (Linda Kronman i Andreas Zingerle), nastala tijekom njihovog rezidencijalnog umjetničkog programa u Gani, koji tematiziraju problematiku neovlaštenog preuzimanja i zlouporabe osobnih podataka. U njima su korišteni podaci s odbačenih hard diskova koji su pronađeni tijekom terenskog istraživanja na najvećem svjetskom odlagalištu otpada Agbogbloshie u glavnom gradu Gane. Izvješća govore da upravo s tog odlagališta kriminalci izvlače podatke s uređaja za pohranu, koje potom preprodaju ili ih koriste za iznuđivanje otkupnine od njihovih (prethodnih) vlasnika.
 
Izložba će se u galeriji Filodrammatice otvoriti u četvrtak, 12. travnja 2018. u 20 sati, i trajat će do 27. travnja. Ulaz je slobodan!

  

Rad Not a Blackmail (Ne radi se o iznudi) istražuje mogućnost ucjenjivanja prethodnog vlasnika tvrdog diska. Najvažnija stvar u tom slučaju je mogućnost kontaktiranja osobe kojoj se žele postaviti određeni zahtjevi. Skupina KairUs je iz podataka na jednom tvrdom disku uspjela otkriti ime osobe kome je prethodno pripadao, te je putem društvenih mreža potom došla do njegovog trenutnog poslodavca i drugih kontaktnih informacija. Ipak, umjesto ucjene, zanimalo ih je mogu li s njim/njom stupiti u kontakt. Rad se stoga sastoji od paketa spremnog za slanje, koji sadrži prikupljene podatke i pismo namijenjeno prethodnom vlasniku.

Identity Theft (Krađa identiteta) se bavi fenomenom romantične prijevare. Prevaranti izvode krađu identiteta na način da pri izradi lažnih profila na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje koriste slike privlačnih ljudi. Potom nastoje dobiti povjerenje i uvjeriti žrtve da su u njih zaljubljeni, nakon čega ih navode da im šalju darove i novac, uvijek se skrivajući iza lažnih identiteta. Jedan od pronađenih tvrdih diskova sadržavao je nekoliko fotografija privlačnih žena, vjerojatno kopiranih na taj uređaj radi stvaranja i održavanja lažnih profila s ciljem prijevare. U umjetničkom se radu osamnaest lažnih online profila, u čijoj su se izradi koristile slike pronađene na disku, kombiniraju s odlomcima iz nollywoodskih – većinom nigerijskih i ganskih niskobudžetnih – filmova, koji tematiziraju ljubavne prijevare.

Forensic Fantasies
Foto: Tanja Kanazir / Drugo more

Konačno, rad Found Footage Stalkers se pobliže bavi fotografijama s pronađenih tvrdih diskova. Pregledavanje privatnih fotografija omogućava veoma osobne uvide u živote i navike prethodnih vlasnika pojedinog diska: možemo ih pratiti na zabave s prijateljima, putovanja u zabavne parkove i božićna slavlja s obiteljima. Predstavljajući fotografije u albumu, KairUs nadograđuje tradicionalnu found footage praksu koja se temelji na preradi i stvaranju novih umjetničkih djela od materijala prikupljenog u trgovinama rabljenom robom, buvljacima i garažnim prodajama.


 
Trilogija Forensic Fantasies je nastala u istraživačkom laboratoriju Behind the Smart World – projektu umjetničkog kolektiva KairUs (Linda Kronman i Andreas Zingerle) u suradnji sa servus.at, 2014-2016 u Linzu (Austrija).


Istraživanje je podržala Korejska nacionalna istraživačka fondacija, br. NRF 2017S1A2A2041837. Projekt je podržao Odsjek za medijske i komunikacijske umjetnosti na Međunarodnoj školi Sol Sveučilišta Woosong u Daejeonu (Južna Koreja).


KairUs je umjetnički kolektiv kojeg čine Linda Kronman (Finska) i Andreas Zingerle (Austrija). U radu se bave komunikacijom između čovjeka i računala, i kompjuterski posredovanom komunikacijom među ljudima. Od 2010. godine se iz različitih perspektiva bave temom internetskih prijevara, istražujući sigurnost informacija, curenje podataka, etičnost samoorganiziranih osvetničkih zajednica, narativne strukture u obmanjujućim e-mailovima i tehnologije koje se koriste u svrhu prijevare. U izradi radova prisvajaju metode koje koriste antropolozi i sociolozi, radi čega su često popraćeni informacijama o arhivskom istraživanju, analizi sadržaja, promatranju sa sudjelovanjem i terenskom istraživanju. Također objavljuju akademske istraživačke radove povezane s njihovim projektima, koji objašnjavaju kontekst njihovih istraživanja i proširuju priču o temama kao što su sigurnost podataka, aktivizam i kultura hakiranja, i anarhoidne umjetničke prakse. Trenutno se bave istraživanjem ranjivosti Interneta stvari i pametnih gradova, uz podršku Odsjeka za medijske i komunikacijske umjetnosti na Međunarodnoj školi Sol Sveučilišta Woosong, u južnokorejskom gradu Daejeon, kroz stipendiju Korejske nacionalne istraživačke fondacije. http://www.kairus.org
U pozadini pametnog svijeta - KairUs

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV