Pridružite nam se u subotu, 15. siječnja 2022. od 11 sati u Filodrammatici (Korzo 28/1, Rijeka) na javnom predstavljanju našeg najnovijeg projekta – Snađi se druže.
 
Koncept ovog istraživačkog i umjetničkog projekta u nastajanju predstavit će članovi istraživačkog tima – Mara Ferreri, Carmen Wiesskopf, Domagoj Smoljo, Đorđe Balmazović, Dragan Protić, Valeria Graziano, Marcell Mars, Tomislav Medak i Davor Mišković – koji su se u svrhu rada na njegovom detaljnom osmišljavanju okupili u Rijeci od 10. do 16. siječnja.

 

Snađi se druže je višegodišnji umjetnički i teorijski istraživački projekt koji se bavi praksama kao što su “muljanje”, prevaralaganje i krivotvorenje, kojima se služe neprivilegirane skupine kako bi ostvarile određena prava ili privilegije koje su im administrativno onemogućene ili nedostupne.

Institucije takve prakse smatraju “moralno sumnjivima”, a često i protuzakonitima, s čime se u većini slučajeva možemo i složiti. No, neke su prakse “muljanja”, prevare, laganja i krivotvorenja bitno uvjetovane postojećim društvenim prilikama. Primjerice, kada korisnici socijalne pomoći – koja je premala za pokrivanje životnih troškova – prešućuju da se bave nekim poslom “sa strane”. Ili, kada imigranti s Bliskog istoka ili Afrike krivotvore dokumente da bi, umjesto ekonomskog, dokazali svoj politički status izbjeglice i time dobili uvjete za ulazak u Zapadni svijet.

Postoje mnogi slučajevi u našim društvima gdje administrativna pravila nadvladavaju osnovna ljudska prava, pri čemu su, da bi osigurali vlastiti život i egzistenciju, ljudi primorani usvojiti taktike i strategije koje im pod svaku cijenu pomažu u nadvladavanju tih pravila. U tom smislu možemo promatrati spomenute prakse kao zaobilazna rješenja, načine prilagodbe i alate za unaprijeđenje vlastitih i tuđih sloboda u disfunkcionalnom institucionalnom okruženju koje je utjelovljenje dinamike moći zasnovane na neravnopravnosti.

Get Along Comrade _ Snađi se družeBrainstorming

U okviru projekta Snađi se druže već smo se, u suradnji s partnerima na nekoliko europskih sveučilišta, počeli baviti istraživanjima ove teme iz perspektive društvenih znanosti. Sada krećemo dalje uspostavljanjem polja za umjetnička istraživanja, s ciljem razotkrivanja individualnih iskustava, emocionalnih stanja, skrivenih odnosa, priča i narativa koji će biti korišteni kao markeri umjetničkog koncepta, kako bi u njegovom razvoju mogli sudjelovati brojni drugi umjetnici.

U prvoj fazi projekta osmišljavamo i uspostavljamo koncept, te donosimo odluke o tome kako uključiti drue umjetnike i producente u cjelokupni proces. Očekivani rezultati ovog projekta uključuju stvaranje zajedničkog silabusa, dostupnog putem posebno dizajniranog softvera Sandpoints (koji je već primjenjen u projektu Piratska skrb), produkciju pojedinačnih umjetničkih radova, grupnu izložbu i interdisciplinarni festival.

Get Along Comrade _ Snađi se družeWork in progress


Radne sesije i javno predstavljanje projekta održavaju se uz podršku i-Portunus Houses Grant.

Pilot program i-Portunus Houses provodi, u ime Europske komisije, konzorcij organizacija koje su i same bile pioniri europskih programa kulturne mobilnosti. Koordiniran od strane Europske kulturne zaklade (Amsterdam), konzorcij i-Portunus Houses uključuje MitOst (Berlin) kao glavnog nositelja mobilnosti i Zakladu Kultura Nova (Zagreb) kao voditelja evaluacije i analize.


Naslovna slika: The Conjurer,” slika Hieronymusa Boscha. Slika prikazuje “šibicara” koji koristi čaše i loptice. Kao jedan od i danas najčešćih oblika uličnih prevara, ta se praksa razvila iz trika koji je poznat još iz vremena starog Egipta. Ipak, pravi trik koji ova slika prikazuje je onaj kojeg izvodi džepar – suradnik samog izvođača – dok krade od gledatelja koji se nagnuo nad stol. (Hieronymus Bosch and workshop, Public domain, via Wikimedia Commons)

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV