Jesmo li slobodni?

Od 2017. godine, 42 europska Goethe-Instituta zajedno s lokalnim partnerima rade na temi prostora slobode, u okviru projekta Freiraum. Rijeka i Luxembourg ždrijebom su odabrani kao tandem koji propituje slobodu i zajedno su razvili projekt Luxflux koji se bavi dvjema dimenzijama navedene teme: Luxembourg propituje javni prostor kao prostor slobode, a Rijeka se pita mogu li se individualne slobode garantirati u našem društvu.

 

Polaznici radionice spekulativnog dizajna na temu slobode, koja će se održati u Omladinskom kulturnom centru Palach, 7. i 8. lipnja, imat će zadatak pronaći odgovor na pitanje kako se ostvaruju individualne slobode u suvremenim društvima koja odlikuje sve veći opseg nadzora građana, kontrole njihovih navika i ograničenja oblika ponašanja.

 

Prilog portala Moja Rijeka

Ovi procesi svoje izvorište imaju u strahu od terorizma, digitalnim tehnologijama i novim oblicima zaštite autorskih prava, ciljanom oglašavanju, itd., dakle u promjeni društvenih odnosa pod utjecajem tehnologije. Načelno su nam iste slobode zagarantirane kao i proteklih desetljeća, ali smo prisiljeni odricati ih se radi vlastite sigurnosti ili uopće mogućnosti korištenja pojedinih usluga. Polaznici radionice izradit će scenarije u kojima se sloboda oduzima ili dovodi u pitanje, te nastojati pronaći odgovore na predložene scenarije.

Voditelji radionice su dizajnerica Maša Poljanec iz Kolektiva Oaza i dizajner Leo Kirinčić. Radionica će se održati u tri faze:

 
Faza 1 – Određivanje pojma slobode, granica slobode i tematskog okvira za izradu scenarija

Faza 2 – Izrada scenarija u kojima se sloboda oduzima ili dovodi u pitanje

Faza 3 – Odgovori na probleme iz scenarija pomoću dizajnerskih alata

 

Rezultati radionice bit će skice i prezentacije mogućih rješenja. Sudjelovanje je besplatno, uz obaveznu prethodnu prijavu. Prijave na radionicu primaju se do 1. lipnja na e-mail adresu ivana@drugo-more.hr.

 

Radionica se održava u okviru europskog projekta Freiraum, a organiziraju je zajednički Goethe-Institut Kroatien i Drugo more. Rezultati radionice poslužit će kao polazište za realizaciju programa Luxflux koji predstavlja dio projekta Freiraum, a održat će se u Rijeci i Luksemburgu koncem ove i početkom slijedeće godine. Program Luxflux zajednički provode Institut Pierre Werner, Sveučilište u Luksemburgu, Luksemburški centar za arhitekturu (LUCA), Goethe-Institut Kroatien i Drugo more.

 

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV