S otvorenja izložbe. Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

U konceptualnoj suradnji s umjetnicom Aphrom Teslom*, slovenski intermedijalni umjetnik Miha Horvat ovom samostalnom izložbom predstavlja kolekciju koja se može nazvati poetičkim arhivom.

Izložba se otvara u četvrtak, 3. ožujka od 18 do 20 sati u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka), gdje ju je moguće posjetiti do 25. ožujka 2022. u radnom vremenu od ponedjeljka do subote od 16 do 20 sati.

 

Poetički arhivi su kolekcija u stalnom procesu rasta, u kojoj se arhiviraju različite institucije, radovi, intimni predmeti, tuđi materijali i umjetnička djela. Umjetnički zadatak koji si je autor postavio u kohabitaciji je osobnog s neosobnim, marginalnog s uzvišenim. U drvenim okvirima i u hermetički zatvorenim kutijama od prozirnog pleksiglasa, Miha Horvat je arhivirao i kompresirao kolekcije, kompozicije i društvene komentare, čiji se sadržaj sastoji od umjetničkih koncepata do prizemnih stvari poput potrošenih rola toaletnog papira, pivskih boca ili razbijenih teniskih loptica.

To je serija arhivskih kutija/okvira života – poetički arhiv.

 

– 2015. godine svoju sam seriju, zbirku, predstavio Aphri Tesli i njena reakcija je bila:
Ovo su poetički arhivi, Miha.

 

Video prilog portala Moja Rijeka s otvorenja izložbe (autorica: Marta Ožanić)

Postav izložbe. Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

Arhiv je dijelom nastao i participacijom u radu brojnih drugih Horvatovih kolega i umjetnika, te institucija kao što su TK Branik, Fundacija Sonda, Kino Udarnik, son:DA, iLabGT22, Via Negativa, i druge.

Izložba u Rijeci bit će prva na kojoj će se arhivi izložiti samostalno i izvan Slovenije.

 

* Aphra Tesla je pjesnikinja, scenaristica, vokalna manipulatorica, performerica i intermedijska umjetnica koja je magistrirala 2010. godine na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani. Inicijatorica je interdisciplinarnog projekta Aphra Tesla Operating System u suradnji s brojnim umjetnicima i znanstvenicima.

 


 

MIHA HORVAT

sonda.kibla.org/
gt22.si/

Miha Horvat (1976.) diplomirani je etnolog i kulturni antropolog (FF, Ljubljana) te magistar umjetnosti novih medija (dieAngewandte, Beč), a živi i radi u Mariboru. Pravni je zastupnik Fundacije Sonda i Interdisciplinarnog laboratorija GT22 u Mariboru. Pokretač je projekta galerije EX-garaža, iLabGT22 i član Transnacionalne gerilske umjetničke škole. Polje njegova umjetničkog stvaranja je u tehnikama koje kombiniraju različite produkte tehnološkog razvoja, izvedbene umjetnosti, kazališna scenografija, svjetlosne i medijske skulpture te prostorno-konceptualni zahvati. Svoj je rad ostvarivao kroz brojne organizacija i platforme: Klon.Art, son:DA, sonda3, betonLTD, MFRU, KIBLIX i konS – platforma za istraživačku umjetnost. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama.
Miha Horvat, foto Tanja Kanazir

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV