Error fetching Flickr photos: A feed could not be found at https://api.flickr.com/services/rest/?method=flickr.photos.search&lang=en-us&format=feed-rss_200&api_key=573eaa4415bc2c99bc4bd2a553a464a5&user_id=62195395@N05&sort=date-taken-asc&tags=mirko_ilic_dizajnerska_povijest&per_page=50. A feed with an invalid mime type may fall victim to this error, or SimplePie was unable to auto-discover it.. Use force_feed() if you are certain this URL is a real feed.

S otvorenja izložbe. Foto: Karlo Čargonja / Drugo more (Flickr galerija)

Izložba Mirko Ilić: Iz povijesti ljudske gluposti – dizajnerska povijest svijeta predstavlja panoramski prikaz Ilićevog rada u rasponu od plakata, preko novinskih naslovnica i ilustracija do stripa, od sredine 1970-ih do danas, remiksiranih kao pripovijest o 20. i 21. stoljeću i jedno moguće čitanje trenutka u kojem živimo i onoga što nas je do njega dovelo.

Izložba konfrontira radove koji su eksplicitno politički i one koji to na prvi pogled nisu, britka čitanja društvene stvarnosti i tumačenja kompleksnih znanstvenih i filozofskih spoznaja, dramu globalnih konflikata i intimne drame, slike mržnje i zla i slike empatije i ljubavi. Redoslijed je relativan i izmjenjiv, sve teče u više različitih smjerova, svaki vizual je mogući putokaz za nešto drugo.

Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak, 9. lipnja 2022. u 20 sati u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka), gdje ostaje do 1. srpnja, svakim danom osim nedjelje i praznika u radnom vremenu od 16 do 20 sati.

NOVO: zbog velikog interesa, izložba će, uz redovno radno vrijeme, biti otvorena i radnim danima od 11 do 13 sati.
 

Mirko Ilić - izložba u Zagrebu (3)_webS prve verzije izložbe u HDD galeriji u Zagrebu, foto: HDD

Izložba je sastavljena od odabranih fragmenata Ilićevog rada u većini najvažnijih područja njegova autorskog djelovanja, koji se prožimaju u nekoliko međusobno isprepletenih narativnih linija: pripovijest o jednom vremenskom razdoblju, pripovijest o bitnim trenucima jedne dizajnerske karijere te osvrti na same radove, kontekste u kojima su nastali i njihove kompleksne reference.

Mirko Ilić - Havoc in Yugoslavia + Germany Toward Unity_web

Lijevo: The Havoc in Yugoslavia, ad: Steven Heller, The New York Times Book Review, 21.1.1996.; desno: Germany Toward Unity, Time International, 25.6.1990.

Ono što riječku izložbu razlikuje od njezinih prethodnih uprizorenja u Zagrebu, Splitu, Sisku, Puli, Osijeku i Ljubljani, su pojedini originalni Ilićevi radovi koje za ovu priliku velikodušno ustupa riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti iz svojeg fundusa.

Kustos izložbe je Marko Golub, a organizatori su Hrvatsko dizajnersko društvo i Drugo more.

 

MIRKO ILIĆ

IZ POVIJESTI LJUDSKE GLUPOSTI –
DIZAJNERSKA POVIJEST SVIJETA

 
☛ Galerija Filodrammatica, Korzo 28/1, Rijeka

9. 6. – 1. 7. 2022.

 

OTVORENJE IZLOŽBE:
četvrtak, 9. lipnja, u 20 sati

RADNO VRIJEME GALERIJE:
pon-sub od 16 do 20 sati
(mogućnost dogovora drugih termina posjeta uz prethodnu najavu; nedjeljom i praznikom zatvoreno)

 
AUTOR IZLOŽBE, TEKSTOVA I POSTAVA:
Marko Golub

STRUČNI SURADNIK I GRAFIČKI DIZAJNER:
Dejan Kršić

 

Mirko Ilić poster RI 500x700

 

 

 

 


 

MIRKO ILIĆ

www.mirkoilic.com

Mirko Ilić (1956.) jedan je od najistaknutijih svjetskih grafičkih dizajnera i ilustratora, suosnivač strip kolektiva Novi kvadrat, u prvoj fazi karijere dizajnirao je i ilustrirao za novine i časopise kao što su Polet, Start, Danas, Panorama, kazališne plakate, glazbena izdanja i drugo. Od 1986. živi i radi u New Yorku, bio je art direktor internacionalnog izdanja Time Magazinea i Op-Ed stranica New York Timesa, a objavljuje i u Wall Street Journalu, Village Voiceu, Washington Postu itd. Radovi mu se nalaze u muzejskim kolekcijama Smithsoniana, SF MOMA-e i MoMA-e. Predaje ilustraciju na School of Visual Arts u New Yorku i suautor je desetak knjiga o dizajnu i vizualnoj kulturi. (Foto: Robert Gojević)
Mirko Ilić, Foto - Robert Gojevic

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV