Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

Biotehnološka umjetnička instalacija MikoMitologije: Raskid slovenske postmedijske umjetnice Saše Spačal bit će predstavljena u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) od 19. studenog do 11. prosinca 2020.
 
Nakon otvorenja, u četvrtak 19. studenog u 19 sati, instalaciju možete posjetiti od ponedjeljka do subote od 17 do 20 sati.

MikoMitologije (grč. mykes, “gljiva” + mythología, “priča”) je serija ontogenetskih mitoloških priča, video eseja i strojeva, u kojoj umjetnica Saša Spačal istražuje višeslojno pitanje: kako gljive mogu pomoći čovječanstvu u zamišljanju novih mogućnosti međusobno isprepletenog života zajednice u ruševinama kapitalizma.

Kao spekulativno umjetničko istraživanje, MikoMitologije se ne bave samo time kako podzemne mreže gljiva mogu podučavati ljude, već i kako suvremene tehnologije definiraju sustave znanja i učenja koje ljudi primaju.

Prvi mit iz serije, Mit o Raskidu, premjerno je predstavljen u listopadu 2020. godine u KID Kibla u Mariboru.

Prilog portala Moja Rijeka s otvorenja


 

Mit o raskidu

 
Mikomitološki strojevi su izrađeni kako bi prodirali u podzemni tok iz kojeg s hranjivim tvarima izviru i brojne priče. Prodirući iz mreže micelija zajedno s prijeko potrebnim nutrijentima, priče su bile posvuda, bez obzira na mjesto u toku na kojem se prikupljao uzorak. U mnoštvu šapata, neke su priče zvučale isto dok su curile iz hifa u većim i manjim komadima: gotovo kao repetitivna mantra koja se ponavlja, iako zbog brojnih grešaka i izmjena nikada nije u potpunosti ista. Poput dalekog sjećanja zujeće mašine.

*  *  *

Mikroskopski čvor u Zapletu svjetskih mreža (World Networks Entanglement), nedavno programiran s Protokolom mrežnih osobina gljiva*, neočekivano je preplavljen gomilom zvučnih podataka. Cijeli prostor laboratorija je ispunio zvuk jedne jedine rečenice koju je Zaplet iz tih podataka izračunao, a stroj ponavljajući izgovarao. Što su podaci stizali u većem broju, to su glasovi postajali intenzivniji i izrazitiji:

„Ne možemo se vratiti u normalu jer je problem bio upravo u normali koju smo imali.“

 
Osjećaj je bio kao da je izvanredno stanje; konačno su otkriveni i prepoznati brojni jezici i glasovi koji kruže u Protoku. Iz dubina donedavno nijemog i nečuvenog podzemlja, stroj je prenosio jasne poruke da je njihov svijet slomljen. To puknuće, taj raskid je očito bio dubok i zamršen, jer je zahvatio nekoliko razina koje su toliko dugo vremena uspijevale držati glasove nevidljivima i tihima.

Zaključak je bio da se stroj preopteretio dok je izračunavao nepregledni proboj u sustav uslijed bezbrojnih povratnih petlji u cjelokupnoj globalnoj mreži. S novootkrivenim glasovima koji su sada postali dio sustava, Zaplet svjetskih mreža mogao je samog sebe ponovno izračunati samo uz implementaciju Svijet-se-kaže-protok Protokola, koji dopušta propusnost kategorija kao što su čovjek, rod, priroda, pojedinac, povijest, kultura, društvo.

Radi se o ozbiljnom poslu koji treba napraviti.

__________
* Protokol mrežnih osobina gljiva neravnomjerno raspoređenih čestica razvijen je u suradnji s gljivičnim agensima, koji su obavljali svoje procese donošenja odluka. Skup podataka o odlukama potom je uveden u protokol, koji je postao poznat kao Protokol zaboravljenih.
 

Instalacija je premijerno predstavljena u KID Kibla, Maribor u listopadu 2020.

MikoMitologije: Raskid

Autorica: Saša Spačal

Programiranje, računalni vid: Matic Potočnik

Zvuk, dizajn softvera: Pim Boreel

Mikrobiologija, tehnička podrška: Mirjan Švagelj

Video snimke: Tilen Sepič

Mikrografije micelija, tehnička podrška: Toby Kiers Laboratory [Vrije Universiteit Amsterdam]

Glasove ljubazno posudili: Polona Torkar, Verena Friedrich, Regine Rapp, Susana Gómez Larrañaga, Hiroaki Fujiwara, Jooyoung Oh, Pim Boreel, Saša Spačal, Anneta Mona Chisa, Monica Clare Mills, Vivian Xu, Dmitry Morozov Sincere thanks: Toby Kiers, Loreto Oyarte Galvez, Malin Klein

Produkcija i podrška: ACE Kibla, Projekt AtolAmsterdams Fonds voor de KunstToby Kiers Laboratory (Vrije Universiteit Amsterdam), PIF Camp

Projekt podržali: Ministarstvo kulture Republike Slovenije i Grad Maribor

 

U skladu s preporučenim mjerama za sprječavanje zaraze koronavirusom, broj posjetitelja koji istovremeno mogu biti u galeriji je ograničen. Također, posjetitelji su pozvani da na ulazu dezinficiraju ruke, održavaju odgovarajuću međusobnu udaljenost i obavezno nose zaštitnu masku za lice.

 

    


 

SAŠA SPAČAL

→ https://www.agapea.si/en/

Saša Spačal je postmedijska umjetnica koja istražuje sjecišta živih sustava i bavi se suvremenom i zvučnom umjetnošću. U središtu njezina umjetničkog istraživanja nalaze se kontinuum okoliša i kulture te planetarni metabolizam. Razvijajući tehnološka sučelja i odnose s organskim i mineralnim agensima iz tla, ona se bavi posthumanim stanjem koje uključuje mehaničku, digitalnu i organsku logiku u sklopu biopolitike i nekropolitike. Njezini radovi predstavljeni su i izvedeni u izložbenim prostorima i festivalima kao što su: Ars Electronica Festival (AT), Prix Cube Exhibition (FR), Transmediale Festival (DE), Athens Digital Arts Festival (GR), Perm Museum of Contemporary Art (RUS), Onassis Cultural Center Athens (GR), Chronos Art Center (CHN), Eyebeam (USA), Cynetart Festival (DE), National Art Museum of China (CHN), Muzej sodobne umetnosti Metelkova (SI), Galerija Kapelica (SI), Device_art (CRO), Art Laboratory Berlin (DE), Kiblix Festival (SI), Galerija sodobne umetnosti Celje (SI), Muzej savremene umetnosti Vojvodine (SRB), Lisboa Soa Festival (PT) i Sonica Festival (SI). Dobitnica je počasnog priznanja Prix Ars Electronica i New Technological Art Award, a nominirana je i za Prix Cube Award, Japan Media Art Award (izbor žirija) i New Aesthetica Prize.
Saša Spačal u Filodrammatici

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV