Riječki pogled na splitsko stanje uma

Foto: Elena Apostolovski (Flickr galerija)

Knjiga Baština – kako sam preživio splitske devedesete i prvih 10 godina TBF-a predstavljena je u OKC-u Palach u petak, 20. travnja. U razgovoru o knjizi sudjelovali su njezin autor Nikola Čelan, sociolog Krešimir Krolo i članovi TBF-a Saša Antić i Mladen Badovinac, koji su se prisjetiti vremena kada su stvarali bend koji je danas postao jedan od najpopularnijih u Hrvatskoj.

 

Autor knjige je jedan od osnivača The Beat Fleeta i pokretač urbane splitske rap scene s početka devedesetih, a također i jedan od osnivača klape Iskon i pokretač i frontmen grupe Libar. Priču u formi memoara izdao je Dalmatinski portal, nakon što je napuštena početna zamisao da Čelan za portal napiše nekoliko tekstova o TBF-u i splitskoj sceni 90-ih koji bi se kasnije uobličili u knjigu.

“Dugo prije same suradnje s Portalom namjeravao sam zapisati događaje vezane za prve četiri godine TBF-a, u kojima sam i sam sudjelovao, prije svega zbog slikovitih priča poput prvih kreativnih iskoraka i komercijalnih uspjeha, sve do mistične epizode otkrića budućeg neprikosnovenog tekstopisca grupe Saše Antića, naizgled slučajnog susreta s Dinom Dvornikom i s njim izlazaka izravno na najveću scenu…”

– iz autorovog pogovora
 

Osim detalja o osnivanju TBF-a, knjiga Baština govori o devedesetim godinama u kojima su mladi sami sebi organizirali zabavu na ulicama punim droge i nerijetko nasilja. Mlađima ovo djelo omogućiti da TBF-ove stihove stave u kontekst, a suvremenike tog vremena vratiti u doba kada su se dobre stvari dijelile na kazetama.

“Ono s čim se ne mogu pomiriti jest činjenica da je čitava jedna generacija, bar onaj njen dio što je, srećom, preživio rat, jednostavno preskočena, zanemarena i gurnuta u zapećak, dok se život generacija prije i nakon nje nastavio nesmetano odvijati. (…) Pravi pakao za nas nisu bile devedesete – kako nas se običava sažaljivo diskvalificirati – već nastupajuće vrijeme mira i dosade, gdje su izvitopereni do srži ideali i svijet za koji smo se spremali i na čijim smo se skutima borili.”

– iz autorovog pogovora
 

Nikola Čelan je rođen 1978. godine u Beogradu, osnovnu i srednju školu gimnaziju završio je u Splitu, a 2002. godine diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Pored dugogodišnjeg novinarskog iskustva u eminentnim hrvatskim dnevnicima (Slobodna Dalmacija, Večernji List, Vjesnik, Glas Slavonije), tjednicima i časopisima (Heroina Nova, Nedjeljna Dalmacija) surađivao je i s lokalnim radio-postajama (Radio Split, Hit-radio, Radio 24, Radio Dalmacija) u proizvodnji emisija vezane uz alternativnu glazbu i humoristični program. Glazbom se počeo baviti još u osnovnoj školi i od tad neprekidno djeluje, uglavnom kao izvođač, ali i kao autor i aranžer. U drugoj polovici devedesetih uređivao je "Reful", fanzin nove idejne opcije u kojemu su objavljivani literarni radovi mladih pisaca sa splitskog područja. 2008. uređivao je i pisao za splitski kazališni mjesečnik Splitskog ljeta "Start". Memoar "Baština" je njegovo prvo objavljeno prozno djelo.
nikola celan

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV