Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

Viktor Popović, umjetnik poznat po preciznim i elegantnim instalacijama, koje često nastaju u dijalogu s povijesnim i fizičkim kontekstom izložbenog prostora, ostao je vjeran svojoj metodi u pripremi i realizaciji izložbe u Filodrammatici.

Izložba Bez naziva (Arhiv Filodrammatica) otvara se u četvrtak, 5. listopada u 20 sati u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka), gdje ostaje do 26. listopada.

Radno vrijeme galerije:
ponedjeljakpetak od 11 do 13 i od 16 do 20 sati
subota od 16 do 20 sati

Zgrada Filodrammatice izgrađena 1890. godine i od tada do danas ostavila je brojne tragove u sjećanju ljudi, zapisima, dokumentaciji, a brojni umjetnici i publika, već možemo reći, kroz stoljeća, ostavili su pak tragove u samom fizičkom prostoru. Tragajući za tragovima Viktor je u Državnom arhivu u Rijeci pronašao fotografije Ilaria Carposia koje prikazuju izvorni oblik pročelja i interijera Filodrammatice koje su mu poslužile za izgradnju grafičkog dijela izložbe.

Viktor Popović _ filodrammatica_sito_02Sitotisak fotografije unutrašnjosti Filodrammatice Illaria Carposia, uz dopuštenje Državnog arhiva u Rijeci

Materijal korišten u izradi grafika prikupljen je u samoj zgradi. Radi se o prašini koja predstavlja materijalno svjedočanstvo strujanja zraka i koja se utiskuje u Carposijeve fotografije pretvarajući ih u otiske vrlo svijetle game.

Poslušajte audio vodstvo kroz izložbu u izdanju Kulturpunkta, nastalo u suradnji Kurziva i Drugog mora

Ovi „duhovi“ fotografskih predložaka, izloženi kao serija grafika, jasno ukazuju na neminovnu razgradnju izvornih ideja i materijalnih ostvarenja protokom vremena. Procesu nestajanja izraženom u monokromatskim grafikama, Viktor suprotstavlja instalaciju temeljenu na svjetlu, koja ukazuje na postojanje života koji se odupire onome što vrijeme sa sobom nosi, entropiji. Fotografije interijera zgrade izrađene u boji i izložene na lightboxovima, postavljenima na namještaju koji pripada zgradi, predstavljaju istovremeno i kontrast i suputnika oronuloj zgradi. Dijalog grafičkog i instalacijskog postava, statičnog i dinamičnog principa, te nadasve privida reda koji prikriva propadanje u grafikama i kaosa koji zapravo sadržava red i opire se propadanju u instalaciji, sažimaju intelektualno i emocionalno iskustvo korisnika i posjetitelja Filodrammatice o Filodrammatici.

 


 

VIKTOR POPOVIĆ

BEZ NAZIVA (ARHIV FILODRAMMATICA)

Galerija Filodrammatica, Korzo 28/1, Rijeka

5. – 26. 10. 2023.

 
OTVORENJE IZLOŽBE:
četvrtak, 5. listopada, u 20 sati

RADNO VRIJEME GALERIJE:
pon-pet od 11 do 13 sati i od 16 do 20 sati
sub od 16 do 20 sati
(mogućnost dogovora drugih termina posjeta uz prethodnu najavu; nedjeljom i praznikom zatvoreno)

 

Viktor Popovic, Bez naziva (Arhiv Filodrammatica) - plakat

 


 

VIKTOR POPOVIĆ

viktorpopovic.com

Viktor Popović je umjetnik koji živi i radi u Splitu. U svojim instalacijama i objektima često koristi pronađene predmete, arhivsku građu i sirove industrijske materijale pritom istražujući odnos umjetničkog djela i publike, te povijesnog i fizičkog konteksta izložbenog prostora. U recentnim radovima istražuje modernističko nasljeđe Hrvatske iz socijalističkog razdoblja, te se fokusira na rekontekstualizaciju arhitekture iz 1960-ih i 1970-ih godina. Izlagao je u galerijama, muzejima kao i u alternativnim izložbenim prostorima u Europi i SAD-u.

Popović je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i dobitnik je više uglednih stipendija i nagrada, uključujući nagrada HS AICA (Hrvatska sekcija Međunarodnog udruženja likovnih kritičara) na 54. zagrebačkom salonu, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Zagreb (2019.); Art Omi rezidencijalni program, Omi International Arts Center, Ghent, New York, SAD (2017.); nagrada 36. splitskog salona, Hrvatska udruga likovnih umjetnika, Split (2009.); ArtsLink rezidencijalni program, Portland Institute for Contemporary Art, Portland, Oregon, SAD (2006.); godišnja nagrada za mladog umjetnika, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Zagreb (2006.); godišnja nagrada za suvremenu umjetnost zbirke Filip Trade, Zagreb, Hrvatska (2005.); Cité Internationale des Arts rezidencijalni studio program, Cité Internationale des Arts, Pariz, Francuska (2005.); velika nagrada 8. trijenala hrvatskog kiparstva, Gliptoteka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zagreb (2003.).

Njegovi radovi nalaze se u kolekcijama značajnijih javnih institucija u Hrvatskoj, uključujući Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Galeriju umjetnina u Splitu, Galeriju umjetnina u Zadru i Laubu u Zagrebu.

Osim vlastite umjetničke prakse, od 1998. godine predaje i kolegije slikarstva i crtanja na Slikarskom odsjeku Umjetničke akademije u Splitu, gdje je 2018. godine promaknut u trajno zvanje redovnog profesora.

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV