Deborah Cowen: Smrtonosni život logistike


AUTORICA: 
Deborah Cowen

PREVELA: Karmela Cindrić

BIBLIOTEKA: Rad i misao

JEZIK: hrvatski

IZDAVAČI: Jesenski i Turk, Drugo more

GRAFIČKI UREDNIK: Oleg Šuran

GODINA IZDANJA: 2021.

ISBN: 978-953-222-931-8

 NARUČI KNJIGU


Biblioteka Rad i misao objavljuje naslove koji program Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture smještaju u teorijski i istraživački kontekst i pridonose razumijevanju rada u suvremenom društvu kroz različite perspektive.

U svijetu u kojemu globalna trgovina itekako može biti narušena, u kojemu skladišta i zračne luke, brodarske koridore i luke treba čuvati od terorista i pirata, u kojemu prirodna katastrofa može omesti protok dobara, i naše robe imaju politički život. Kad je riječ o logistici, pokazuje Deborah Cowen, ulozi su veliki, i to ne treba čuditi znajući da logistika izvire iz vojništva.

Knjigu Smrtonosni život logistike naručite na ovoj poveznici.

O KNJIZI

Na sjecištu ratnog i poslovnog odlučivanja, Cowen prati kako su se spoznaje i umijeća logistike razvijale u proteklih šezdeset godina. U žarištu pažnje autorice su nacionalne granice, zone piratstva, blokade, te gradovi. Cowen istražuje ključnu ulogu starog vojnog umijeća logistike u stvaranju globalnog ekonomskog poretka – ne samo globalizacije proizvodnje nego i izuma dobavljačkog lanca i reorganizacije nacionalnih gospodarstava u transnacionalne sustave. Cowen tako analizira fenomen osiguravanja dobavljačkih lanaca – i kad se pritom prkosi ukorijenjenim pojmovima državne suverenosti i čuvanja državnih granica.

Iako je predmet korporativnih i državnih logističkih djelatnosti dobavljanje roba, Smrtonosni život logistike pokazuje da je riječ o duboko političkim aktivnostima i – imajući u vidu kontekst duge povijesti logistike – aktivnostima koje mnogo duguju vojništvu.

 

*   *   *

Lucidna, iznimno inovativna i izvanredno potrebna knjiga. Otkrivajući povijesti, genealogije i geografije našeg “logističkog svijeta”, Smrtonosni život logistike otvara ključna pitanja suvremene politike koja često bivaju, kako kaže autorica “očigledna a nevidljiva” upravo zbog svoje sveprisutnosti i normalnosti. S dojmljivom snagom knjiga spaja duboke genealoške uvide, sociološku i političku teoriju, kao i ključne suvremene studije slučajeva. Riječ je o golemu postignuću.

— Mimi Sheller, Sveučilište Drexel

 
DEBORAH COWEN je docentica geografije na Sveučilištu u Torontu. Uz brojne znanstvene članke, objavila je i knjigu Military Workfare: The Soldier and Social Citizenship in Canada (2008).

 

Biblioteka Rad i misao dio je programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Programski pravac Dopolavoro Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020 financiran je sredstvima Ministarstva kulture RH, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

 

 

    

    

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV