Dopolavoro


Svijet rada nikada nije bio uzbudljiviji. … a svijet dokolice nikada nije bio toliko deprimirajući. Kako izgleda budućnost Rijeke s dvadeset tisuća studenata umjesto dvadeset i pet tisuća industrijskih radnih mjesta izgubljenih u posljednjih dvadeset godina?

Dopolavoro je programski pravac projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture koji podrazumijeva osmišljeno slobodno vrijeme nakon rada, ali i post-radničku Europu. Dopolavoro je i škola razmišljanja o prošlim i sadašnjim oblicima i uvjetima rada s naglaskom na odnosu rada i tehnologije, ukorijenjenom u riječko industrijsko i tehničko nasljeđe. Određeni zanos potpiruje sloboda djelokruga digitalnih komunikacija, šarolika gradska scena start-upova i co-workinga, ekonomija dijeljenja.

Umjetnici i nesentimentalni istraživači igraju veliku ulogu u ovom post-industrijskom razdoblju. Promatrati nešto iz neočekivane perspektive, propitivati, provocirati i osmišljavati tipično je za rad u kulturi. Stoga smo pozvali nekoliko poznatih hrvatskih umjetnika/istraživača, lokalnih i nacionalnih, da pozovu svoje najbliže europske kolege kako bi rad tematizirali putem performansa, medijskih uradaka, javnih sesija i uličnih aktivnosti. Očekujemo okupljanje koje će izazvati promjene i podsjetiti Rijeku na njezin složen odnos prema radu. → www.rijeka2020.eu/program/dopolavoro


 
Izdavaštvo:

BIBLIOTEKA “RAD I MISAO”

Biblioteka RAD I MISAO

BIBLIOTEKA “SKHOLE”

Biblioteka SKHOLE

 


 
Programi: