Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

S programom Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture oprostit ćemo se umjetničkim projektom Europa To Go bečkog umjetničkog kolektiva God’s Entertainment.
 
Ova nesvakidašnja umjetničko-turistička tura okuplja razne europske znamenitosti i turističke atrakcije na jednom mjestu – u Rijeci, od 25. do 28. svibnja!

 

NOVO: sva dostupna mjesta na vođenim obilascima su popunjena!


Tura traje nešto kraće od 2 sata, a predviđeno je ukupno 8 obilazaka: svaki dan od 25. do 28. svibnja s početkom u 17 i 19 sati.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na e mail adresu info@drugo-more.hr (u prijavi je potrebno navesti ime i prezime, željeni datum i vrijeme obilaska, i broj telefona). Prijave se primaju do popunjenja svih raspoloživih mjesta.

Tura se provodi u skladu sa svim epidemiološkim mjerama. Sudjelovanje je besplatno, a broj posjetitelja koji mogu sudjelovati u jednom obilasku je ograničen.

NOVO: sva dostupna mjesta na vođenim obilascima su popunjena!

 

Ruta riječke ture (povećajte kartu klikom na sliku)

Šetnja Europom bez covid putovnice

Naš globalizirani i pokretni svijet zastao je zbog virusa Covid-19. Promet i turizam doživjeli su dosad neviđene poremećaje, uz ograničenja putovanja, samoizolaciju, socijalnu distancu i testove koji su potrebni za prelazak granica. Ni Rijeku nije zaobišla ova nova realnost pa su protekla ljetna i zimska razdoblja – predviđena za godišnje odmore – u gradu bila daleko manje međunarodna nego inače, baš u trenucima kada se Rijeka morala dokazati kao kulturna prijestolnica Europe.

No, svaka kriza može ponuditi i neke nove mogućnosti, a umjetnost svojim praksama pružiti izlaz iz ovog distopijskog scenarija.

EUROPA TO GO omogućuje kompaktno, sigurno i ekološki prihvatljivo sudjelovanje u izvedbenoj, regionalno-međunarodnoj turističkoj turi. Diljem šireg centra Rijeke, vođeni bečkim umjetničkim kolektivom God’s Entertainment, brojne znamenitosti Europe mogu se posjetiti i osobno doživjeti u dva sata lagane pješačke rute: od rimske Kapitolske vučice, preko praškog spomenika Kafki do Gospe iz Međugorja kao mjesta hodočašća na napuštenoj čistini; samo nekoliko koraka dijeli amsterdamsku Crvenu četvrt od pariškog groblja Père-Lachaise. Ovdje su mjesta i prostorna orijentacija u neprestanoj mijeni, a pogledi i doživljaji postaju izgubljeni: pitamo se, je li ovo još uvijek Rijeka ili smo već u Veneciji?

Ono što je mnogim ljubiteljima umjetnosti i kozmopolitima uskraćeno ograničenjima putovanja – umjetnost, kultura i internacionalni štih – sada je ponovno moguće uz EUROPA TO GO. Povratno putovanje dostupno svačijem džepu, uz minimalne emisije ugljikovog dioksida i bez ikakve putovnice.

Foto: Peter Mayr / God’s Entertainment (Flickr galerija)

Video prilog portala Moja Rijeka (autor: Damir Jevtić)

EUROPA TO GO je interdisciplinarni umjetnički projekt u javnom prostoru čija se izvedba uvijek prilagođava i razvija u skladu sa specifičnim lokalnim uvjetima. Prenošenjem poznatih europskih znamenitosti u lokalnu sredinu i njihovim ponovnim predstavljanjem u novom kontekstu omogućuje se novi način doživljavanja pojedinih umjetničkih djela ili mjesta, kao i njihova proširena interpretacija. Pritom se stvarno, lokalno okruženje dovodi u odnos i asocijativnu vezu sa stvarnim mjestom na kojem se neka znamenitost zaista nalazi.

Ovom se neobičnim izvedbenom turom također nastoji osvijestiti važnost kulturne razmjene i razumijevanja stvarnosti i performativnosti. Umjetnici iz kolektiva God’s Entertainment predstave će izvesti u suradnji s lokalnim umjetnicima, glumcima i statistima. Oponašajući pojedine znamenitosti i turističke atrakcije s prostora Europe, odabrane lokacije u Rijeci zasjat će u novom „europskom“ svjetlu uz razne objekte, skulpture, intervencije u krajoliku i izvedbe.

 

 


 

GOD’S ENTERTAINMENT

www.gods-entertainment.org
www.facebook.com/GodsEntertainment
www.instagram.com/godsentertainment_wien

God’s Entertainment je umjetnički kolektiv iz Beča, jedan od mnogih eksperimentalnih kazališnih skupina u Austriji koji nastoji nadići (kazališne) konvencije. Djelujući u području performansa, happeninga, vizualne umjetnosti i zvuka, grupa kroz svoje radove preuzima aktualne društvene teme i rasprave i kritički ih podvrgava performativnom istraživačkom procesu. Njihove radove odlikuje izvedba u javnim prostorima izvan kazališta, visoki intenzitet, aktivno sudjelovanje publike i bogat slikovni jezik koji izvire iz pop kulture i medija. (Foto: God's Entertinment u Rijeci u sklopu Zoom Festivala 2019; fotografirala Tanja Kanazir)
God's Entertainment @ Zoom Festival Rijeka, 2019 - foto Tanja Kanazir

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV